Hlavní navigace

Dell Latitude Z600: nejtenčí šestnáctka

16. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celý dnešní článek by se dal skoro shrnout v jednom čtyřminutovém videu, kterým Dell novinku prezentuje sám:

Jak zhruba vidíte, Dell Latitude Z600 je zkrátka ideál pro manažery se slabými zády. Teď trochu bližší pohled:

Tence, lehce a CULV, jinak to dnes nejde!

Jak již bylo zmíněno v perexu, notebook je nejlehčí a nejtenčí šestnáctipalec na trhu. Tato velká deska se s tloušťkou vejde pod populární hranici jednoho palce (25,4 mm), typicky dosahuje kolem 14,5 mm. Hmotnost činí rovné dva kilogramy, což už je vcelku běžná hmotnost, ale pomyslete na to, že se díváme na 16" notebook. Tedy je to vcelku dobrý výsledek.

Co se týče hardwarových parametrů, zřejmě jste již pochopili, že se jedná o platformu Intel Centrino 2 s CULV procesorem. Můžete si vybrat mezi Core 2 Duem SU9400 a SU9600 (1,4 a 1,6 GHz). RAM je až 4 GB DDR3, grafická karta je stará známá GMA 4500M HD. Co na jednu stranu potěší a na druhou už zavání dost vysokou cenou, je použitý disk. Můžete si vybrat jeden nebo dva osazené disky, u obou vybíráte z 64GB nešifrovaného, či 128- a 256GB šifrovaných SSD. Mechanika chybí, dostanete ale externí. Operační systém je Windows Vista (různé edice) s upgradem na Windows 7 a možným downgradem na Windows XP.

Rychlost systému na kancelářskou práci by tedy měla být dostatečně svižná a zároveň se dočkáme slušného ticha a vysoké výdrže na baterie. Klávesnice bohužel nemá numerický blok, ale vypadá velice použitelně a také potěší, že je podsvícená. Touchpad je multidotykový a je možné si na něm stvořit různá gesta pro ovládání. Škoda, že chybí trackpoint.

Displej aneb sáhněte si na rámeček

Displej o krásné velikosti 16" nabídne matný povrch a LED podsvícení, a hlavně, rozlišení 1600 × 900. Není to málo, ale doufejme, že Dell také dá časem možnost osazení Full HD displeje (1920 × 1080), který by byl na tuto velikost ideální.

Technologie Dell EdgeTouch možná trochu napoví, co je zvláštního na rámečku displeje. Ten je dotykový a jakoby v sobě sdružuje některé ikony plochy. Stačí jej tlačítkem zapnout, dotykem vysunout lištu a dalším dotykem zvolit, co chcete zapnout, jak jsme viděli na videu.

Webkamera na tisíc způsobů

Osazená webkamerka se sice tváří dosti spoře, ale věřte tomu nebo ne, jde o kvalitní 2MPix očko s automatickým zaostřováním. Dosti zajímavou funkcí je skenování pomocí kamerky. Stačí přiložit vizitku, ta bude vyfocena, znaky rozpoznány a třeba i automaticky uloženy kontaktní informace. Funguje rovněž skenování dokumentů, autofocus dovede parádně zaostřit a list papíru se na rozlišení 1600 × 1200 vejde.

Dell FaceAware je záležitost, kterou už známe od jiných výrobců. Jde o přihlášení se pomocí vašeho obličeje. Webkamera zkrátka rozpozná váš obličej a jeho klíčové znaky používá jako vaše rychlé heslo. Dokonce jde nastavit, že když se zvednete a odejdete od PC, notebook se automaticky přepne do úsporného režimu. Jedno i druhé vypadá hezky, praktická využitelnost už je možná mírně diskutabilní.

Dell se chlubí využitím notebooku jako smartphonu, k výborné webkameře jsou párovány i dobré reproduktory a mikrofon, Z600 je tedy dobrou volbou pro časté videohovory.

Bezdrátové dokování a nabíjení realitou

Indukční ohřev možná znáte z rychlovarných konvic, Latitude Z600 má indukční nabíjení a dokování. Stačí přijít domů, položit notebook na indukční podložku (na obrázku), ani není teoreticky třeba jej vyndávat z pouzdra. Nabíjení začne automaticky, stejně tak dokování, ihned můžete pracovat na velkém monitoru s periferiemi. Indukční nabíjení notebooku zde vidíme vůbec poprvé.

Osobně si myslím, že položit notebook na kontakty napájení místo na indkuční desku by bylo lepší, sice by to asi nebylo tak "cool", ale nabíjení by bylo rychlejší a spolehlivější a zejména by notebook ztratil na ceně, která je opravdu nehezká.

Na webu a mailu už za tři vteřiny, zato nadlouho

Dell u řady Latitude nabízí funkci Latitude ON, podobné známe v podobě Asus Express Gate apod. . Jenže zde se šlo ještě dál. Notebook s Latitude ON má v sobě vestavěný subsystém s vlastním podprocesorem. Start tohoto systému trvá jen pár sekund po stisknutí speciálního tlačítka On/Off, a poté si můžete zkontrolovat maily, brouzdat po internetu, a to vše s teoreticky mnohadenní výdrží.

Ostatně i výdrž notebooku s klasickým systémem není nejhorší. V základu je osazena čtyřčlánková 40Wh baterie, lze si připlatit za osmičlánkovou 80Wh, která už ale dosti vyčnívá z těla notebooku. V použití s CULV platformou a SSD diskem (a bohužel také 16" displejem) by se výdrž měla teoreticky dostat až k pěti/deseti hodinám.

Konektivita jako smartphone

Co se týče konektivity, spojení se světem, je na tom Latitude docela dobře. WiFi 802.11n od Inteluby asi mnohý očekával, vestavěný bluetooth není ničím novým, ovšem možnost 3G nemáte všude. HSDPA a HSUPA připojení není pro notebook problém, stačí si v Dell konfigurátoru připlatit $125.

GPS přijímač se hodí nejen na bloudění ve velkoměstě, ale nabízí i možnost nalezení notebooku v případě ztráty či odcizení - kdekoli na světě!

Dva USB porty, eSATA, DisplayPort, 1GBit/s Ethernet a další jsou samozřejmostí.

Ekologie jak má být aneb kupte si s notebookem strom

Poslední bod mě upoutal přímo v konfiguračním nástroji Dellu. Jako jedna z možností je zaškrtnout příplatek v hodnotě $2-4, za které bude vysazen strom dle vašeho výběru :-)

KL24

Cena = závěr

Závěr bude dost jednoduchý. Notebooku jde vytknout jen málo věcí. Ovšem, dokonalost má svou cenu. Tenoučký zázrak se totiž v USA prodává od $1.799, u nás bych cenu odhadoval na 50-60 tis. Kč. Zvážení, zda je to za špičkový pracovní notebook moc nebo málo, je na vás.

Byl pro vás článek přínosný?