Hlavní navigace

Šeptanda: Huawei by mohl místo Intelu dodávat 5G modemy pro iPhony

Sdílet


Dojde u Applu k další čipové rošádě? Modemy pro mobilní sítě mu dlouhé roky poskytoval Qualcomm. S ním se ale rozkmotřil a vedou spolu několik soudních bitev. Cupertinská společnost tak v poslední generaci iPhonů využívá výhradně čipy od Intelu. Jenže pomalu startují 5G sítě a Intel je ve vývoji pozadu.

Qualcomm, Huawei a Samsung již 5G modemy mají a od letoška se s nimi prodávají i první telefony. Intel první generaci modemu tak dlouho odkládal, až jej nakonec ukončil. Letos představil druhý model, který by se v prvních smartphonech mohl objevit v roce 2020. Pokud ovšem vše půjde podle plánů, produkce jeho čipů teď obecně budí spíš rozpaky. Dost možná jej předběhne i MediaTek, který 5G modem Helio M70 představil loni v prosinci a letos by se rovněž mohl objevit v prvních mobilech.

Apple chystá vlastní 5G modem, ale přijde později

Dva největší konkurenti Applu si síťové čipy navrhují sami, on sám musí outsourcovat. Podle listu The Information sice údajně připravuje vlastní řešení, ale to nebude hotové dříve než v roce 2021. Do té doby bude muset 5G buď ignorovat, nebo se spolehnout na partnery. Jenže na které?

Qualcomm nepřichází v úvahu. Samsung tvrdí, že má kapacity jen pro své potřeby. U Intelu ani MediaTeku není nic jisté a Huawei neposkytuje čipy cizím výrobcům. Nebo jen zatím? Zdroje Engadgetu tvrdí, že společnost Huawei je ochotná vyrábět 5G modemy Balong 5000 i pro Apple (a jen pro něj). Číňané tuto informaci oficiálně nepotvrdili a reakci Applu se také nepodařilo získat. Otázkou je, jestli by měl Apple vůbec zájem. Zakládá si na ochraně soukromí, takže by jí spojování s firmou, která kvůli údajné špionáži dostala stopku od americké vlády, neudělalo dobrou reklamu.

Byl pro vás článek přínosný?