Hlavní navigace

Máme parametry pro procesory Intel Comet Lake bez GPU. Vydání možná už v březnu?

20. 2. 2020

Sdílet

Unikly parametry Intel Core 10. generace řady F/KF, tedy procesorů bez grafiky. Zároveň přišla zpráva, že CPU a platforma LGA 1200 možná vyjdou už v březnu.

Už koncem prosince v alkoholickém oparu novoročních oslav prosákly na internet údajné specifikace procesorů Comet Lake od Intelu, které by někdy nyní na jaře měly vyjít jako 10. generace Intel Core pro novou desktopovou platformu LGA 1200. Nyní máme ještě specifikace pro procesory řady F, které už předtím uniklé model doplní coby verze bez integrované grafiky (a doufejme také s lepší cenou). Navíc se zdá, že se vydání hodně přiblížilo a místo před časem očekávaného května by tu možná mohly být už za měsíc.  

V rámci Comet Lake bude na výběr šest procesorů bez integrované grafiky

Web Informática Cero, který vypustil i poslední uniklé specifikace, nyní publikoval další slajd ze zřejmě stejné prezentace – informace jsou tedy asi zhruba stejně staré. V tomto dalším slajdu jsou samostatně uvedené procesory řady F, kterou Intel zavedl loni, jde o čipy, v nichž je GPU nefunkční či či uměle vypnuté, každopádně není aktivní a v poslední době je už lez koupit za významně nižší ceny, což je pro herní PC atraktivní. Také v rámci Comet Lake na platformě LGA 1200 budou takovéto procesory na prodej, bude jich minimálně šest, tři běžné (F) a tři s odemčeným násobičem pro pro přetaktování (KF). Naštěstí by orientace měla být výrazně usnadněná tím, že tyto procesory mají zdá se úplně stejné parametry jako jejich protějšky s aktivním GPU.

Nejvýkonnější Core i9-10900KF bude tedy kopírovat Core i9-10900K. Má 10 jader a 20 vláken, základní frekvenci 3,7 GHz a maximální boost pro jednovláknové programy je 5,1 GHz, ovšem s použitím technologie Turbo Boost Max 3.0 lze na preferovaných kvalitnějších jádrech mít 5,2 GHz. Navíc má čip i Thermal Velocity Boost, s kterým při nízké teplotě může být takt ještě o 100 MHz vyšší. To staví maximální ST frekvenci až na 5,3 GHz. All-core boost je až 4,8 GHz, ale s Thermal Velocity Boostem aktivním je také možné dosáhnout až 4,9 GHz. L3 cache je 20 MB a paměť DDR4 může oficiálně běžet až na 2933 MHz (s dvěma moduly, se čtyřmi 2666 MHz).

Levnější alternativou bude Core i7-10700KF, vytvořené z i7-10700K. Toto bude osmijádro s HT (16 vláken) a 16MB L3 cache. Procesor má základní takt 3,8 GHz a maximální boost 5,0 GHz. Opět bude použitelná technologie Turbo Boost Max 3.0, s nímž se maximální turbo zvyšuje až na 5,1 GHz, pokud ovšem úloha běží na preferovaném (kvalitnějším) jádru. Nicméně zde už chybí Thermal Velocity Boost. All-core boost je maximálně 4,7 GHz. Objevily se mezitím náznaky, že by i7-10700K mohlo v jednom vlákně běžet až na 5,3 GHz, ale toto se specifikacemi od Informática Cero nesouhlasí. Může jít o chybu, nebo teoreticky také tyto slajdy už nemusí být aktuální.

Třetí odemčenou možností bude šestijádro Core i5-10600K. V řadě Comet Lake má 12 MB L3 cache a už konečně HT (12 vláken), takže bude o hodně zajímavější. Zde je to už nejen bez Thermal Velocity Boostu, ale i bez onoho Turba Max 3.0 využívajícího potenciál preferovaných jader. CPU bude mít prostě jen základní takt 4,1 GHz, all-core boost 4,5 GHz a maximální jednovláknový boost 4,8 GHz. Zvláštnost tohoto modelu je, že už oficiálně podporuje jenom 2666MHz paměti.

