Hlavní navigace

Amazon Kindle Fire: co si myslí v zahraničí

22. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Amazon bohužel nemá českou pobočku a v ČR (ani jinde v Evropě) Kindle Fire oficiálně neprodává. To také znamená problémy pro nás, české IT novináře, protože sehnat jeden kousek na test není zrovna jednoduché. Mnoho čtenářů ale tento zajímavý a velmi levný kousek hardwaru nepochybně zajímá, takže vám alespoň zprostředkujeme dojmy našich zahraničních kolegů, sesbírané z různých recenzí.

Zázračné dítě Amazonu

Píše se o něm totiž už docela dlouho opravdu snad na všech webech, které se alespoň okrajově týkají spotřební elektroniky. A ještě aby ne - očekávání rozhodně nebyla malá. Prohlášení Amazonu i technické specifikace slibovaly ideální tablet - spoustu dostupného multimediálního obsahu, dostatečný výkon pro jeho bezproblémovou konzumaci nenarušenou nějakým zadrháváním, rozsáhlou nabídku služeb a především výbornou cenu 200 amerických dolarů (nejlevnější iPad 2 stojí v USA 499 dolarů). Něco málo o očekáváních můžete vyčíst z několika našich starých článků na cnews.cz zde a zde.

To zní krásně, že? V případě českého uživatele je tu ovšem jeden masivní problém. Kindle Fire nestaví na superrychlém hardwaru a otevřeném operačním systému. Je tu sice Android ve verzi 2.3 Gingerbread, ale výrobce jej modifikoval k nepoznání. Nemáte tak ani přístup do Android Marketu, ale pouze do výrazně menšího Amazon Store, který vám bude k ničemu, protože dokud jste v České republice, nic si z něj nestáhnete - funguje pouze v USA, což je zároveň jediná země, kde se tablet oficiálně prodává (alespoň prozatím). Stejné je to i s ostatními službami; pokud nejste fyzicky ve Spojených státech, rovnou na ně zapomeňte. Vzhledem k tomu, že Fire láká hlavně na propracovaný ekosystém různých multimediálních služeb (streamování videí, elektronických knih a hudby) je to docela problém.

Naštěstí je zřejmě možné omezení v podobě absence Android Marketu obejít - tablet nemá natvrdo zablokované instalování neautorizovaných aplikací, stačí pouze povolit tuto možnost v menu. Nebude to sice tím pádem až tak pohodlné, ale nainstalujete si v podstatě cokoliv - ovšem pouze ručně.

Ale teď už k těm slíbeným zahraničním recenzím. Ty jsou v podstatě bez výjimky pochvalné. Novináři se shodují, že zařízení je méně výkonné než iPad, ale vzhledem k méně než poloviční prodejní ceně to považují za očekávané a omluvitelné. Objevují se zprávy o tom, že software neběhá úplně plynule a třeba vykreslování náročnějších webových stránek v integrovaném prohlížeči Silk je pomalejší než na iPadu, ačkoliv Amazon při představení sliboval lepší výsledky. Často bývá jako velké mínus uváděno také pouhých 8 GB integrované paměti (k dispozici je uživateli něco málo přes 6 GB) bez možnosti rozšíření - bohužel chybí slot na paměťové karty. Služby Amazonu sice umožňují jednou zakoupený obsah stahovat neomezeně, takže shlédnutý film můžete smazat a když se na něj budete chtít podívat znovu, prostě si jej znovu stáhnete; to ale nemusí být vždycky ideální řešení.

