Hlavní navigace

Western Digital vydal 20TB HDD, první s OptiNAND a bez SMR. Už se dají koupit

16. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Western Digital
WD začal prodávat první HDD s technologií OptiNAND. Zřejmě jsou to také první 20TB disky, které jsou volně dostupné (a nepoužívají záznam SMR).

V poslední době nestoupají kapacity HDD moc rychle a často jsou nějaká nová velká HDD oznámena, ale pak reálně rok ticho po pěšině. Vypadá to ale, že po taktových zdrženích se nyní konečně dočkáváme: přicházejí první HDD s kulatou kapacitou 20 TB (bez záznamu SMR). Jsou od Western Digitalu a skutečně už jdou na trh a dají se koupit. Navíc jsou zajímavá tím, že jde o první disky s nedávno představenou technologií OptiNAND.

Pro WD by nemělo jít úplně první 20TB HDD. Už v roce 2019 firma oznámila 20TB model Ultrastar DC HC650, který používal energií asistovaný záznam EAMR. Zejména ale 20TB kapacitu dosahoval jen pomocí problematického záznamu SMR, kapacita této generace se standardními stopami („CMR“) tehdy končila na 18 TB. Pokud se nepleteme, nejsou tato HDD obvykle běžně na prodej, dnes v obchodech najdete nejvýše 18TB HDD. Nové modely disků uváděné až nyní by tedy asi měly být první, které budou s 20TB kapacitou dostupné i běžně.

Nový 20TB model se teď v nabídce WD objevil na dvou různých místech. Jednak jde o WD Ultrastar DC HC560 20 TB (kódy WUH722020ALE6L1 a WUH722020ALE6L4), který je určený pro servery/datacentra.

WD Ultrastar DC DC560 20 TB 01 WD Ultrastar DC HC560 20 TB (Zdroj: Western Digital)

Druhý model je už o trošku bližší sektoru osobních počítačů a měl by být prodáván na širším trhu: WD Gold 20 TB (kód WD201KRYZ). Tato zlatá řada je určená pro „Enterprise“ trh a také asi podle představ výrobce míří hlavně do NASů a podobných diskových polí. Oba disky jsou nejspíš založené na stejném technologickém základu a šasi.

První HDD používající OptiNAND

Jde o 3,5" disk s rychlostí 7200 otáček za minutu, jenž je plněný héliem a obsahuje devět ploten – jak již bylo zmíněné, mají standardní univerzální zápis CMR, takže bez komplikací s SMR. Protože jde o modely pro disková pole, mají zvýšenou spolehlivost (střední doba mezi poruchami 2,5 milionu hodin, antivibrační ochrana, pětiletá záruka). Potud je to konvenční a nic nového, ale WD u nich také nasazuje onen energií asistovaný zápis EAMR a zejména pak novou technologii OptiNAND.

Ta přenáší metadata pryč z ploten a ukládá je na zvláštní úložiště typu UFS přidané do elektroniky disku, což zlepšuje výkon, spolehlivost a zejména také použitelné místo na plotně. Pravděpodobně lze říct, že OptiNAND je u těchto disků inovace, která umožnila zvýšit kapacitu na 20 TB i bez SMR, byť toto není její jediný smysl. Podrobně jsme aspekty této změny paradigmatu v mechanických discích probírali zde:

Více: WD OptiNAND: velká změna ve fungování pevných disků zlepší výkon, kapacitu i spolehlivost

Kombinace fyzické hustoty zápisu ve stopách a OptiNAND, které redukuje či eliminuje mnohá metadata, přispívá k na HDD poměrně slušné maximální sekvenční rychlosti čtení nebo zápisu 269 MB/s. Není to pravda nějak výrazně nad poměry ostatních výkonnějších HDD. Jde o údaj v dekadických „megabajtech“, v standardních megabajtech založených na násobcích 1024 to je 257 MiB/s.

20TB pevný disk WD Gold s technologií OptiNAND 20TB pevný disk WD Gold s technologií OptiNAND (Zdroj: Western Digital)

Jak už bylo řečeno, oba disky mají asi stejný hardware a liší se jen firmwarem. Parametry jsou totiž stejné pro Gold i Ultrastar. Stejná je i spotřeba (6,0 W v nečinnosti s roztočenými plotnami, 7,0 W při čtení nebo zápisu) nebo hlučnost (20 dB nečinná rotace ploten, 36 dB při pohybu hlav). Oba disky mají stejnou 512MB mezipaměť DRAM a použité rozhraní je u obou SATA 6.0 Gb/s.

Disky řady Ultrastar se možná budou prodávat hlavně na serverovém OEM trhu, ale disk zlaté řady, tedy ten 20TB WD Gold „WD201KRYZ“, je již prodáván i normálně volně. Přímo Western Digital v oficiálním obchodu u něj má stanovenou cenu 680 $, což by u nás dělalo po připočtení DPH asi 18 250 Kč/725 eur. Oficiálně uváděná částka pro náš trh je však vyšší, 19 510 Kč/741 €. Je to poměrně vysoký příplatek za poslední 2 TB kapacity, takže pokud byste se orientovali podle ceny za jeden terabajt, lepší volba asi budou 18TB modely, které se dají najít za o dost lepší ceny.

Specifikace pro disk WD Ultrastar DC DC560 20 TB Specifikace pro disk WD Ultrastar DC HC560 20 TB (Zdroj: Western Digital)

Dostupnost tohoto 20TB disku je podle údajů v oficiálním obchodě WD během jednoho až dvou týdnů, takže skutečně asi můžeme říct, že jde o reálný příchod této kapacity HDD na trh. Western Digital to těsně stihl v letošním roce, i když je pravda, že jde o dostupnost pro americký trh. V eurozóně se zatím v eshopech tyto disky neobjevily a také eshop WD pro Českou Republiku zatím neuvádí žádný termín dostupnosti, takže příchod i do Evropy možná může mít pár týdnů skluz.

Galerie: 20TB pevné disky WD s technologií OptiNAND

Zdroje: WD (1, 2) ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?