Hlavní navigace

Intel asi chystá změněná loga a rebranding. Místo Core bude nyní „Intel Evo“?

30. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: VideoCardz
Intel chystá změnu tváře, log a značek procesorů. Přijde s tím také záhadná značka "Intel Evo", která může jménem nových CPU, ale možná i něčím úplně jiným.

Když má technologická část firmy problémy, zákonitě je větší tlak na markeťácích a obchodních odděleních, aby produkt na trhu prosadili a přinesli „domů“ peníze. Protože se zdá, že Intel bude mít po 10nm procesu problémy i se 7nm čipy, možná u něj také nastane stádium zvýšeného využívání různých takových netechnických prostředků k udržení si tržního podílu.

Před 15 lety, když měl Intel pošramocenou pověst s Pentiem 4, firma tuto do té doby neodmyslitelnou (a asi by se dala regulérně použít floskule „ikonickou“) značku opustila a přejmenovala procesory na „Intel Core“ (Pentium se pak ovšem zase vrátilo v lowendu). Možná, že něco podobného nastane i teď, kdy má Intel sice mnohem lepší procesory, ale jinak dobré architektuře Skylake kazí reputaci stagnace, neboť je už z roku 2015. Možná, že Intel si opět přeje udělat symbolický předěl a dát procesorům nové jméno nebo aspoň tvář.

Databáze ochranných známek totiž zachytily nové registrace Intelu, podle nichž se změní vizuální stylizace log Intelu, ale možná současně i označení. I když zřejmě ne tak radikálně jako s přechodem z Pentia na Core. Nový vzhled zřejmě počítá s hodně jednoduchou geometrickou stylizací log/nálepek, s novým logotypem Intel bez oválu okolo. Podobně bude zjednodušeno také logo Intel Inside a loga jednotlivých procesorů.

Nová loga Intelu 03 Nové logo Intelu (Zdroj: VideoCardz)

Jedna poznámka: v databázích jsou tato loga černobílá/ve stupních šedé, ale reálně by měla být modrá, jak ukazuje jedno, které už prosáklo i v barvě. Databáze ochranných známek ovšem barvy nepoužívají – nebarevnosti tedy nevěnujte pozornost.

Nová loga Intelu 02 Logo Intel Core i3 (Zdroj: Momomo_us)

Nová ochranná známka Intel Evo. Co to bude?

Mezi uniklými logy se už objevil i motiv pro Intel Core i3, takže současný zažitý značení procesorů Intel „Core i něco“ zatím zůstává. Ovšem současně s tím se objevilo odlišné logo, kde má hlavní postavení (centrální největší text) nová značka Evo. Logo tak táhne na „Intel Evo“ a až pod tím stojí „Powered by Core“ (nebo „Powered by Core i5“, pokud i5 v rohu nepatří přímo k Evu, tedy „Intel Evo i5“).

Nová loga Intelu 01 Logo Intel Evo (Zdroj: Momomo_us)

Zatím nevíme, co přesně ono Intel Evo má být. Intel by teoreticky mohl přinést nové značení procesorů a těm s novými budoucími architekturami by mohl nyní říkat Intel Evo i3, i5, i7 a tak dále. Ono „Core“ by asi odkazovalo k „Intel Core Architecture“, jak Intel označoval jádra počínaje slavnou generací Conroe, přes Nehalem, Sandy Bridge až posud.

Zahraniční média si také často myslí, že by Intel Evo mohlo být jméno pro nový typ procesorů s hybridním big.LITTLE uspořádáním, jako má mít příští rok Alder Lake. Ovšem tato i předešlá varianta jsou asi méně pravděpodobné.

Reinkarnace Centrina nebo Project Athena?

Pokud bych měl hádat, tak bych si tipl, že Intel Evo bude označení platformy, nikoliv procesoru. Bude to tedy něco jako kdysi Intel Centrino. Trošku tomu nahrává i ono „Powered by Core“. V této variantě by se procesory nijak nepřejmenovávaly, ale Intel by při marketingu samotné CPU trošku upozadil a začal vypichovat raději celkovou platformu – toto se pravděpodobně bude týkat hlavně notebooků.

Značka Intel Evo by znamenala, že notebook bude obsahovat čipset a CPU Intel, ale také Wi-Fi, možná i SSD přímo od Intelu (je otázka, jak tvrdě bude Intel chtít své produkty tlačit) a případně také nějaké další optimalizace a zlepšováky, jako je úsporný OLED nebo LCD panel. Intel Evo by možná mohla být i známka pro notebooky, vyvíjené podle zásad Projectu Athena.

Tip: Intel vytvořil novou certifikaci pro notebooky. Project Athena slibuje ideální mobilitu

Galerie: Iniciativa lepších notebooků Project Athena od Intelu

Jaký by toto mělo smysl? Intel si z dob Centrina asi pamatuje, že v unifikované platformě je síla a dají se na ni táhnout zákazníci, Takže možná opět chce využít toho, jakou dobrou pověst mají jeho bezdrátové adaptéry (a ostatně i procesory úsporné a jejich technologie) a tlačit různé komponenty, které vyrábí, jako celek. Proti čemuž bude AMD mít slabší pozici, než kdyby se marketing a srovnávání dělaly jen okolo procesorů – například Wi-Fi konektivitu samo nevyrábí.

Nová loga Intelu 04 Nové logo Intel Inside v barvě. Odstíny ostatních by mohly být podobné (Zdroj: VideoCardz)

Toto by dávalo Intelu schopnost, aby v případě, že jeho procesory zaostanou za konkurencí kvůli starším výrobním procesům, dokázal tuto slabinu překlenout tím, že bude kontrovat platformou Intel Evo jako jedním optimalizovaným celkem, kde Cpu vyvažují další součásti. Zatím nevíme, jestli toto vůbec Intel bude potřebovat, ale vzhledem k tomu, že s Ryzeny 4000 teď prý AMD urvalo trošku větší díl notebookového koláče, tak možná Intel už hledá opatření, jak tuto hrozbu držet na uzdě.

Líbí se vám nový styl log Intelu a jeho procesorů?

Jen nevím, jestli je Evo zrovna povedená volba pro takovou novinku. Implikovaná evoluce a zlepšení je sice sympatický koncept, ale značku Evo používá už příliš mnoho firem (Samsung u SSD, objevila se u některých grafik a desek, nebo třeba u aut) a je trošku ohraná.

Zdroje: Momomo_us, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?