Hlavní navigace

Víc o 10nm Xeonech: Sapphire Rapids má víc než 48 jader, DDR5, PCIe 5.0. Už příští rok

5. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel potvrdil, že po Ice Lake-SP vyjde už v Q3/Q4 2021 úplně nová generace 10nm Xeonů. Podle úniků má více než 48 jader, DDR5 a PCIe 5.0 dřív než AMD.

Ve středu jsme psali o procesorech Ice Lake-SP, což budou první výkonné 10nm čipy Intelu pro servery. Přímo zástupci firmy teď opět potvrdili, že tato dlouho očekávaná (a zpožděná) novinka dorazí ještě letos.

Hned příští rok ale mají přijít také procesory Sapphire Rapids, které mají být ještě větší pokrok. Krátce poté k nim unikly i roadmapy, které dávají určitou představu o tom, co přinesou (a zhruba kdy).

Intel oficiálně: Ice Lake v serverech do konce roku, Sapphire Rapids s PCIe 5.0 a DDR5 v roce 2021

Na konci května zástupce Intelu sdělil investorům během Cowen Virtual Technology Media and Telecom Conference, že 10nm procesory Ice Lake-SP vyjdou plánu do konce roku 2020 (ani COVID-19 tedy nezpůsobil další zpoždění proti předchozím harmonogramům).

Serverové Ice Lake, Ice Lake-SP (někdy se objevuje také označení ICX) má používat socket LGA 4189 a Intel tuto platformu označuje jako Whitley. Kromě nové architektury s 1,25MB L2 cache a nového výrobního procesu bude například konečně podporován PCIe Express 4.0. Jeho podpora je zdá se již certifikována.

https://twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1267979581971021824

Zajímavé ale je, že Intel hned potvrdil také plán uvedení následující generace Sapphire Rapids. Ta má mít asi jádra odvozená už od Tiger Lake (i když je možné, že budou zahrnovat větší úpravy, spekulovalo se o tom, že u Sapphire Rapids začne větší divergence mezi klientskou a serverovou architekturou). Sapphire Rapids je zajímavý tím, že má hned zase provést upgrade konektivity na PCI Express 5.0, zřejmě by měl mít i novou technologii pamětí DDR5.

Intel Xeon Cascade Lake AnandTech Intel Xeon Cascade Lake pro stávající platformu LGA 3647 (Zdroj: AnandTech)

Bude to proto nová platforma (Eagle Stream) a dost možná i nový socket. Přesto ale Intel uvádí, že tyto procesory údajně vyjdou už někdy v roce 2021, což by bylo hodně agresivní, možná jen rok a něco po Ice Lake, pokud počítáme s tím, že termín bude někdy koncem roku 2021. Intel by například mohl tentokrát mít na trhu platformu s PCI Expressem 5.0 dřív než AMD, zatímco u PCI Expressu 4.0 má cca roční zpoždění.

Únik ukazuje nástup Sapphire Rapids a částečně parametry

Ve středu leaker Momomo_us publikoval listy z materiálů Intelu pro ruský trh, kde jsou k serverovým Ice Lake (platforma Whitley) a Sapphire Rapids (Eagle Stream) další podrobnosti. Tyto dokumenty naznačují, že Ice Lake nejspíš bude uvedeno někdy na rozhraní Q3 a Q4 2020 a pokud sedí grafika v roadmapě, tak Sapphire Rapids asi ve zhruba stejných měsících o rok později (v roce 2021).

Serverová roadmapa Intelu uniklá v červnu 2020 2 Zdroj Momomo us Serverová roadmapa Intelu uniklá v červnu 2020 (Zdroj: Momomo_us)

Kupodivu by tedy opravdu měla platforma Ice Lake/Whitley/LGA 4189 jen jednoletý cyklus, což by teoreticky provozovatelé a výrobci serverů neměli mít rádi, ale při pozici Intelu asi nehrozí, že by výrazně ztratil tržní podíl ve prospěch konkurence.

Serverová roadmapa Intelu uniklá v červnu 2020 3 Zdroj Momomo us Serverová roadmapa Intelu uniklá v červnu 2020 (Zdroj: Momomo_us)

V dalším detailnějším slajdu máme i nějaké podrobnosti. Jak Ice Lake, tak Sapphire Rapids používá osmikanálové paměti, ale u Ice Lake DDR4, u Sapphire Rapids je to už skutečně DDR5. Tyto procesory v roce 2021 také mají potvrzenou podporu PCI Express 5.0 a také koherentního rozhraní CXL, jež je nadstavbou PCIe 5.0. Toto ještě Ice Lake umět nebude a má jen PCI Express 4.0.

Xeony Ice Lake: 24–32 jader v mainstreamu, 38 maximálně?

