Hlavní navigace

Tip: Jak získat Windows 10 Fall Creators Update co nejdříve?

18. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kdo chce mít nový Windows hned, může si instalaci ručně vynutit.

Microsoft během včerejška zahájil distribuci nové hlavní verze svého operačního systému. Jak jsem nastínil v recenzi Windows 10 Fall Creators Update: jen malé a někdy nedotažené novinky, jedná se pro mnohé o nejhubenější vydání Desítek vůbec. Pokud jste našli důvod, proč, byste rádi tento systém začali používat co nejdříve, můžete instalaci vynutit. Na automatickou instalaci totiž můžete čekat týdny až měsíce, neboť je řízená. Jako minule nezbývá než konstatovat, že ani na několika měsíčním čekání případně není nic závadného. Nový systém potřebuje čas více dozrát a v prvních týdnech životního cyklu je v něm obvykle nalezeno více chyb než v pozdější fázi života, kdy je již software odladěný. Případná rizika zhodnoťte sami. Pokud chcete instalaci provést hned, můžete na to jít několika způsoby.

K prvním spotřebitelským počítačům zamířilo sestavení 16299.19.

1. Windows Update

Pro pořádek připomínám, že než zkusíte cokoli dalšího, otevřete Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Windows Update a zkontrolujte, zda již pro vaše zařízení není nová verze Desítek dostupná touto nejběžnější cestou.

2. Pomocník s aktualizací Windows 10

Zatím vám služba Windows Update instalaci nenabízí? Pro většinu lidí je v takovém případě nejlepší variantou použít pomocný nástroj pro upgrade. Navíc vám sdělí, zda je vše připraveno, tj. zda je počítač i se softwarovou výbavou kompatibilní. Může se stát, že zatím není kompatibilní nějaký ovladač, v takovém případě byste měli počkat na novější verzi.

Pomocníka s aktualizací Windows 10 stáhněte z webu a postupujte podle jeho instrukcí. Jedná se o pár klepnutí, pak začne stahování a nakonec samotná instalace. Jen dejte pozor, protože po stažení může dojít k automatickému zahájení odpočtu do restartu počítače kvůli provedení instalace.

Pomocník vám nabídne okamžitý upgrade Pomocník vám nabídne okamžitý upgrade

Než se tedy od svého elektronického pomocníka vzdálíte, raději si svou práci uložte, aby vás o ni automatický restart případně nepřipravil. Tento způsob instalace by většina lidí měla považovat za doporučený.

3. Nástroj pro vytváření instalačních obrazů

Microsoft nabízí ke stažení Media Creation Tool, přičemž s pomocí tohoto nástroje lze vytvořit instalační médium s Windows. Může jít o DVD či flash disk, nástroj dále umožňuje uložit si pro pozdější použití instalační obraz ISO. Kromě toho rovněž nabízí možnost ihned provést upgrade.

Proto ve chvíli, kdy bude na webu ke stažení nejnovější verze tohoto nástroje, jež bude stahovat Fall Creators Update, lze provést instalaci i s jeho pomocí. Potíž je v tom, že vám tento nástroj nikdy neřekne, kterou verzi Desítek stahujete. Prakticky si tak musíte počkat na dokončení stažení, případně instalace.

K tomuto způsobu instalace proto dodávám, že osobně ho zatím nemám vyzkoušený. Proto v tuto chvíli nemohu garantovat, že již Microsoft na svém webu nástroj aktualizoval. (Měl by, ale víte, jak to chodí.) Jak to bude možné, vyzkouším to.

4. Přihlaste se ke kanálu Release Preview

Tento postup nevyžaduje stažení žádného nástroje, své specifikum ale má. To, že se přihlásíte do testovacího okruhu Release Preview znamená, že pokud v něm setrváte, budete získávat testovací verze servisních aktualizací pro stávající stabilní vydání Windows 10. Kromě nich Microsoft v tomto aktualizačním kanále vždycky v lehkém předstihnu nabízí právě čerstvé hlavní vydání Desítek.

Není ovšem vůbec problém se k testování v rámci Release Preview přihlásit, Fall Creators Update nainstalovat a pak se z něj hned zase odhlásit tak, abyste dále získávali jen finální verze aktualizací. Pokud vám tento způsob vyhovuje, otevřete Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Program Windows Insider. Nejste-li přihlášeni k programu Windows Insider, klepněte v horní části (Získávat buildy Insider Preview) na příslušné tlačítko.

Kanál Release Preview vám nabídne Fall Creators Update v lehkém předstihu Kanál Release Preview vám nabídne Fall Creators Update v lehkém předstihu

Akce vyžaduje účet Microsoft a budete své zařízení muset restartovat. Po zapojení si již budete moct vybírat z dostupných kanálů. V sekci Jaký druh obsah chcete dostávat? vyberte Posílat mi jen aktualizace v rané fázi. Více o nabídce testovacích okruhů najdete ve starším článku.

Byl pro vás článek přínosný?