Hlavní navigace

Procesory Intel na rok 2022 jsou 10nm Raptor Lake: vylepšení v big.LITTLE, nová herní cache

15. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Koláž Cnews.cz/PXhere/Intel
Unikly plány Intelu: po procesorech Alder Lake bude ještě jedna 10nm generace, než přijde 7 nm: Raptor Lake. Přinese třeba cache s lepším výkonem ve hrách.

Minulý týden jsme tu měli informaci o druhé generaci 7nm procesorů Intelu (které tu ale mohou být třeba až v roce 2024). Má mít novou architekturu jader CPU a GPU a nese podle všeho kódové označení Lunar Lake.

Krátce nato se nám dostává další vědění o budoucích procesorových plánech Intelu: web VideoCardz získal roadmapu Intelu pro roky 2021 a 2022, na níž jsou pro změnu potvrzené jiné procesory: Raptor Lake. Tímto dokumentem se potvrzuje, že po Alder Lake vyjde ještě jedna generace 10nm procesorů, než Intel nasadí 7nm proces – první 7nm CPU totiž mají být Meteor Lake. Raptor Lake je tudíž zřejmě nová 10nm generace vložená před 7nm čipy proto, že tento proces nebude včas k dispozici.

Slajd s roadmapou můžete vidět níže. Podle VideoCardz je už nějakou chvíli starý – například ještě počítá s tím, že Rocket Lake bude uvedeno před koncem roku 2020, k čemuž nedošlo (vydání bude 30. 3.). Toto je tedy asi doklad, že Rocket Lake mělo původně jít na trh dřív. Podle VideoCardz ho Intel posunul na letošní březen až někdy v Q4 2020 (tedy jen týdny před původně zamýšleným vydáním?), takže roadmapa by měla být z doby ještě před tím.

Raptor Lake má údajně vyjít v roce 2022 jako následník Alder Lake, jehož vydání chce Intel stihnout letos koncem roku. Budou to tedy procesory Core 13. generace a Intel je plánuje vydat jak v mobilní, tak v desktopové oblasti – nebude to teda čistě desktopová architektura jako Rocket Lake teď. Podle VideoCardz by Raptor Lake měl být více nebo méně refresh procesorů Alder Lake, nebude mít nová jádra CPU a GPU. Ale nebude to refresh ve smyslu téměř stejného čipu, je totiž uváděno několik zlepšení, které Raptor Lake má obsahovat.

Úpravy v big.LITTLE, nová „Game Cache“?

Mobilní varianta už má podporovat novou technologii pamětí LPDDR5X (Alder Lake má LPDDR5) a také má přijít nový systém napájení „DLVR“, který by mohl dosáhnout lepší energetické efektivitu a lepší výdrž na baterie.

A fungování big.LITTLE architektury, tedy kombinace malých a velkých jader, má údajně být nějak změněné za cílem vyššího výkonu (hybridní přístup ale zůstane).

Tyto úpravy hybridní architektury pro vyšší výkon mají nastat také v desktopové verzi, která by asi měla opět používat platformu LGA 1700. Pro tu není LPDDR relevantní a paměti budou samozřejmě pořád DDR5 (jako první je bude mít už předcházející generace Alder Lake, s DDR5-4800). Intel také údajně chystá nějaké novinky v technologiích vPro.

Roadmapa procesorů Intel ukazující generaci Raptor Lake Zdroj VideoCardz Roadmapa procesorů Intel ukazující generaci Raptor Lake (Zdroj: VideoCardz)

Nejzajímavější je ale zmínka o „vylepšené CPU cache pro herní využití“. Raptor Lake by tedy mělo mít přepracovanou cache – buď asi L2 nebo nejspíš L3. Dost to totiž připomíná marketing AMD, který zvětšení L3 cache na 16 MB u Zenu 2 a na 32 MB u Zenu 3 pojmenoval „Game Cache“, jako by šlo o něco speciálního pro hry. Co přesně Intel chystá, není jasné. Alder Lake má podle posledních poznatků podobné cache jako Tiger Lake (tedy 1,25MB L2 cache a L3 cache s kapacitou 3 MB na jedno jádro), takže zde by asi mohlo nastat zase něco jiného.

Na 10nm procesu se paradoxně opakuje příběh nastavovaných 14 nm

Jak bylo zmíněno, Raptor Lake trošku vypadá jako reakce Intelu na opoždění 7nm procesu a to, že na něj navázaná generace procesorů musí počkat. Tyto procesory byly tedy asi za Alder Lake vložené dodatečně jako další 10nm generace.

Toto známe skoro se dá říct až do omrzení ze 14nm éry. Původně mělo hned po 14nm Skylake přijít 10nm Cannon Lake – Intel ho pak sice symbolicky vydal, ale de facto se mu nepodařilo tuto generaci vůbec realizovat jako produkt a místo tohoto nejprve vyrobil „vložku“ Kaby Lake, poté Coffee Lake, Coffee Lake Refresh (v mobilní oblasti paralelně Amber Lake, Whiskey Lake) a Comet Lake a nyní ještě na desktopu Rocket Lake.

Vzorek procesoru Intel Alder Lake S Zdroj VideoCardz Vzorek procesoru Intel Alder Lake-S pro socket LGA 1700 (Zdroj: VideoCardz)

10nm procesorových generací bude nakonec zdá se také hodně, i když se částečně překrývají s těmi 14nm. Po onom de facto zrušeném (byť formálně uvedeném) Cannon Lake, Ice Lake, Tiger Lake a nadcházejícím Alder Lake by Raptor Lake vlastně už mělo být pátou generací 10nm CPU, což je nakonec opravdu hodně, proti éře modelu Tick-Tock, kdy byl Intel na každém procesu jen dva roky/dvě generace (14nm generací bylo od Broadwellu po Rocket Lake sedm).

Každopádně je ale příjemné, že máme teď na dva roky dopředu uniklou roadmapu, takže máme trošku lépe podchyceno, co od Intelu v budoucnu můžeme čekat.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?