Hlavní navigace

Evropská rada dala zelenou Zákonu o umělé inteligenci (AI act). V platnost vstoupí pravděpodobně v roce 2026

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Zákon o umělé inteligenci jako první na světě přináší ucelený seznam pravidel a regulací pro společnosti, které jakkoliv operují s umělou inteligencí.

Rada Evropské unie ve včerejších dopoledních hodinách schválila nový zákon, jehož cílem je harmonizovat pravidla o umělé inteligenci a jeho nakládání s ní. Nový zákon nese název Zákon o umělé inteligenci (AI act) a jeho cílem je podpořit vývoj a zavádění bezpečné a důvěryhodné AI v souladu s dodržováním základních práv občanů EU.

Mathieu Michel, belgický ministr zahraničí pro digitalizaci, v tiskové zprávě řekl: Přijetí zákona o umělé inteligenci je pro Evropskou unii významným milníkem. Tento přelomový zákon, první svého druhu na světě, řeší globální technologickou výzvu, která také vytváří příležitosti pro naše společnosti a ekonomiky. Prostřednictvím zákona o umělé inteligenci Evropa zdůrazňuje důležitost důvěry, transparentnosti a odpovědnosti při jednání s novými technologiemi a zároveň zajišťuje, že tato rychle se měnící technologie může vzkvétat a podporovat evropské inovace.“

S touto směrnicí přišla vloni Evropská komise a v březnu letošního roku ji pak Evropský parlament schválil. Pro zajímavost pro něj hlasovalo 523 přítomných europoslanců, 46 jich bylo proti a 49 se zdrželo hlasování.

Z českých europoslanců hlasovali pro všichni z TOP09, KDU-ČSL a ANO, proti byli Piráti, SPD a KSČM. Jediné ODS se pak zdrželo hlasování.


Klasifikace AI podle bezpečnosti a stupně rizika

Nový zákon o umělé inteligenci bude kategorizovat různé typy umělé inteligence podle jejich rizika. AI představující pouze omezené riziko bude podléhat mírným povinnostem týkajícím se transparentnosti, zatímco ta s vysokým rizikem bude muset podléhat daleko silnějším regulím.

Zákon také přímo zakazuje systémy umělé inteligence, které by pracovaly s kognitivně behaviorální manipulací nebo sociálním bodováním. Rovněž zakázané bude použití umělé inteligence pro prediktivní policejní práci založenou na profilování, kde je nutné využívat biometrická data jako rasa, náboženství nebo sexuální orientace.

Nikoho pak moc nepřekvapí, že výjimku dostanou systémy používané výhradně pro vojenské a obranné účely a také umělá inteligence, která bude využívána pro výzkumné účely. Pokud některá společnost poruší nově vzniklý zákon, bude jí stanovena pokuta v procentu jejího celosvětového ročního obratu, nebo předem stanovená částka (v závislosti na tom, která hodnota bude vyšší).

WT100

Dohoda OpenAI a Redditu umožní „trénování“ umělé inteligence na příspěvcích od uživatelů Přečtěte si také:

Dohoda OpenAI a Redditu umožní „trénování“ umělé inteligence na příspěvcích od uživatelů

V platnost vejde zákon pravděpodobně v roce 2026

Schválení zákona bylo prvním krokem k jeho nasazení v praxi a nyní už Evropské komisi nic nebrání v zapsání zákona do Úředního věstníku EU. Jakmile k tomuto dojde, začne Zákon o umělé inteligenci platit 20 dnů po tomto zveřejnění.

Bude však trvat ještě dva roky, než dojde k zavedení změn spojených s touto novelou. Nejvíce pravděpodobný termín, kdy tato novela vejde v plně v platnost, bude přibližně polovina roku 2026.

Byl pro vás článek přínosný?