Konkurence iPadu? Ale kdeže

Pro zachování nízké ceny bylo nutné "osekat" nezanedbatelnou část výbavy, kterou u tabletů považujeme za standardní. Chybí proto možnost připojení k 3G sítím (Wi-Fi modul na 2,4 GHz tu ale samozřejmě je a 3G by se mělo objevit v dalších verzích), GPS, Bluetooth a nehledejte dokonce i takové samozřejmosti jako mikrofon či fotoaparát. Bohužel zřejmě chybí i čidlo pro regulaci podsvícení displeje na základě okolního světla, což vzhledem k předpokládanému určení tabletu (dělá to Amazon, tak se na tom asi budou číst knížky) dost škoda. Na těle tabletu nejsou žádná tlačítka kromě vypínače, dokonce i hlasitost je regulována softwarově a ani tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku nikde nenajdete.


zdroj: Engadget

Sedmipalcový displej s rozlišením 1024 × 600 je ve většině recenzí opatrně chválen za kvalitu zobrazení a ostrost, ovšem s přihlédnutím k ceně - ve vyšší cenové kategorii by neobstál zdaleka tak dobře. Někteří novináři si postěžovali na horší chování dotykové vrstvy třeba při listování, ne vždy se prý tablet chová tak, jak uživatel zamýšlí, a je potřeba být trochu opatrnější.

Velmi pozitivně je hodnocena výdrž zařízení na jedno nabití akumulátoru. Ta je prý podobná, nebo dokonce ještě delší než je uváděno v materiálech Amazonu; těšit se tak můžete na 7,5 až 8 hodin běžného používání (např. čtení ebooků či sledování videa). Jsou to sice horší výsledky než u většiny konkurence (takový iPad 2 vydrží podle serveru Engadget.com 10:24 h a třeba Samsung Galaxy Tab 10.1 9:55 h u Kindle Fire naměřili přesně 7:42 h), vzhledem k ceně je to ale skvělé. Nabíjení je realizováno pomocí standardního microUSB portu, není se třeba obávat nějakých proprietárních řešení.


zdroj: The Verge

Jak jsem psal už výše, Kindle Fire je téměř univerzálně chválen. Není zdaleka nejlepší a Apple se svým iPadem se zřejmě nemá příliš čeho obávat, protože tohle je úplně jiná kategorie. Poměr ceny a výkonu je v případě produktu Amazonu skvělý... ovšem pouze v případě že žijete v USA a máte přístup ke všem službám, které Amazon společně s tabletem nabízí. Čtenářům žijícím v Evropě bych koupi nedoporučoval, protože bez těchto služeb bude zařízení jako ryba na suchu, alespoň do doby než se tyto služby objeví i u nás - ale na to si nejspíš ještě pořádně dlouho počkáme.

Na závěr si dovolím volně přeložit konec rozsáhlé recenze serveru The Verge:

Není pochyb o tom, že Fire je vzhledem ke své ceně opravdu skvělý tablet. Množství obsahu, ke kterému máte přístup, a jednoduchost, se kterou jej můžete využívat, jsou mírně řečeno významné. Zařízení je dobře navržené a software je ve srovnání s čímkoliv v této cenové kategorii (včetně Nooku Color) excelentní, přestože není dokonalý. Je to velmi dobře promyšlený tablet, který se bude jen zlepšovat s tím, jak bude Amazon vylepšovat své služby.

V USA skvělý, u nás ne


Barnes & Noble Nook Tablet: lepší parametry za příplatek 50 USD 

MMF24

To shrnuje vše, co jsem v článku popsal, a podtrhuje důležitost provázání tabletu s online službami Amazonu. Bez nich je to jen tablet s proprietárním systémem a velmi omezenou úložnou kapacitou. Pro české a slovenské čtenáře by mohl být zajímavější konkurent Barnes & Noble Nook Tablet, který se prodává o 50 dolarů dráž, má velmi podobné parametry, ale díky dvojnásobku operační paměti (1 GB) a slotu na microSD karty zní jako o něco lepší volba, pokud chcete levný, ale kvalitní tablet. V recenzích je mu ve srovnání s Kindlem Fire vytýkán ne tak dokonale propracovaný ekosystém služeb, ale to nás ve střední Evropě (bohužel) trápit alespoň prozatím nemusí...

Odkazy na několik zahraničních recenzí: The Verge / Engadget / Cnet / Gizmodo

Byl pro vás článek přínosný?