Hlavní navigace

Finská Nokia chce zpět mezi lidi. Vyrábí drahé Wi-Fi routery

Sdílet


Ještě před deseti lety měla Nokia široký záběr působnosti. Rozvíjela síťovou infrastrukturu po celém světě, byla největším výrobcem mobilů, čerstvě koupila navigačního giganta Navteq nebo spustila vlastní hudební obchod. Dnes se již věnuje pouze prvnímu byznysu.

Hudební obchod i další obsahové služby zanikly spolu se snahami Nokie prosadit se na trhu se smartphony. Ta nakonec svou mobilní divizi v roce 2013 prodala Microsoftu. Dva roky nato se zbavila i mapové divize, kterou odkoupila skupina německých automobilek. Firma mezitím převzala poloviční podíl ve společném podniku Nokia Siemens Networks a zaměřila se čistě na vývoj a stavbu mobilních i pevných sítí.

V posledních čtyřech letech si tak běžní spotřebitelé nemohli produkty Nokie vůbec zakoupit. Pokud tedy nepočítáme krátkou kapitolu, kdy společnost odkoupila a vzápětí prodala Withings zabývající se chytrým zdravotnictvím. A v obchodech sice najdete nové mobily značky Nokia, ale ty již s původní firmou mají málo společného. Finská Nokia jim pouze propůjčila jméno a část patentů. Jinak mobily vyvíjí a vyrábí čínský Foxconn a o marketing plus distribuci se stará finská společnost HMD Global (ta ale najala část lidí z Nokie).

Proč ten obsáhlý úvod? Ta pravá Nokia se sídlem ve finském Espoo se totiž opět pokouší dostat mezi lidi. Využívá zkušeností s infrastrukturou a spolupráce s internetovými poskytovateli a začala koncovým uživatelům prodávat bezdrátové routery s prozaickým názvem Nokia WiFi. Zatím jsou k dostání jen v USA a Číně, ale brzy se dostanou i do Evropy.

Nokia své řešení nazývá jako Wi-Fi, které funguje. Stejný slogan používá i společnost Eero, kterou spolkl Amazon. Slibuje jednoduché nastavení, vysokou bezpečnost a možnost zapojení do mesh sítě, která by rozšířila signál do celého domu. V něm se dle Nokie nenechá rušit ani mikrovlnkou ani zařízeními s Bluetooth.

Hlavní router pokryje až 186 m², připojit se k němu dají dva satelity se stejným rozsahem. Každá z jednotek má tvar válce o průměru 94 mm a výšce 160 mm. Všechny obsahují čtyři gigabitové Ethernety, kde jeden může fungovat i jako vstupní WAN. Co se týká bezdrátové části, Nokia WiFi podporuje standardy 802.11a/b/g/n/ac, v 2,4GHz pásmu pracuje se třemi anténami (3×3 MIMO, propustnost až 750 Mb/s) v 5GHz pak se čtyřmi (4×4 MU-MIMO, až 2170 Mb/s).

Pětigigahertzové rádio je pouze jedno, takže satelity se budou muset propojit buď Ethernetem, nebo poběží ve sdíleném bezdrátovém pásmu, takže kapacita sítě poklesne. Jak už je dnes zvykem, konfigurace probíhá pouze skrz mobilní aplikaci pro Android nebo iOS.

Sada tří jednotek Nokia WiFi se v USA prodává za 450 dolarů, v přepočtu 12 500 Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?