Hlavní navigace

Nordic Telecom rozšíří internet. Chtěl by se stát i plnohodnotným operátorem

18. 2. 2019

Sdílet


Dnes jsou to přesně dva roky, co vznikl Nordic Telecom. Pokračovatel Mobilkomu (U:fonu), který si nevydobyl moc dobrou pověst, začal s čistým štítem a velkými ambicemi. Nordic postupně rušil starou síť CDMA a v pásmu 410 MHz rozjel LTE. To však není určené pro mobily, ale M2M a IoT zařízení nebo moderní vysílačky pro firemní komunikaci.

Mimo to Nordic poskytuje xDSL připojení, provozuje virtuálního mobilního operátora v síti T-Mobilu a rozjel také vlastní televizi přes internet. Loni také komerčně spustil pevné bezdrátové připojení (FWA) v pásmu 3,7 GHz, které vydražil o rok dříve. V současnosti v něm nabízí dva tarify s rychlostmi 40/4 Mb/s za 395 Kč a 100/10 Mb/s za 555 Kč měsíčně.

Nordic chce být třetím největším poskytovatelem připojení

Pokrývání v takto vysokém pásmu ale probíhá pomalu. V současnosti Nordic pokrývá jen 17 obcí, do konce roku 2019 by ale číslo chtěl navýšit na 400 lokalit. Během roku 2020 by připojení mělo být dostupné již pro 1,3 milionu domácností. Čtvrtinu potenciálních zákazníků by Nordic rád uvázal k využívání služeb.

Z podmínek ČTÚ vyplývá, že držitelé kmitočtů v pásmu 3,7 GHz musí do léta 2020 pokrýt desetinu obcí s počtem obyvatel mezi 5 a 10 tisíci. Po roce 2020 již musejí pokrývat 45 % obcí od 2 do 10 tisíc obyvatel.

Máme ambici stát se třetím největším poskytovatelem pevného internetu v zemi a do dvou let pak chceme dosáhnout 330 tisíc spokojených zákazníků. Během následujících dvou let budeme investovat zejména do rozšíření pokrytí naším Nordic 5G internetem a do akvizic lokálních poskytovatelů internetu, jejichž zákazníkům chceme náš vysokorychlostní internet a další služby nabídnout,“ řekl Libor Dočkálek, ředitel pro akvizice a finance Nordic Telecom.

O pozici tržní trojky (po O2 a UPC) se dnes přetahují T-Mobile a Nej.cz s více než 200 000 přípojkami. Vyrůst by do podobných čísel chtěl i Vodafone, který již také nabízí pevné bezdrátové připojení. (A kromě toho bude brzy jedna ruka s UPC.)

Čtvrtý operátor? Záleží na podmínkách

Nordic také zopakoval, že by se rád stal plnohodnotným čtvrtým operátorem. To by se mu mohlo povést, kdyby v chystané aukci 700MHz pásma získal volné kmitočty na úkor O2, T-Mobilu a Vodafonu. Nordic přitom říká, že se dražby rád zúčastní, pokud k tomu stát nastaví vhodné podmínky. ČTÚ pro potenciální nováčky zařídil přednostní právo a vyhradil pro ně třetinu celého dostupného pásma. Podmínky ale ještě procházejí připomínkovým řízením. Aukce by měla odstartovat v druhé polovině roku 2019.

TIP: Jestli přijde čtvrtý mobilní operátor, se rozhodne ještě letos

Byl pro vás článek přínosný?