Hlavní navigace

Nintendo prý chystá dva nové Switche. Co by nové konzole měly přinést?

Sdílet


Ve středu to budou přesně dva roky od uvedení hybridní konzole Nintendo Switch. Pro japonskou společnost jde o další hit. Zařízení si koupilo 32 milionů hráčů, kteří si k němu objednali ještě přes 160 milionů her.

Od loňského podzimu se štěbetá, že prý Nintendo na letošní rok představí novou verzi. Původně se mluvilo jen o drobné hardwarové aktualizaci, která přinese lepší displej. Vyrobení plnohodnotného nástupce zástupci firmy popírají, ale dle všeho se chystají i další Switche. Kromě odlehčené verze prý dorazí i jedna vylepšená, tvrdí list The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje.

Switch by se podobně jako 3DS stal platformou, pro kterou by existovaly totožné hry, ale bylo by k dispozici několik různých konzolí lišících se formátem, funkcemi či výkonem. Odlehčený model například nebude mít odnímatelné Joy-Cony a údajně přijde i o vibrace (což je podezřelé, když některý hry jsou na nich závislé). Vylepšená verze by měla přinést lepší displej a snad i výkonnější hardware, stávající Switch někdy nestačí s dechem.

LCD by místo rozlišení 720p mohla dostat jemnější 1080p panel. Ten by se hodil také pro chystané brýle Labo VR, které na Switch přinesou virtuální realitu. Co se výkonu týče, stávající Switch běží na již pět let starém čipsetu Tegra X1. Nvidia již v roce 2016 uvedl Tegru X2 Parker, která má výkonnější proces i grafiku založenou na architektuře Pascal. Do žádných běžných spotřebitelských produktů se však dvojka nedostala.

Nvidia by navíc pro Nintendo mohla upravit některé parametry, případně provést die shrink na lepší výrobní proces. Pro tak velkého partnera by se vyplatilo udělat upravený čipset. Nintendo je navíc již jediným výrobcem konzolí, který od Nvidie odebírá čipy. Sony a Microsoft jsou u AMD a pravděpodobně u něj zůstanou i u nové generace. Na AMD běží i Google Stadia nebo Atari VCS.

Podle WSJ by Nintendo mělo novinky ukázat v červnu na E3.

Byl pro vás článek přínosný?