Hlavní navigace

Intel brzo vydá nové procesory řady KA, je to speciální edice pro Marvel's Avengers

7. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: KCC Shop
Nedávno se na internetu objevily zmínky o záhadných procesorech Intel řady "KA". Už víme, co to je: chystá se speciální edice CPU pro hru Marvel's Avengers.

Procesory Comet Lake dostávají zdá se čím dál víc modelů. Už nabídka vydaná pro desktop v květnu byla stejně košatá jako předchozí generace s velkým počtem modelů. Ne-li košatější díky množství verzí KF bez grafiky. A pak se do ní přidalo další levnější odemčené desetijádro Core i9-10850K, kterým to ovšem ještě neskončilo.

Už v té době se v obchodech objevily zmínky o modelech procesorů Intel s označením končícím na „KA“ místo tradičního K signalizujícího odemčený násobič. Nejdřív nebylo úplně jasné, co tyto procesory „KA“ znamenají, ale teď je potvrzeno, že opravdu existují a zřejmě už víme, o co jde.

Řada KA obsahuje modely Core i9-10900KA, Core i9-10850KA, Core i7-10700KACore i5-10600K. Zdá se tedy, že svůj protějšek v ní má každý z existujících modelů K (odemčené čtyřjádro už letos Intel nevytvořil). Na rozdíl od Core i9-10850K nejde úplně o nové modely v tom smyslu, že by měly odlišné parametry a výkon. Specifikace by asi měly být úplně stejné jako u normálních modelů K.

Procesory Intel Comet Lake řady KA Zdroj Momomo us Procesory Intel Comet Lake řady KA (Zdroj: Momomo us)

Speciální edice pro Avengers

V čem je tedy odlišnost? Z internetových obchodů unikly doklady, že tyto procesory budou tvořit speciální edici, spojenou s filmy (a komiksy a tak dále) série Avengers vydavatelství Marvel. Balení bude ve stylu Avengers a procesor se možná bude označovat jako „Avengers Special Edition“ – i když podle některých úniků by možná v názvu mohlo být jen to „Special Edition“ nebo „Avengers Edition“.

Intel Core i9 10850K Avengers Edition KCC Shop Intel Core i9-10850K Avengers Edition (Zdroj: KCC Shop)

Vydání těchto procesorů by mohlo nastat příští měsíc. 4. září má totiž vyjít hra Marvel's Avengers a Intel se už před časem stal jejím hardwarovým partnerem, speciální edice se tedy vztahuje přímo k ní. Napojení tedy i celkem dává smysl a nejde o první podobný případ (viz speciální edici grafik GeForce pro Cyberpunk 2077).

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition (Fotogalerie)

Hra by mohla být k procesorům přiložena

V balení by mohly být různé sběratelské předměty (minimálně nálepka na skříň by asi potěšila), to ale zatím nevíme. Je také možné, že hra bude zadarmo či v ceně k těmto CPU přiložena.

Comet Lake „KA“ se tak možná dá připodobnit ke grafikám Nvidia Titan Xp Collector's Edition z roku 2017. Ty také měly nezměněné parametry a jejich specialita byla v navázání na značku Hvězdných válek. Pravda, odlišnost zde nějaká byla, protože tyto karty měly vzhledově upravený design chladiče. To u Intelu asi nebude, protože modely KA asi chladič jako obvykle v balení mít nebudou.

Nvidia Titan Xp Collector’s Edition, speciální Star Wars edice (fotogalerie)

Vydání by asi mohlo nastat onoho zmíněného 4. září, ale není asi vyloučeno ani, že předprodej započne už před vydáním. Ceny zatím neznáme. Speciální edice pro fandy by asi logicky měla stát o něco víc, než běžné modely těchto CPU, jinak by pro výrobce nemělo příliš smysl ji tvořit.

Zdroje: Momomo_us (1, 2), Tum Apisak, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?