Hlavní navigace

Rychlejší Windows úpravou indexace souborů

4. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Indexování existuje jako součást systému už od Windows Vista a znatelně urychluje například vyhledávání v nabídce Start. Windows však indexují obsah pevného disku sama od sebe a tento proces nelze naplánovat.

Naštěstí je možné nastavit indexování tak, aby byly prohledávány pouze zvolené složky, případně je možné indexování úplně vypnout. Druhou zmíněnou možnost ovšem nedoporučujeme, zbytečně byste se připravili o rychlé vyhledávání. Jak tedy indexování přizpůsobit?

Otevřete nabídku Start, do vyhledávacího pole napište Možnosti indexování a klepněte na stejnojmennou nalezenou položku.

Otevře se okno, ve kterém uvidíte seznam složek, jejichž obsah je indexován.

Klepnutím na tlačítko Změnit se vám otevře prohlížeč disků, jehož prostřednictvím můžete zrušit zatržení těch složek, u nichž si indexování jejich obsahu nepřejete. Současně můžete do seznamu indexovaných složek přidat ty, které naopak často používáte a u nichž byste rychlejší vyhledávání souborů uvítali.

Změny uložíte klepnutím na tlačítko OK. Projeví se ovšem až po příštím procesu indexace.

TIP: Indexování samo o sobě je velmi chytrá funkce, proto není dobré úplně se jí vzdát. Nikdo z nás si ale nepřeje pomalejší chod počítače. Indexujte proto pouze složky, ve kterých máte uložené své dokumenty, případně další obsah, v němž potřebujete čas od času vyhledávat. Například fotografie, videa, MP3 apod. Určitě nechte indexovanou i nabídku Start. Díky tomu pak budete moci velmi rychle vyhledat odkazy pro rychlé spouštění aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?