Hlavní navigace

Konec DVB-T je témeř tu, dnes dojde k vypnutí posledních vysílačů multiplexu 1 (Česká televize) a multiplexu 4 (Digital Broadcasting)

1. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přelom měsíce znamená v DVB-T úplný konec pro Českou televizi, ale také pro multiplex 4 (některé stanice Novy a tématické kanály). Poslední vysílače DVB-T v multiplexu 1 fungují na kanálu 33 z vysílačů Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny a multiplex 4 právě končí posledních vysílačích v Moravskoslezském kraji. K vypnutí posledních vysílačů v multiplexu 1 dojde minutu před půlnocí a od 1. října tak půjde ČT terestricky naladit už jen přes DVB-T2 (nebo na satelitním, kabelovém či internetovém vysílání) na kanálu 26, již v rozlišení Full HD. Přelaďování nebude nutné. Tip: Přechod na DVB-T2 skončí až v říjnu. Kterých vysílačů se to týká? Ostatní multiplexy 2 a 3 (oba provozují České radiokomunikace) s komerčními stanicemi budou ve starším standardu vysílat z několika vysílačů na Moravě ještě v průběhu října. Úplně posledním vysílačem budou Ploštiny, které 28. října vypnou kanál 25 pro multiplex 3 a definitivně tak pohřbí éru standardu DVB-T.

zdroj: ČRa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.