Hlavní navigace

Subwoofer Sub Mini: nejnovější přírůstek do domácího kina, který stále dokáže zvednout sousedy ze židle (recenze)

19. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Nejnovějším Sub Mini přináší Sonos svěží vánek do portfolia svých subwooferů a nabízí zajímavou alternativu pro ty, kteří nechtějí mít u televize malou technopárty. Menší Sonos Sub Mini má stále co nabídnout a skvěle doplní domácí audio sestavu, neroztřese vám ale nábytek nebo nepřivolá naštvané sousedy.

Obsah balení a propojení do ekosystému Sonos

Subwoofer vám přijde v krabici vyložené papírovými výztuhami společně s 2metrovým napájecím kabelem a příručkou pro rychlé spuštění. Chválím absenci plastových částí a snahu o ekologické chování. Propojení do systému Sonos je v případě subwooferu stejné, jak jej znáte u ostatních reproduktorů. Zapojte Sub do sítě, spusťte aplikaci a vyčkejte, než jej sama rozpozná. Pokud se nic neděje, můžete si pomoci naskenováním NFC čipu umístěného pod nápisem Sonos na vrchní straně.

Po zapojení do sítě aplikace automaticky vyhledá dostupný subwoofer (zdroj: Cnews)
Po zapojení do sítě aplikace automaticky vyhledá dostupný subwoofer (zdroj: Cnews)
Při přidání vás aplikace vyzve k zadání PIN kódu (zdroj: Cnews)
Při přidání vás aplikace vyzve k zadání PIN kódu (zdroj: Cnews)
Přidání subwooferu do systému je otázkou pár minut (zdroj: Cnews)
Přidání subwooferu do systému je otázkou pár minut (zdroj: Cnews)

Poté už se stačí řídit pokyny na obrazovce, zadat 8místný PIN na spodní straně a připojit Sub k některému z již připojených reproduktorů. Majitelé Apple zařízení před přidáním mohou provést kalibraci skrze TruePlay, která upraví charakteristiku projevu na míru místnosti, ve které se Sub nachází.

Parametry:

Reproduktory:
  • dva 6“ woofery
  • dva Class-D zesilovače
Připojení: 10/100 LAN nebo Wi-Fi 2,4 a 5 GHz
Ovládání: tlačítko pro párování, NFC, mobilní aplikace Sonos
Funkce:
  • Trueplay (pouze pro Apple zařízení)
  • ekvalizér
  • frekvenční odezva od 25 Hz
  • utěsněná skříň
  • kompatibilní se Sonos Arc, Beam, Ray, One a dalšími Sonos reproduktory
Rozměry a hmotnost: 23 × 30,5 cm, hmotnost 6,35 kg

Design jako z Futuramy:

Sonos je známý svojí vysokou kvalitou zvuku i samotných audio zařízení a Sub Mini není výjimkou. Válcovitý design s otvorem skrz tělo Subu představuje poněkud unikátní řešení v oblasti subwooferů, což však není na škodu. Celkově vzato na první pohled vypadá spíše jako futuristické zařízení než subwoofer k domácí audio sestavě. Sub Mini přitom seženete v bílé nebo matně černé barevné variantě.

Pod nápisem Sonos se ukrývá NFC čip pro rychlé spárování do systému (zdroj: Cnews)
Pod nápisem Sonos se ukrývá NFC čip pro rychlé spárování do systému (zdroj: Cnews)
Dvojice protiběžných wooferů zvyšuje akustický tlak a perfektně eliminuje vibrace subwooferu (zdroj: Cnews)
Dvojice protiběžných wooferů zvyšuje akustický tlak a perfektně eliminuje vibrace subwooferu (zdroj: Cnews)

Jinak uhlazený design doplňuje logo Sonos na vrchní straně, otvor s dvojicí 6“ wooferů a párovací tlačítko. Konektorová výbava tak našla své místo na spodní straně včetně gumových nožiček, které se starají o eliminaci přenosu rezonance.

Nenechte se zmást názvem, ve skutečnosti není Sub Mini zase až takový drobek, jak jej prezentují produktové fotografie. Na výšku měří 30,5 cm, v průměru pak dosahuje 23 cm. V porovnání se svým starším a větším bráškou Sonos Sub gen. 3 sice došlo k razantnímu snížení rozměrů i hmotnosti (konkrétně 6,35 kg), stále se ale jedná o poměrně velké zařízení, které vám nějaké místo na polici zabere.

