Hlavní navigace

Intel měl nejlepší rok v historii, utržil přes 70 miliard $. Zhoršení v Q4 ale budí obavy

28. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

A už je tu zase sezóna finančních výsledků. Jako první z hlavních hardwarových jmen má čtvrtý kvartál loňska uzavřený Intel, přičemž jsou to zároveň i výsledky za celý rok 2018. Během něj se neustále probíraly různé problémy firmy – neschopnost dostat do výroby 10nm čipy, poté i neschopnost uspokojit poptávku po 14nm čipechtaké ztráta CEO. Ale v řeči peněz se rok 2018 u Intelu naopak zapíše zlatým písmem.  

Intel v Q4 zaostal za očekáváním i vlastní prognózou

Už v třetím čtvrtletí zaznamenával Intel rekordní tržby: 19,2 miliard $. Podle prognózy měl v čtvrtém kvartále, jehož výsledky nyní přišly, dosáhnout až na 19,0 miliard dolarů tržeb a protože prognózu se většinou daří předběhnout, čekalo se, že by finální číslo za Q4 mohlo rekordní Q3 překonat. To se ovšem tak docela nepovedlo. Intel sice skončil stále v toleranci prognózy, ale finální tržby byly pod jejím středem (který zdá se očekávali také analytici): „pouze“ 18,657 miliardy dolarů. I to je ovšem vysoký výsledek, Intelu se podařilo zvýšit tržbu o 9 % proti stejnému období roku 2017. Nižší tržby byly dle Intelu zapříčiněny oslabením poptávky v Číně – které coby zdroj problémů mimochodem citoval také Apple.

Intelu se o něco snížila i hrubá marže (meziročně dokonce o celé tři procentní body), ale stále je na velmi vysokých 60,2 %. Díky tomu, vysoké tržbě a také poměrně nízké dani dle nových amerických daňových pravidel pro firmy (jen 7,8 %) měl Intel také značný čistý zisk 5,2 miliardy dolarů. Rozpočítáno na jednu akcii 1,12 dolaru. Pravda, zisk již nebyl tak vysoký, jako v předchozím kvartálu, kdy Intel dosáhl marže 64,5 % a rekordního zisku 6,4 miliardy.

Procesory pro PC stále dělají víc jak polovinu tržeb Intelu

Protože je zajímavé vidět, jak se vyvíjejí jednotlivá odvětví, v kterých Intel pracuje, podíváme se opět na to, odkud tržby přišly. „PC“ klientská divize (CCG) vynesla Intelu 9,81 miliardy, stále tedy představuje nadpoloviční procento všeho jeho byznysu. Zatímco dříve se potýkala se stagnací poptávky, letos se meziročně tržby zvedly o 9–10 %. Odtud asi i ono nestíhání ve výrobě. Intel potvrdil, že během Q4 expedoval vše co mohl. Až do konce roku zdá se stále tempo výroby nedohnalo poptávku. Meziročně se kvůli tomu dodávky CPU pro PC snížily o 2 %. Ale Intel je díky nedostatku prodával za vyšší ceny (u notebooků o 6 %, v desktopu o 13 %), takže tržby byly o 6 % lepší. Intel také uvádí o 45 % vyšší tržby (1,3 miliardy $) v kolonce "adjacencies", do které spadají modemy. Patrně jde o efekt toho, že u nových telefonů Apple byl Intel exkluzivním dodavatelem.

Datacentrová/serverová divize (DCG) vynesla v Q4 ale již také 6,07 miliardy, což je meziročně o 9 % lepší, ale celý rok 2018 je proti roku 2017 v serverech dokonce o 21 % lepší. Divize nevolatilních pamětí NAND a 3D XPoint (NSG) přinesla 1,11 miliardy (meziročně růst o 25 %) a divize FPGA (PSG) 612 milionů (meziročně nárůst o 8 %). Kde se Intelu dařilo méně, je IoT/divize internetu věcí (IOTG): utržila slušných 816 milionů, ale je to 7% pokles proti Q4 2017. Asi se na tom ale podílelo odštěpení podniku Wind River, kterého se Intel mezitím zbavil a který patřil do této sekce. A mimochodem, řešení pro autonomní vozidla Mobileye měla v Q4 2018 tržby 183 milionů s meziročním nárůstem 43 %. Intel uvádí, že v roce 2018 získalo Mobileye 28 nových zakázek a na trh přišlo 78 aut s jeho výrobky.

Výsledky za celý rok: rekordní čísla

Jak už bylo nadhozeno na začátku, uplynulý rok se zapíše jako rekordní. Intel se poprvé vyšplhal přes hranici 70 miliard dolarů v tržbách. Přesněji se firma dostala na 70,848 miliard dolarů. Je to o 13 % více než v roce 2018 (tehdy 62,8 miliardy $). Celoroční hrubá marže dělala 61,7 % a firma zaznamenala celkově 21,053 miliard čistého zisku. Na jednu akcii z toho připadá 4,48 % a pokud vás zajímá daňová sazba, dosála v průměru 9,7 %. I zde je asi na místě srovnání s minulým rokem, kdy Intel dosáhl zisk jen 9,6 miliardy. Ovšem bylo v tom i něco účetnictví, takže nejde o regulérní srovnání. Intel totiž v jednom kvartálu započítal jednorázové daňové efekty a „vyrobil“ v něm tak ztrátu, bez níž by zisk měl o dost vyšší. Ovšem loňským 21 miliardám by se stále ani nepřiblížil.

Výhled: mírný růst, v Q1 stagnace?

Součástí výsledků je vždy i prognóza na další období, která je obzvlášť zajímavá, protože ukazuje – obvykle dost spolehlivě – co se bude s trhem dít. Pro první čtvrtletí očekává Intel nižší tržby, což je typicky dáno pravidelnými sezónními vlivy, ale v tomto případě může být na vině i ono snížené utrácení v Číně a možné makroekonomické zhoršení. Tržby v Q1 2019 mají dosáhnout zhruba 16,0 miliard dolarů (s tolerancí 500 milionů), daňová sazba 14 % a zisk okolo 81 centů na akcii. Pro srovnání, v prvním čtvrtletí roku 2018 byla tržba 16,1 miliardy a zisk 93 centů na akcii, takže pokud se nepodaří střed prognózy předstihnout, mohlo by dojít k tomu, že Intel nedosáhne finančním člověčenstvem požadovaný růst. Ovšem je pravděpodobné, že prognóza je po zkušenosti Q4 2018 už konzervativní a tentokrát se ji podaří trefit/překonat.

KL24

Možnost odhadovat celý rok 2019 je zatím ještě hodně nepřesná, nicméně prognóza Intelu uvádí, že by přinejmenším nějaký růst měl nastat, očekává se výsledek někde okolo 71,5 miliardy tržeb a zisk na akcii 4,35 dolaru. Tato čísla ale pravděpodobně budou v průběhu roku revidována nahoru, pokud nepřijdou buď na Intel, nebo na celou světovou ekonomiku nějaké větší potíže.

Vzorek 10nm procesoru Ice Lake U pro notebooky. V tomto roce by se Intel měl konečně dočkat 10nm výroby

Akcie reagovaly negativně

Finanční analytici před vyhlášením výsledků předpokládali, že prognóza/tržby na Q1 budou vyšší, uváděla se čísla 16,5–17,5 miliardy. Podobně byly také očekávány vyšší tržby za Q4 2018, takže výsledky měly na cenu akcií negativní vliv. Ze čtvrtka na pátek (po vyhlášení) klesla cena akcií o 5,47 % ze 49,76 na 47,04 dolaru.

Byl pro vás článek přínosný?