Hlavní navigace

Microsoft popsal, jak funguje proces řízené distribuce Windows 10 Fall Creators Update

24. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Řízená distribuce umožňuje nasazovat nové verze Windows 10 bezpečněji. Některé stroje díky zpětné vazbě mohou získat aktualizaci dříve než jiné.

Někdy je Microsoft otevřenější, někdy mlčí. Tentokrát byl otevřenější a podělil se s námi o to, jak probíhá a bude probíhat distribuce Windows 10 Fall Creators Update. Což není na škodu. Sice víme, že by distribuce měla být řízená, ale oficiální potvrzení a prozrazení aspoň určitých detailů v tomto případě velmi vítáme. Nadále platí, že si instalaci nové hlavní verze systému můžete vynutit ručně, níže je řeč o automatizovaném procesu prostřednictvím služby Windows Update. Cílem je doručit aktualizaci co nejdříve, současně je však nutné minimalizovat případná rizika, jak Microsoft uvádí. To je logický cíl – distribuce Creators Updatu byla výrazně pomalejší než v případě Anniversary Updatu. Díky tomu mohla firma omezit problémy zbrklým nasazováním na různých konfiguracích hardwaru a softwaru, nicméně nemalý počet stojů Creators Update v době nedlouho před vydáním další hlavní verze Windows neměl. Pak může být napadána strategie „Windows jako služba“, protože nemají všichni stejnou (aktuální) verzi systému.

Kontinuální vyhodnocování kompatibility Windows 10

Redmondští potvrdili, že Fall Creators Update se jako první začíná objevovat na novějších zařízeních. Zejména pak na těch, která již byla otestována v minulých měsících v programu Windows Insider, případně partnerskými organizacemi. S těmito stroji firma začíná získávat více zpětné odezvy týkající se kompatibility Windows 10 Fall Creators Update s aplikacemi nebo periferiemi.

Vizualizace způsobu distribuce Windows 10 Fall Creators Update Vizualizace způsobu distribuce Windows 10 Fall Creators Update (foto: Microsoft)

Nadále pak sbírá zpětnou vazbu pomocí programů Insider a na základě všech dostupných dat vyhodnocuje, které stroje by mohly aktualizaci získat co nejdříve. A spolu s tím také reaguje na objevené problémy. Proces získávání zpětné vazby a vyhodnocování připravenosti nasazení nového systému probíhá kontinuálně do doby, než všechna kompatibilní zařízení aktualizaci získají. (Víme, že se občas může stát, že stroj trvale zůstane na starším vydání Desítek kvůli ovladači například.)

Oproti minule Microsoft zvýšil počet zařízení, která jsou testována dopředu, tj. v tomto případě před 17. říjnem, kdy byla zahájena distribuce Fall Creators Updatu prostřednictvím Windows Updatu. To by jednak mělo pomoct zlepšit kompatibilitu, jednak zrychlit nasazování nového Windows. Je proto možné, že zaznamenáme rychlejší zvyšování podílu FCU, než tomu bylo v případe Creators Updatu. K tomu zatím nemáme data, navíc je stejně ještě brzy.

Byl pro vás článek přínosný?