Hlavní navigace

Justin Sun, tvůrce „nového internetu“, kupuje BitTorrent za více než 100 milionů dolarů

20. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Výměnná síť BitTorrent stále drží titul největší decentralizované sítě. O případných změnách ve firmě zatím řeč nebyla, na každý pád ale platí, že BitTorrent našel nového majitele.

Firma BitTorrent, které se pomalu přibližuje svým dvacátým narozeninám, trpěla personálními obtížemi a neměla vizi. V posledních letech zkoušela prodávat hry, uvedla prohlížeč Maelstrom nebo bezpečný komunikátor Bleep, ale také se jednu chvíli v uTorrentu pokoušela o těžbu kryptoměn a rozjela práce na úplně nové webové verzi uTorrentu. Ještě dříve, kdy se psal rok 2011, firma oznámila službu Live pro živé přenosy z událostí. BitTorrent News pak slíbil doručování samotných zpráv, jednalo se tedy o kanál s hodinami živého vlastního živého obsahu z různých událostí. Z uvedených produktů mohu zmínit ještě BitTorrent Sync, jenž pro změnu synchronizoval obsah soubory v lokálních sítích. Mnoho uvedených služeb a produktů dnes už nefunguje, Sync byl od firmy oddělen. Po

Justin Sun a jeho Tron

Za 140 milionů dolarů ho kupuje Justin Sun, tvrdí zdroje magazínu TechCrunch, ale také dalších zpravodajských webů. (Ashwin Navin, spoluzakladatel BitTorentu, pro Coindesk uvedl, že obchod má hodnotu 120 milionů.) Pokud jste o něm ještě neslyšeli, někde si tohle jméno poznamenejte, protože v budoucnu o něm ještě uslyšíme.

Sun více než před rokem založil Tron, decentralizovanou platformu využívající blockchain a technologii P2P. Ještě předtím vyvinul úspěšné Peiwo, něco jako Snapchat pro Čínu. Stanul v čele žebříčku nejúspěšnějších lidí v Asii do 30 let věku. Právě projekt Tron je alespoň obecnou odpovědí na otázku, k čemu Sun potřebuje BitTorrent. Tron svým způsobem chce být novým internetem.

Má poskytovat prostředí pro ty, kdo tvoří obsah. Chce přitom z transakcí vynechat prostředníky jako App Store nebo Google Play. Obecně je důvodem Sunovy vize decentralizovaného internetu fakt, že web dnes ovládá několik málo firem, zejména Google, Facebook nebo Amazon. Celý Tron platí za velmi ambiciózní projekt, jehož vývoj potrvá ještě dlouhé roky a je rozdělen do několika etap.

Pro platformu vznikla také virtuální měna Tronix (TRX). Technicky vzato Tron vyvíjí nezisková organizace Tron Foundation, kterou řídí Sun. Finance k fungování si firma zajistila v září 2017, koncem roku pak dokončila protokol s otevřeným zdrojovým kódem.

Co na to BitTorrent?

Co se BitTorrentu týče, ten včera oznámil, že nehodlá změnit svůj obchodní model, ale chce nadále pracovat na svém klientu tak jako doteď. Neplánuje žádné změny, nechce se ani pustit do těžby kryptoměn. Bittorrent je stále velký. Běžně přes tuto síť denně proteče 40 % všech dat, které proudí po internetu. Jedná se tak o největší decentralizovanou síť. Produkty firmy měsíčně použije 170 milionů lidí.

Byl pro vás článek přínosný?