Uvedené jsou počty jader, podle kterých Intel u Ice Lake plánuje 24 jader u procesorů, které budou optimalizované na vyšší frekvence a jednovláknový výkon. Takovéto mají mít TDP přes 200 W. Naopak procesory, které jsou navržené na nejnižší celkové náklady na provoz („TCO“) a vysoký vícevláknový výkon mají mít až 32 jader s TDP 150–200 W.

Ale pozor, tato oblast je pořád označená jako mainstream a Intel zde asi neuvádí nejvyšší možný počet jader, který tato CPU přinesou. Pokud se totiž podíváte, je u Cascade Lake uvedeno jen 18/24 jader, ačkoliv existují i 28jádrové verze. Zde tedy asi platí, že Xeony Ice Lake budou mít ve skutečnosti jader víc, nejspíš by mohlo dojít na oněch 38 jader, o nichž loni mluvil únik od Asusu.

Serverová roadmapa Intelu uniklá v červnu 2020 Zdroj Momomo us Serverová roadmapa Intelu uniklá v červnu 2020 (Zdroj: Momomo_us)

Sapphire Rapids: minimálně 48 jader, nejspíš víc

Stejný problém je i se Sapphire Rapids. Tato roadmapa nám asi ukazuje jen část serverového trhu a nejsou v ní maximální konfigurace. Sapphire Rapids má mít v modelech určených pro vysoký jednojádrový výkon mít 32 jader a opět TDP přes 200 W. Tato verze CPU má být k mání jak pro 2S, tak pro 4S/8S servery, zatímco u Ice Lake roadmapa mluví jen o dvouprocesorových sestavách.

Varianta optimalizovaná na efektivitu a „TCO“ má mít ale opět TDP méně než 200 W a počítá se u ní s jednoprocesorovými a dvouprocesorovými servery. Přímo v roadmapě je uvedeno, že bude mít až 48 jader, což bude velmi slušný nárůst. A jak bylo vyvozováno před chvílí, toto asi není nejvyšší konfigurace. Ta nebývá optimální z hlediska nákladů, je výrazně dražší a také by měla asi vyšší TDP výrazně přes 200 W jako modely pro vysoký jednojádrový výkon. Musíme tedy ještě několik jader přidat, ale těžko říct kolik.

Kolik bude jader, by mohlo naznačit mesh uspořádání

Kolik jader by tato CPU mohla mít, by se asi dalo tipovat z toho, že u nich je použita mesh sběrnice. Ve Skylake-X jsou u 28jádrového čipu jádra uspořádána do matice 6×5 jader, ovšem dvě pozice zabírají paměťové řadiče (po třech kanálech).

Snímek serverového čipu Intel Skylake-SP s 28 jádry (Zdroj: Intel)

Má-li Ice Lake pro servery dle starších úniků maximálně 38 jader, asi by mohlo jít o matici 6×7, ale tentokrát by snad mohly být vykousnuty čtyři pozice kvůli osmikanálovému řadiči RAM (po dvou kanálech na jeden blok). Takže 42 minus 4 se rovná 38.

Konfigurace třech různých čipů Skylake-SP ukazují, že je mesh uspořádání uděláno (Zdroj: Intel)

U největší konfigurace Sapphire Rapids by se asi nabízelo 52 jader (matice 8×7 minus čtyři pozice) nebo 60 jader (8×8), případně 68 jader (8×9). Další sudojaderná možnost by byla 10×9 (86 jader), ale to je asi už moc. Osobně bych si asi tipl 52 nebo 60 jader, ale nestavějte na tom žádné burzovní spekulace a jako obvykle vše berte s rezervou – toto je spekulace.

S obojí touto konfigurací by mohlo Sapphire Rapids být zdatnou konkurencí 64jádrových Epyců 3. generace Milan, zvlášť pokud budou mít jádra lepší IPC. Ovšem těžko zatím předvídat, jaké bude Sapphire Rapids mít frekvence a celkový výkon. Zde bude velmi důležité, jakou energetickou efektivitu ukáže 10nm proces Intelu. Ten na 7nm proces TSMC nemusí stačit – minimálně u mobilních Ice Lake-U to pro něj moc dobře nevypadá.

Nicméně přibližná parita v počtu jader a výhoda v podobě PCI Expressu 5.0 by asi mohla Intelu přinést vítězství v prodejích, i pokud by absolutní výkon a energetická efektivita byla horší než u AMD. Momentálně v tom totiž Epycy výrazně vítězí a přesto zákazníci zůstávají u Xeonů.

Galerie: Roadmapy procesorů Intel Xeon uniklé v poslední době

Zdroje: Hardware Times, Momomo_us (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?