Hlavní navigace

Neslavný konec slavného CyanogenModu. Alternativní Android dostane nový domov i jméno

27. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejznámější z alternativních androidích ROM o Vánocích čekalo nepříjemné překvapení, které bylo signalizováno už před pár měsíci. Firma Cyanogen Inc. oznámila, že nejpozději do konce roku ukončí všechny služby související s vydáváním nočních sestavení. To v překladu znamená, že firma ponechá ke stažení zdrojové kódy projektu, ale s CyanogenModem už nechce mít nic společného.

CyanogenMod ve stávající podobě končí
CyanogenMod ve stávající podobě končí

Rozdíl mezi Cyanogen OS a CyanogenMod

Vzhledem k historii projektu je to dost paradoxní konec. CyanogenMod je prakticky stejně starý jako Android. Kolem smartphonů byla vždy početná modderská komunita, která systémy a aplikace hackovala a upravovala k obrazu svému. Nejčastěji se sdružovala na fóru xda-developers.

Odtamtud pochází také Steve Kondik (sám Cyanogen), který začal od roku 2009 vydávat upravený Android Cupcake pro tehdejší telefon HTC Dream (díky odemčenému přístroji a otevřené povaze Androidu to měl o to jednodušší). Vznikl CyanogenMod. Nabíral nové vývojáře, kteří přidávali funkce nebo podporu pro další zařízení. Rostl také počet uživatelů. Opět šlo o zkušenější borce, již chtěli ze zakoupeného telefonu vytěžit co největší potenciál. Zvlášť, když původní výrobci softwarovou podporu v budoucnosti ignorovali.

Alternativní Android byl nakonec tak dobrý, že jej tvůrci chtěli nabízet samotným výrobcům. V roce 2013 tak s pomocí investorů vzniká společnost Cyanogen Inc., která zastřešuje vývoj komunitní ROM CyanogenMod (CM) a spouští komerční verzi nazvanou Cyanogen OS (COS). Ta je uzavřenější (bez rootu), je na zařízeních předinstalována spolu s klíčovými aplikacemi Googlu, které v CM chybí. Žádný velký zájem však COS nevzbudil. Proslavil se především na telefonu OnePlus One. Později přišel na málo známé přístroje značek Yu a Wileyfox.

Z Cyanogenu odešel i sám Cyanogen

Letos investorům došla trpělivost a začalo zemětřesení. Cyanogen Inc. začal propouštět a před pár týdny odešel i samotný Steve Kondik. On byl jediným pojítkem mezi firmou a komunitou. Vánoční oznámení Cyanogenu o ukončení podpory CM tak vlastně žádným překvapením nebylo. Není to ale ani žádná tragédie.

Vývojáři CyanogenModu na firemním blogu vydali zprávu, že CM nekončí. Práce na systému pokračují, vznikne však nová infrastruktura a projekt se přejmenuje na Lineage. To, aby si už nikdo nepletl CM a COS a aby si Cyanogen Inc. nemohl v budoucnu nárokovat původní název. Koncové uživatele tak čeká nanejvýš přejmenování a nová grafika. Duch a principy CM zůstanou.

 

PS: Původní blogpost oznamující vznik Lineage už neexistuje a Cyanogen Inc. zrušil také web cyanogenmod.org. Ponechal však ke stažení poslední noční sestavení.

Zdroj: Cyanogen

Byl pro vás článek přínosný?