Hlavní navigace

Soud rozhodl: Lenovo a Motorola nesmí prodávat svá zařízení v Německu

14. 5. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Lenovo prohrálo v Německu soud s americkou firmou InterDigital. S okamžitou platností tak musí přestat nabízet smartphony či notebooky s technologií WWAN.

Podle rozhodnutí soudu v Mnichově musí Lenovo přestat prodávat zařízení obsahující modul WWAN. Tedy prakticky všechny smartphony a částečně notebooky. Podobný spor se v Německu týkal i mobilních značek Oppo, Vivo a OnePlus, které se na místní trh mohly vrátit teprve nedávno.

InterDigital tvrdí, že Lenovo využívá její technologie pro bezdrátovou komunikaci. Po Lenovu žádá placení licenčních poplatků, které Lenovo považuje za nepřiměřené.

Soud dal za pravdu firmě InterDigital, ta u něj složila zálohu ve výši přes 4 miliony eur, a verdikt je tak pravomocný. Lenovo a Motorola tak mají okamžitý zákaz prodeje zařízení s modulem WWAN. Ve zprávě se mluví o mobilní síti, ne Wi-Fi, takže by se zákaz nemusel týkat všech notebooků.

Lenovo mělo v oblasti notebooků v Německu poměrně velký podíl, naopak smartphony Motorola se v celé Evropě drží okolo 5 %.

Lenovo uvedlo: „Respektujeme rozhodnutí mnichovského soudu, ale zastáváme názor, že InterDigital porušil své zákonné povinnosti udělit licenci společnosti Lenovo na svou technologii za spravedlivých, vhodných a nediskriminačních podmínek.“ 

InterDigital prohrál s Lenovem spor ve Velké Británii, kde soud rozhodl, že sazba za licenci by měla být ve výši 0,175 dolarů za jeden přístroj. Tento typ patentů patří mezi tzv. základní patenty, bez nichž by technologie nemohla vůbec fungovat. Zákony proto hovoří o tom, že poplatky musí být spravedlivé a nediskriminační.

WT100

Je pravděpodobné, že v brzké době dojde k urovnání a Lenovo i Motorola se na německý trh vrátí.

Zdroj

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.