Hlavní navigace

Google v EU změní Android. Dá na výběr prohlížeč i vyhledávač

20. 3. 2019

Sdílet


Google kvůli čtyřmiliardové pokutě od Evropské komise učinil další ústupek v Androidu. Na podzim již upravil licence a smlouvy, které má s výrobci telefonů, a teď osloví i samotné uživatele. Těm v následujících týdnech a měsících řekne, že si svobodně mohou vybrat alternativní prohlížeč i vyhledávač jako alternativy pro Chrome a Google.

Přesnou podobu výzvy zatím neznáme. Není jisté, jestli se objeví pouze pro prvním spuštění telefonu, nebo ji Google vynutí všem. Podobná situace tady byla již přes skoro deseti lety, kdy rovněž po pokutě od EK musel alternativní prohlížeče doporučovat Microsoft ve Windows. Přes tzv. ballot screen si uživatelé mohli stáhnout Operu, Firefox a později i další programy. V podobné situaci již ale byl i Google. Ten předloni udělal ústupky v Rusku, kde rovněž upravil pravidla a uživatelům dal na výběr alternativy.

TIP: Utíkáme ze spárů Googlu: 10 jeho produktů a jejich alternativy

Uživatelé toužící po změně ale nemusí čekat na výzvu Googlu. Na Androidu si mohou vybrat libovolný vlastní prohlížeč a nastavit si jej jako výchozí. Mohou doinstalovat i další vyhledávače a jejich widgety umístit na plochu. A mohou také změnit vyhledávač v Chromu.

Byl pro vás článek přínosný?