Hlavní navigace

Nejvýkonnější grafika Nvidia Ampere prý bude mít TDP 350 W, vydání má být v září

15. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: amigodesigns/tor6770
Nvidia prý výrobcům grafik uvádí, že nejvyšší model Ampere má spotřebu 350 W. Výroba karet snad začne v srpnu, takže vydání by mohlo být v září.

Minulý týden jsme psali o „drboidních“ informacích o grafikách Nvidia GeForce RTX 3000, tedy netrpělivě očekávaných nových 7nm GPU „Ampere“. Mezi nimi byly zmínky o vysokém TDP jdoucím přes 300 W. Ze začátku to vypadalo, že jde o nějakou spekulativní šeptandu. Ale nyní máme informace, že tomu tak prý není a údajně jde přímo o čísla, která sdělila výrobcům karet přímo Nvidia. Nejvýkonnější Ampere s 24GB pamětí má podle těchto dat prý brát až 350 W.

Jak jsme psali minule, podle Igora Walloska z webu igor'sLAB (a předtím poměrně osvědčeného v německém Tom's Hardware), bude na prvním herním GPU Ampere, čipu GA102, založená trojice karet. Dvě nižší mají mít mírně osekané GPU a paměťovou sběrnici (320, 352 bitů) a 10/11 GB paměti a budou to skoro určitě modely GeForce RTX.

Nejrychlejší Nvidia Ampere: 350 W spotřeby?

Třetí karta má mít plnou 384bitovou sběrnici a údajně 24 GB paměti GDDR6X (což by byla úplně nová technologie). Tato karta by mohla být highendový model GeForce RTX 3080 Ti či RTX 3090, ale také model Titan neurčený pro hráče. Každopádně pro tuto verzi Ampere Wallosek údajně získal rozpis spotřeby, který Nvidia sděluje výrobcům, jenž právě udává, že má mít TDP 350 W.

Nvidia údajně udává pro celou kartu spotřebu 350 W, což je ovšem suma všech komponent. Z toho připadá na samotný čip GA102 „jenom“ 230 W, tedy ne zas tak vysoké číslo – nicméně co se počítá, je celkový příkon. 120 W přidává zbytek karty. Polovina (60 W) jsou paměti GDDR6X, 38 W sežerou ztráty/zahřívání napájecí kaskády (26 W dělají fáze pro GPU, 6 W pro paměti a dalších 6 W minoritní větve).

Zbytek dělají tepelné ztráty v PCB (ty v tomto měřítku už činí celých 15 W) a ventilátory/LED a podobně (7 W). V oněch 350 W tedy není například zahrnuté napájení pro VR headset připojený na port USB-C/VirtuaLink, jak by možná někoho svádělo hádat.

Spotřeba pro top model grafiky Nvidia Ampere podle igorsLAB Spotřeba pro top model grafiky Nvidia Ampere (Zdroj: igor'sLAB)

Ve finále to u herních karet může být lepší

Zatím bych úplně nepanikařil, protože je pořád možné, že ve finále takto zvýšená spotřeba nebude. Toto by totiž teoreticky mohly být údaje jenom pro ES verze (vzorky), zatímco finální hardware by mohl být na papání elektronů z našich temelínů, komínů a solárů střídmější.

A jak už bylo řečeno, tento 24GB/350W model by mohl skončit v řadě Titan a nás/vás hráčů se ani moc netýkat. Ovšem i nižší karty GeForce s 10GB a 11GB mají být spotřebou blízko – Wallosek odhaduje až 320 W. To by dávalo smysl, jelikož se odečte polovina čipů RAM (30 W).

Uniklý snímek pasivu z chladiče GeForce RTX 3080 Founders Edition Uniklý snímek pasivu z chladiče GeForce RTX 3080 Founders Edition (Zdroj: LeeJiangLee)

Ovšem samo GPU by také mohlo mít sníženou spotřebu. A úměrně by se pak také snížily ztráty VRM, takže se může stát, že by spotřeba byla třeba standardních 300 W nebo třeba jenom 275 W. A to už by byly z hlediska spotřeby normální probádané vody.

Fotografie GeForce RTX 3080 zdroj Chiphell Fotografie GeForce RTX 3080 (Zdroj: Chiphell)

Vysoké TDP nevylučuje efektivní architekturu

Zvýšení spotřeby proti , přestože Nvidia přešla ze starého 12nm na novější a efektivnější 7nm proces, může na první pohled vypadat divně. Ovšem nemusí to vůbec znamenat, že Ampere bude neefektivní nebo nepovedená architektura. Nvidia prostě možná jenom využila potenciál, který zvýšení spotřeby poskytuje pro zvýšení výkonu – i u sebeefektivnější architektury.

Lze to přirovnat třeba k 7nm Threadripperům 3000 od AMD, kde se také TDP zvýšilo ze 180–250 W na 280 W. Při vysokém počtu jednotek v GPU nebo jader v obřích „many-core“ CPU totiž i přes hrozivě vypadající TPD na jednu jednotku připadá nízká spotřeba. A tedy běží vlastně s docela vysokou energetickou efektivitou. Jinými slovy, pokud i Pokud budou mít karty Ampere spotřebu 300–350 W, může to být čistě proto, že tomu bude víc než odpovídat nárůst výkonu.

Kolik bude podle vás spotřeba highendových grafik Ampere?

Vydání GeForce RTX 3000 by snad mohlo být v září

Únik fotky kartychlazení naznačuje, že vydání se už přiblížilo. Podle Walloska by zřejmě mohlo nastat někdy v září (septembri). Ovšem toto není přímo únik informace od Nvidie, ale výsledek jeho úvahy/analýzy.

Wallosek uvádí, že karta na fotkách je jeden ze dvou designů, které teď Nvidia zvažuje a zřejmě až někdy v příštím měsíci bude rozhodnuto, který z nich půjde nakonec do výroby. Teoreticky může být vybrána (za trest?) druhá varianta, takže by z odvážného uniklého designu s ventilátory po obou stranách nemuselo nic být. Samotná výroba těchto karet má poté nejspíš začít v srpnu/auguste. Protože jde ale toliko o poučený odhad, berte tato data s rezervou. Může v nich být nějaká odchylka.

MMF24

Každopádně to ale vypadá, že zhruba by mohly Ampere vyjít prakticky přesně dva roky po Turingu, tedy někdy na přelomu léta a podzimu – odhalení by asi zase mohlo přijít už koncem prázdnin, se začátkem prodeje hardwaru pak o pár týdnů později.

Galerie: Neoficiální vizualizace GeForce RTX 3080 podle uniklé fotografie

Zdroje: igor'sLAB (1, 2), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?