Procesory Intel Comet Lake pro LGA 1200 bez GPU Informatica Cero Procesory Intel Comet Lake pro LGA 1200 bez GPU (Zdroj: Informática Cero)

65W procesory bez grafiky

TDP všech odemčených modelů je 125 W. Dále následují zamčené modely, ty zůstaly stále 65W. Bez grafiky bude dostupné Core i9-10900F, desetijádro/dvacetivlákno se základním taktem 2,8 GHz. Maximální turbo dosáhne 5,0 GHz, ale s Turbo Boost Maxem 3.0 až 5,1 GHz a s Thermal Velocity Boostem 5,2 GHz. All-core turbo je 4,5 GHz, s Thermal Velocity Boostem 4,6 GHz. Při těchto frekvencích ale spotřeba asi bude vysoko nad hranicí TDP, samozřejmě.

Osmijádro/šestnáctivlákno Core i7-10700F bude mít také jen Turbo Boost Max jako odemčený model. Základní frekvence je zde 2,9 GHz, all-core boost 4,6 GHz. Maximální jednovláknové turbo je 4,7 GHz a s Turbo Boost Max 3.0 pak 4,8 GHz.

Levnější šestijádro řady F pak bude odvozené od modelu i5-10400, půjde tedy o Core i5-10400F. To bude mít základní frekvenci 2,9 GHz a maximální jednovláknové turbo 4,3 GHz. All-core boost pak je maximálně 4,0 GHz. Tento model by mohl být přes nižší takty hodně zajímavý, protože nynější Core i5-9400F je docela dostupné a výhodné. Pokud by Intel zachoval stejnou cenu, tak by procesor s už nejen šesti jádry, ale i 12 vlákny byl o to atraktivnější. Oficiálně stanovené ceny zatím ale ještě neprosákly.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 03 Procesor Comet Lake s deseti jádry, ES vzorek v socketu LGA 1200 (Zdroj: XFatest Hong Kong)

Vydání možná bude dřív, už příští měsíc?

Co je ještě zajímavá informace: VideoCardz, který zprávu převzal, k ní přidal, že vydání těchto procesorů, tedy desktopového Comet Lake a s ním platformy LGA 1200 na straně základních desek, „je očekáváno příští měsíc“. Toto Informática Cero nikde neříká (pokud nebyl článek mezitím upraven). VideoCardz ovšem má své celkem dobré zdroje, takže tento detail může pocházet od nich. Pokud je to pravda, pak by 10. generace pro desktop byla dostupná o dost dříve, než jsme si mysleli. Doteď se totiž mluvilo spíše o květnu, přičemž ale zpoždění mělo být na straně CPU. Podle různých zákulisních informací jsou totiž už desky se socketem LGA 1200 připravené k vydání.

Že vydání bude nakonec dřív než hovořily pesimistické zprávy, naznačuje ještě jedna věc. Desktopové Comet Lake nyní přidaly do ceníku některé internetové obchody, a to dokonce u nás a na Slovensku (paradoxně ale tuto věc roztroubila zahraniční média a twitteroví uživatelé z Asie). Ceny, které můžete snímku vidět, přirozeně ale nemusejí být finální.

Intel Comet Lake v eshopu na Slovensku Intel Comet Lake v eshopu na Slovensku

Tip: Procesory Intel Comet Lake pro desktop na fotkách. V Číně už jsou na prodej ES

Pokud se tedy toto potvrdí, bude už brzo možné stavět PC (chcete-li platformu Intel) na novém základě. Takže pokud něco takového plánujete, bude asi dobře teď chvíli posečkat a sledovat situaci. Kromě toho, že procesory Comet Lake by měly být výhodnější (HT je zapnuté i u Core i7, i5 a i3), je zde také to, že tato platforma se bude dát v budoucnu lépe upgradovat. Příští rok do ní přijdou i procesory Rocket Lake s už novou architekturou a nikoliv jádry Skylake z roku 2015.

Procesory Intel Comet Lake-S pro socket LGA 1200 (Fotogalerie)

 

Byl pro vás článek přínosný?