Hlavní navigace

10nm procesory Intel Tiger Lake už příští rok přinesou do notebooků paměti LPDDR5

31. 10. 2019

Sdílet

10nm procesory Intel Tiger Lake, který vyjdou příští rok, už přinesou do notebooků paměti LPDDR5, což pomůže k lepší výdrži na baterii a vyššímu výkonu GPU.

Kvůli známým problémům a odkladům 10nm procesu, na který měl Intel ve vývoji navázané nové architektury CPU i GPU a asi také další technologie (výstupy HDMI 2.0), notebookové procesory Intelu dlouho postrádaly podporu pro mobilní paměti LPDDR4, zatímco čipy ARM na ně přešly už před léty. Až letošní Ice Lake-UComet Lake-U to napravily. Mezitím je tu už ovšem nová generace úsporných pamětí LPDDR5. A překvapivě to vypadá, že zde to bude přesně obráceně a Intel na ně přejde naopak velmi brzo. Prý je budou umět už nové procesory pro notebooky, které se chystají na trh příští rok, čipy Tiger Lake-U/Y.  

LPDDR5 v Tiger Lake

Intel zatím plány podpory LPDDR5 (ani další podrobnosti pro Tiger Lake) oficiálně neprozradil, ale na internetu se objevil únik, který naznačuje, že by tento křemík (Tiger Lake-U/Y) mohl už LPDDR5 umět. V databázi ruské agentury EEC se totiž objevil záznam o zřejmě prototypové desce či podobném hardwaru určeném pro testování procesorů Tiger Lake-U (4+2, tedy čtyřjader s grafikou GT2). A toho je zmínka o podpoře pro paměti LPDDR5: Tiger Lake-U 4+2 External Si + Board LPDDR5 MIO Upgrade Kit (Qual) (UMTU8KEP5Q). Není to samozřejmě neprůstřelný důkaz a mohlo by jít o omyl, ale pravděpodobnost je asi docela slušná. Tiger Lake-U by mělo LPDDR5 podporovat současně s LPDDR4(X) a DDR4, výrobci notebooků budou mít na výběr.

Podobně jako v případě GPU Intel DG1, o kterém jsme psali včera, toto asi znamená, že prototypy dotyčného hardwaru se asi začínají rozebíhat po světě, buďto do poboček Intelu, nebo do spolupracujících firem (zejména k výrobcům notebooků).

Deska s podporou LPDDR5 pro Tiger Lake v databazi EEC Deska s podporou LPDDR5 pro Tiger Lake-U v databázi EEC

Současné paměti LPDDR4 a LPDDR4X podporují frekvence až 4266 MHz efektivně. Ice Lake umí oficiálně „jen“ frekvenci 3733 MHz, což je však pořád spousta propustnosti, užitečné zejména pro integrované GPU Gen11. LPDDR5 by měla přinést ještě vyšší frekvence, zřejmě až 6400 MHz efektivně.

MMF24

Samsung 15gb lpddr5 02 12Gb paměti LPDDR5 od Samsungu

To však asi nemusí být dosaženo hned na začátku, čipy pro mobilní telefony, které zatím oznámil Samsung, běží na 5500 MHz efektivně. To je ale pořád potenciálně velmi úctyhodná propustnost, takže integrovaným grafikám se slovy poustevníka ze Zlatého kolovratu „otevrou nové obzory“ a jejich výkon by mohl jít hodně nahoru, úzké hrdlo se asi výrazně přesune na samotný výkon (a příkon) výpočetních jednotek. Intel přibližně avizuje, že by grafický/herní výkon iGPU v Tiger Lake měl být až čtyřnásobný proti výkonu dnešních integrovaných grafik v 14nm procesorech (Skylake až Comet Lake). LPDDR5 na 5500 MHz by mohla v tomto představovat výraznou ingredienci.

intel tiger lake 2 Informace k procesorům Tiger Lake. Pozor, srovnání je se 14nm procesory Whiskey Lake

Kromě toho má LPDDR5 být také úspornější než LPDDR4(X), takže by snad použití těchto pamětí mohlo otevírat cestu k lepší výdrži na baterie u ultrabooků.

Galerie: Slajdy k procesorům Intel Ice Lake a Tiger Lake (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?