Hlavní navigace

Dobrá zpráva. Bezpečný ProtonMail je v češtině. ProtonVPN zase přidal české servery

31. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

O CERNu slýcháváme hlavně v souvislosti se studiem elementárních částic, tamní experti ale mají hodně co nabídnout i světu IT. Vždyť právě v Ženevě Tim Berners-Lee vymyslel web, první prohlížeč a k tomu potřebné jazyky a protokol. Bývalí experti z CERNu pak před čtyřmi lety založili společnost Proton Technologies a navrhli bezpečnou poštu ProtonMail, která je bezplatná, šifrovaná a umožňuje nastavit časovou platnost zpráv, což letos okopírovali i vývojáři Gmailu a Outlooku.com. S ProtonMailem úzce souvisí i služba ProtonVPN, která nepřekvapivě nabízí virtuální privátní síť. S omezenými možnostmi funguje i zdarma, prioritu ale mají placené varianty. Obě služby dbají na maximální ochranu soukromí a díky sídlu v nezávislém Švýcarsku se nemusí zodpovídat jurisdikcím USA ani EU.

ProtonMail v češtině
ProtonMail v češtině
ProtonVPN se čtyřmi českými servery
ProtonVPN se čtyřmi českými servery

Tuzemské fanoušky teď Švýcaři potěšili hned dvakrát. ProtonMail je v češtině, ProtonVPN zase konečně nabízí i české servery. Počeštěno je zatím jen prostředí e-mailu na webu, nikoliv v mobilních aplikacích. Zbytek webu ProtonMailu včetně nápovědy zůstal nepřeložen. To se ale může změnit. Tvůrci potvrdili, že překlad se zatím pouze tvoří a opravuje. Budou rádi za každou pomoc a hledají i překladatele pro slovenskou verzi.

https://twitter.com/ProtonMail/status/1023894125744218112

Co se týče ProtonVPN, spuštěny byly čtyři servery, žádný z nich ale neběží v bezplatné variantě. Dva vyžadují účet Basic (5 € na měsíc), dva pak Plus (10 €) nebo Visionary (30 €). S placenými účty získáte vyšší rychlost, všechny možné servery (zdarma jsou jen tři země), možnost používání na více zařízení a další funkce. České VPN servery se vám budou hodit v zahraničí, pokud byste například chtěli sledovat místní videoslužby, iVysílání České televize nebo další regionálně blokovaný obsah.

Za tip díky Miroslavu Hruškovi

Byl pro vás článek přínosný?