Hlavní navigace

Messenger se propojil s Instagramem. Symbolizuje to barevné logo

14. 10. 2020

Sdílet

Netrvalo to dlouho a Messenger opět mění tvář. Tentokrát se ale z pohledu vizuálního jedná o změnu malou a hlavně symbolickou. Facebook totiž oslavuje propojení Messengeru s Instagramem, což je ona hlavní novinka posledních dní. Specificky se obě platformy propojují na úrovni přímé komunikace a jedná se o něco, co se dotkne také WhatsAppu (a o čem se mluví veřejně nejméně rok a půl). Předesílám ale, že v Česku zatím uvidíte maximálně nové logo Messengeru.

Jako první se propojí právě Messenger a Instagram s tím, že v červnu tohoto roku jsme se dočkali první fáze velkého plánu Facebooku. Během ní byly Rooms velmi základním způsobem integrovány do Instagramu a WhatsAppu. Zhruba v půlce srpna pak některé účty zaznamenaly regulérní propojení konverzací Messengeru a Instagramu, byť bylo zatím ještě volitelné.

Propojení chatů Instagramu a Messengeru

Oficiálně bylo propojení konverzací dvou platforem oznámeno až na konci září s tím, že se ho dočkáme brzy. Na některé země se ovšem dostane dřív než na jiné. Propojení v praxi rovněž znamená sjednotit možnosti obou chatů. V praxi to bude častěji chat Instagramu, jenž bude obohacen o nové funkce. Dlouhodobě totiž nabízel méně. Něčemu se od něj naopak přiučí Messenger:

  • Sledujte společně videa. Funkce byla od Messengeru implementována teprve nedávno. Teď umožní, abyste sledovali nejen obsah z Facebooku Watch, ale také z Instagramu. Jedná se o IGTV a Reels.
  • Zprávy s omezenou životností. Typicky je shlédnete jen jednou a pak se hned smažou. Zatím byly výsadou Instagramu.
  • Nálepky pro/se selfies. To bude novinka pro obě platformy. Svou selfie opatřenou nějakým grafickým přídavkem budete moct použít jako rychlou reakci na zprávu. Tj. vezmete svou selfie, přidáte některou z nálepek a pošlete. Novou funkci jako první získá Instagram.
  • Barevné bubliny se zprávami v chatu. To byla pro změnu doména Messengeru, jenž umožňoval přizpůsobení vzhledu.
  • Výběr vlastního emoji pro rychlé reakce. Vyberte své oblíbené emoji, jimiž můžete rychle zareagovat na zprávu. Novou funkci jako první získá Instagram.
  • Přeposílání. Zprávy budete moct sdílet s maximálně pěti lidmi či skupinami.
  • Přímé odpovědi. Možnost reagovat přímo na vybranou zprávu byla k dispozici na Messengeru.
  • Animované efekty. Zprávy obohatíte a textovou statičnost narušíte různými efekty.
  • Správa zpráv. Instagram zdědí možnosti Messengeru, kde můžete určit, aby vám cizí lidé nemohli ani zanechat zprávu.
  • Vylepšení v oblasti nahlašování a blokování zpráv. Na Instagramu nahlásíte nejen jednotlivé zprávy, ale i celé konverzace. Obdržíte i návrhy na zablokování účtů na obou platformách.

Pokud používáte obě platformy, nemusíte se bát, že by se vám chaty automaticky smíchaly. Jde o to, že budete moct komunikovat s uživateli a uživatelkami druhé platformy v případě, že budete chtít. Měli byste mít kontrolu nad tím, kam vám zprávy – ale také hovory – chodí. Do Česka zatím propojení Messengeru a Instagramu nedorazilo.

[video width="1280" height="720" webm="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2020/10/messenger-instagram-propojeni-rebrand-official.webm"][/video]

Messenger novou éru ohlašuje logem

Jak bylo naznačeno v úvodu, Messenger teď propojení symbolicky vzdává čest. Činí tak přes barevně upravené logo. Jeho tvary zůstávají stejné, typická modrá nicméně byla doplněna fialovými až růžovými odstíny známými z Instagramu. Vzniklý barevný přechod je výmluvný. Facebook pouze upřesnil, že v blízké době se propojení platforem dočkají obyvatelé a obyvatelky Spojených států. Logo Instagramu, jenž nedávno oslavil 10. narozeniny, se aspoň zatím nemění.

Jaký máte postoj k propojení chatů Messengeru a Instagramu?

Zdroje: Messenger News (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?