Hlavní navigace

Jaké jsou tržní podíly výrobců procesorů x86? Intel ztratil, AMD potřetí za sebou stouplo

9. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Delší dobu (naposled ještě loni) jsme tu neprobírali informace o tom, jak se na trhu vyvíjí pozice obou hlavních dodavatelů procesorů x86 pro PC – Intelu a AMD (Zhaoxin zatím promine, vzhledem k tomu, jak málo do počítačového dění mimo Čínu zasahuje). PR firmy AMD se nyní nicméně pochlubilo analýzou tržního podílu, kterou dělá firma Mercury Research a dává nám snad aspoň přibližný pohled na to, co se na trhu děje. Jak už asi tušíte, AMD výsledky této analýzy rozeslalo do světa proto, že ukazují nárůst jeho tržního podílu. Není to asi překvapivé vzhledem k tomu, že firma stoupá z předchozího dlouhodobě slabého období před vydáním procesorů Ryzen a nyní navíc Intel má problém uspokojovat poptávku po x86 procesorech. Na volném koncovém trhu se výrazně zvýšily ceny jeho CPU, což alternativu od AMD (která nezdražila) zatraktivňuje. Tento kontext je také třeba vzít v úvahu, byť je pravda, že volný trh je jen velmi malá část PC byznysu.

Intel ztratil kousky koláče v desktopu, noteboocích i serverech

Podle čísel Mercury Research se AMD v třetím kvartále (července až září, tedy před vydáním nových Intelů 9. generace pro desktop) celkově dostalo na podíl 10,6 % z kompletního trhu procesorů x86, pokud se ignoruje segment „internetu věcí“. V druhém čtvrtletí letoška mělo ještě podíl jen 9,1 % a před rokem (v třetím kvartále roku 2017) prý o 3,1 bodu nižší, takže 7,5 %. Prakticky celý zbytek (tedy okolo 89 %) by asi měl patřit Intelu. Kolik tvoří podíl ostatních malých výrobců jako je VIA/Zhaoxin by bylo zajímavé vědět, ale žádné číslo bohužel v rukou nedržíme.

Největší podíl má AMD jako obvykle v desktopech, tedy v procesorech pro stolní počítače. Zde se údajně dostalo na 13,0 % (opět bez trhu IoT). O čtvrtletí dříve to údajně bylo jen 12,2 % a minulý rok v třetím kvartále jen 10,9 %. Ovšem AMD se už relativně vzmohlo i v noteboocích. Bez IoT v mobilní oblasti údajně vyšplhalo na 10,9% tržní podíl, což není úplně málo. Ještě v Q2 2018 to mělo být jen 8,8 % a před rokem v Q3 2017 (tedy před vydáním mobilních Ryzenů) mělo v noteboocích tržní podíl jen 6,8 %.

Srovnání ThunderX2, procesoru Epyc a Xeonů (Skylake-SP, Broadwell-EP a Sandy Bridge-EP) Srovnání serverových CPU ThunderX2 (ARM), AMD Epyc a Intel Xeon (Skylake-SP, Broadwell-EP a Sandy Bridge-EP)

V číslech, která se k nám dostala, kupodivu chybí údaj pro servery. Řečeno je jen, že podíl se zlepšil ve všech segmentech včetně toho datacentrového. Ovšem tam asi nárůst zatím nebyl tak velký, takže AMD konkrétní číslo vypustilo. Podle neoficiálních zdrojů ale snad analýza Mercury Research uvádí odhad 1,5 %. To by skutečně byl růst (v Q2 2018 to mělo být 1,2 %, v Q1 pouze 1,0 % a v první polovině roku 2017 před vydáním Epycu 0,5 %), ale dost drobný. AMD si dříve vytyčilo cíl získat ke konci roku 2018 podíl 4–6 %, což je zatím dost daleko. Nicméně v poslední době přibylo uživatelů platformy AMD v cloudu (Epycy teď v některých instancích nasazuje třeba Amazon), tak asi zůstává nějaká šance, že poslední kvartál bude zlomový a prodeje ještě výrazně zvýší.

Odhalený křemík procesoru (Foto: Fritzchens Fritz) Odhalený křemík procesoru (Foto: Fritzchens Fritz)

Tržní podíl AMD se zlepšoval tři poslední kvartály

AMD se tedy zatím v procesorech daří růst, byť se Intel po rozpačitém období v první polovině roku 2017 oklepal a vydal zajímavé konkurenční odpovědi na jeho výzvy (zejména šestijádra Coffee Lake, Skylake-X a Kaby Lake Refresh s více jádry). Ovšem také se opět potvrzuje, že znovudobývání starých pozic je velmi pomalý proces a nedochází k žádným náhlým dramatickým skokům. AMD jinak uvádí, že zvýšení tržního podílu shráblo ve všech třech dosavadních kvartálech roku 2018. Uvidíme, zda se mu nyní podaří posílit dál, nebo v Q4 dojde k protiútoku Intelu.

Tato čísla jsou prezentována jen jednou „stranou sporu“, což je asi dobré vzít v úvahu a vyndat z kufru příslovečnou rezervu. Mercury Research coby autor tohoto odhadu je nicméně nezávislá firma, která má celkem dlouhou tradici. AMD také její odhady tržního podílu cituje už od začátku roku, takže je zde konzistence. Alespoň nejde o situaci, kdy by data byla pokaždé z jiného zdroje podle toho, kde to zrovna vychází nejlíp.

Byl pro vás článek přínosný?