Hlavní navigace

Nvidia: potrvá ještě pár měsíců, než budou grafiky normálně dostupné. Krize je celosvětová

20. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Bohužel to vypadá, že mizerná dostupnost grafik Nvidia GeForce RTX 3000 se jen tak brzo nezlepší. Podle firmy má problém celý průmysl a potrvá to aspoň ještě pár dalších měsíců.

Na začátku října jsme tu měli zprávu o tom, že podle šéfa Nvidie Jen-Hsun Huanga bude nedostatek grafik GeForce RTX 3000, na který si prakticky celý svět (tedy ten zajímající se o PC hraní) stěžuje, trvat možná až do konce roku. Možná vás napadlo, zda se třeba od té doby nepodařilo výrobu zrychlit a zda se prognóza nezlepšila. V tomto to bohužel nevypadá nadějně.

Nyní, když Nvidia oznámila rekordně výnosné čtvrtletí, padly v konferenčním hovoru k těmto výsledkům opět nějaká vyjádření k aktuální situaci. Bohužel nedávají moc nadějí na zlepšení.

Podle vyjádření šéfa Jen-Hsun Huanga a také CFO Colette Kress v konferenčním hovoru jsou problémy se zásobováním hardwarem víceméně celosvětové. Nejde tedy jen o Nvidii, ale o situaci v počítačovém průmyslu (a možná také v dopravě) vůbec. K nedostatečné kapacitě výroby zřejmě nemusí přispívat jeden faktor (tedy primární podezřelí Samsung a Micron), ale zpoždění nebo pomalé dodávky všeho možného – může jít o substráty pro čipy, wafery, samotné čipy, jiné komponenty pro karty, továrny na pouzdření čipů. Kromě jednoduché nedostupnosti údajně také různé služby a dodávky trvají delší dobu, takže celý cyklus výroby se protahuje.

Dost možná dochází k tomu, že jedna firma v řetězci zdržuje chod těch následujících a všechno se nabaluje. K tomu o stejné zdroje soupeří další firmy – nejen AMD nyní s Ryzeny 5000 a grafikami Radeon RX 6000, které jsou nedostupné také, ale třeba i výrobci mobilů. S výjimkou koronaviru se pak asi nedá ukázat na nějakého jednotlivého viníka.

PCB grafiky GeForce RTX 3080 Founders Edition s GPU Ampare GA102 PCB grafiky GeForce RTX 3080 Founders Edition s GPU Ampere GA102 (Zdroj: Nvidia)

Vedle toho svedení problémů na obecnou situaci v hardwarovém byznysu také bohužel CFO firmy sdělila, že v současných podmínkách bude nejspíš potřeba „ještě pár měsíců“ (přičemž použité slovo „few“ implikováno spíše tři než dva). Podle tohoto tedy nelze čekat ulehčení ani po Vánocích, ale nejdřív v únoru, možná březnu. Až tak dlouho má podle šéfúčetní trvat, než nabídka dohoní současnou poptávku a karty by tím pádem mohly být lépe dostupné a za dobré (tj. nenadsazené ceny).

Given industry-wide capacity constraints and long cycle times, it may take a few more months for product availability to catch up with demand – Colette Kress, CFO Nvidie

Je možné, že postupně aspoň dojde k nějakému dílčímu zlepšování, jako na příklad že se čekací lhůty na objednané grafiky zkrátí, k čemuž by mohlo dojít dřív. Ale celkově asi nejde čekat, že by se problémy do konce tohoto roku úplně vyřešily.

We would appreciate shorter cycle times. We would appreciate more agile supply chains. But you know the world is constrained at the moment. And so, we just have to make the best of it. – Jen-Hsun Huang (CEO)

Také podle Jen-Hsun Huanga současnou situaci jednoduše budeme muset vydržet. Z toho, co šéf Nvidie řekl, to nevypadá, že by se v bezprostředně nadcházejícím čase chystalo nějaké zlepšení, takže Nvidia má má pravděpodobně svázané ruce. Problémy tak asi budou trvat po celou (zbylou) dobu Vánočních nákupů. Pokud jste tedy chtěli dávat nebo dostávat počítačové dárky, je nejvyšší čas vymýšlet alternativy.

Galerie: Výkon Nvidia GeForce RTX 3070 ve světových recenzích

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?