Hlavní navigace

Miliardě o krok blíže. Windows 10 pohání přes 800 milionů zařízení

11. 3. 2019

Sdílet

Oproti původnímu plánu má Microsoft zpoždění, ale po selhání na trhu se smartphony věděl, že miliardy nedosáhne během tří let.

Kdysi dávno chtěl Microsoft dosáhnout toho, aby Windows 10 poháněl miliardu zařízení. Řekl to Terry Myerson, tehdejší šéf vývoje Windows, na konferenci Build 2015. Miliardy mělo být dosaženo nejpozději do tří let, tj. v roce 2018. Po roce od oznámení ambiciózního plánu ovšem Microsoft připustil, že tohoto milníku ve stanovené době nedosáhne. Mohl za to především neúspěch na poli smartphonů.

V tuto chvíli se už ale milníku přibližuje na dohled. Tytam jsou rozmazané obrysy, protože Windows 10 už pohání více než 800 milionů zařízení. Jako obvykle dodávám, že nejde jen o tradiční počítače, ale také o další platformy založené na stejném jádře, tj. konzole Xbox, Hololens apod. Konzoli Xbox technicky vzato nepohání produkt, který známe jako Windows 10, jde o použitou technologii pod kapotou. Microsoft situaci pouze zjednodušuje pro marketingové použití.

Hranice 700 milionů byla pokořena loni v létě. Desítkám by měla pomoci vlna upgradů, která nás čeká v souvislosti s ukončením podpory Windows 7, k němuž dojde za necelý rok.

Byl pro vás článek přínosný?