Hlavní navigace

Prý se chystá Chrome pro Windows 10 na počítačích s procesory ARM

23. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vzhledem k neurčitosti vyjádření si ale raději velké naděje nedělejme.

V tomto roce se na trh opatrně začaly dostávat první počítače s Windows 10, které nejsou poháněny procesory architektury x86, nýbrž ARM. Zajímavé nejsou, protože dosavadní procesory této architektury nabízí slabý výkon. To by se ovšem mělo měnit s přibývajícími roky. Vlastně aspoň trochu se situace zlepšila už v létě, kdy byla oznámena první zařízení se Snapdragonem 850. Skutečný skok nás ale teprve čeká. Jenže ve chvíli, kdy budou na trhu použitelné počítače, budeme řešit software. Bez něj budou samozřejmě k ničemu. Rozvoj platformy by mohl brzdit klasický problém slepice a vejce. Tentokrát by to ale mohlo být jiné, protože podle Android Authority dokonce se pracuje na tom, aby na nové platformě běžel Chrome.

Kdopak tvoří Chrome pro ARM?

Což je nejrozšířenější prohlížeč a pro většinu lidí nejdůležitější program, bez kterého byl např. Windows 10 S s trochou nadsázky odsouzen k záhubě. Pokud Google s Qualcommem spolupracuje na tom, aby svůj software pro procesorovou architekturu zoptimalizoval, znamená to už teď malé vítězství.

KL24

Spekuluje se o tom, že by mohl být ještě před koncem tohoto roku oficiálně oznámen notebookový procesor Snapdragon 8180. Měl by mít 8 jader, z toho čtyři na frekvenci 3 GHz, a 15W TDP. Aspoň to tvrdí TechRadar.

Vzpomeňme např. na Windows Phone, který reklamní gigant ignoroval. Spolupráce s Qualcommem by znamenala, že Google spojení Windows a ARMu věří, resp. jej bere natolik vážně, že připouští možnost úspěchu této platformy. Emulace aplikací pro platformu x86 je funkční, ale ukázala se být pomalou. Zástupce Qualcommu pro Android Authority uvedl, že produkt spatříme zřejmě ve druhé polovině příštího roku.

Je ale také potřeba dodat, že výrobce procesorů explicitně neuvedl, že spolupracuje s Googlem. Je čistě teoreticky možné, že na základě Chromia sám vytvoří klon Chromu. Což by byla podstatně méně atraktivní zpráva. Takže se budeme muset nechat překvapit – a že se načekáme.

Byl pro vás článek přínosný?