Hlavní navigace

Googlu jdou po krku i v Indii. Tamní úřady vyšetřují monopol Androidu

13. 5. 2019

Sdílet


Google loni kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu s mobily dostal od Evropské komise rekordní pokutu ve výši 4,34 miliardy eur. Komisi vadily smlouvy, které firma podepisovala s výrobci mobilů, jenž Samsungu a spol. svazovaly ruce a bránily konkurenčnímu prostředí. Výrobci nemohli do mobilů předinstalovat libovolný software, ten googlovský měl navíc prioritu.

Americká společnost se sice proti pokutě odvolala, ale už ji zaplatila a učinila i nápravná opatření. V následujících týdnech bude na všech mobilech doporučovat alternativní prohlížeče a vyhledávače.

Rok před Komisí musel pokutu za stejný přečin platit také v Rusku. Tamní Federální antimonopolní úřad mu vyměřil pokutu ve výši 438 milionů rublů (7,8 milionu dolarů) a Google rovněž musel učinit několik ústupků. Totéž by jej teď mohlo potkat i na miliardovém indickém trhu.

Zdroj agentury Reuters tvrdí, že antimonopolní úřad již také zahájil vyšetřování kvůli dominanci Androidu, k čemuž se odhodlal po evropském precedentu. Situace v zemi je tam ještě o to vážnější, že Android tam fakticky nemá konkurenci. Zatímco v Evropě mu patří 88% podíl (zbytek má iOS), v Indii je to rovnou 99%. Indie může Google pokutovat až do výše 10 % tříletých tržeb v zemi. Jejich výši ale Google veřejně neuvádí.

Minulý rok už ale Google kvůli zneužívání dominantního postavení ve vyhledávači musel zaplatit 1,36 milionu rupií (asi 19,5 milionu dolarů). Ve srovnání s evropskými pokutami to ani nestojí za řeč. V EU firma musela v posledních třech letech zaplatit přes osm miliard eur. Naposledy letos 1,5 miliardy kvůli reklamě.

Byl pro vás článek přínosný?