Při přímém srovnání vypadá Sub Mini jako drobek opak je ale pravdou Při přímém srovnání vypadá Sub Mini jako drobek, opak je ale pravdou (zdroj: Cnews)

Kvalita podání basové složky:

Co ale všechny včetně mě zajímá nejvíce, je samotné podání basové složky. Dvojice 6“ wooferů se nachází naproti sobě v otvoru samotného zařízení. Toto umístění zvětšuje akustický tlak vydávaný subwooferem a zároveň potlačuje vibrace, které jsou u subwooferů typické. Jedná se poněkud o unikátní řešení, které ale v praxi funguje na výbornou. Stejného principu navíc využívá i větší Sonos Sub. V praxi tak můžete subwoofer postavit prakticky kamkoliv, aniž byste se obávali drnčení nebo rezonance s okolními předměty či podložkou, čemuž koneckonců napomáhají i gumové podložky.

Při pohledu z boku připomíná Sub Mini spíše futuristické udělátko Při pohledu z boku připomíná Sub Mini spíše futuristické udělátko (zdroj: Cnews)

Při přehrávání jakéhokoliv audia si subwoofer bere na starosti nízké frekvence, čímž ulevuje připojenému soundbaru nebo reproduktoru. Ten pak dokáže svoji „sílu“ více soustředit na ostatní složky hudebního spektra, zejména pak na dialogy při sledování filmů. Celkově je cítit z přehrávaného filmu nebo hudby větší dynamika, což je přesně to, co má Sub Mini za úkol navodit.

Velkým překvapením pro mě byl i noční režim, u kterého jsem očekával úplné vypnutí subwooferu. To se ale nestalo. Subwoofer pouze snížil intenzitu dunění u nízkých frekvencí, stále však poskytoval relativně uspokojivé basy.

V mobilní aplikaci (nebo na Windows či macOS) máte k dispozici nastavení síly subwooferu v úrovních od -15 do +15. Při testování jsem experimentoval hlavně s úrovněmi od 0 do +10, při vyšších hodnotách už člověk bydlící v bytě riskuje nevítanou návštěvu naštvaných sousedů. V případě Sub Mini je více než trefné „já jsem malej, ale šikovnej“.

V nastavení systému vidíte, u kterého reproduktoru je připojený subwoofer (zdroj: Cnews)
V nastavení systému vidíte, u kterého reproduktoru je připojený subwoofer (zdroj: Cnews)
Nastavení intenzity subwooferu (zdroj: Cnews)
Nastavení intenzity subwooferu (zdroj: Cnews)

Srovnání s větším Sonos Sub a kdy se vyplatí o něm přemýšlet?

Jak už bylo zmíněno, Sonos Sub Mini se oproti svému staršímu bratrovi Sonos Sub liší (nečekaně) v rozměrech, hmotnosti a hlavně ceně, která je bez 2 tisíc téměř o polovinu menší. Mírně odlišná je i basová reprodukce, byť oba subwoofery využívají stejného principu dvou protiběžných reproduktorů.

Kombo soundbaru Beam se subwooferem Sub Mini Kombo soundbaru Beam se subwooferem Sub Mini (zdroj: Cnews)

Konstrukce Sonos Sub gen. 3 s otevřeným systémem obsahuje díry, které směrují zvuk ze zadní části reproduktorů ven. Sub Mini tyto otvory nemá, logicky tak nedokáže podat tak silné basové výsledky. I přesto ale dokáže umocnit dynamiku zvuku, odlehčit soundbaru a nabídnout velmi uspokojivé basy.

Kombo soundbaru Arc se subwooferem Sub Mini Kombo soundbaru Arc se subwooferem Sub Mini (zdroj: Cnews)

Nabízí se tak otázka, kdy se vyplatí Sub Mini pořídit? Jeho koupi bych doporučil těm, kteří už vlastní reproduktory od Sonosu a chtějí si dovybavit svůj audio systém bohatšími a dynamičtějšími basy. Sub Mini může být vynikající společník k soundbaru Beam nebo nového Ray. Pokud vlastníte Sonos Arc a neřešíte cenu, doporučil bych spíše podívat se po větším Sonos Sub. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že tato kombinace spolupracuje perfektně a doslova vás při sledování filmu s podporou Dolby Atmos zatlačí do křesla a nepustí.

Cloud24

Závěrečné hodnocení:

Sečteno a podtrženo, subwoofer Sub Mini je vynikající prostředek k rozšíření domácího kina nebo audia, který odlehčí připojenému reproduktoru a dodá vaší audio sestavě potřebné basy a dynamiku. Jeho koupi bych doporučil majitelům soundbarů Sonos Beam nebo Ray. Svému jménu dostojí i u největšího Arc, ale k tomu bych osobně volil už většího Sonos Sub gen. 3.

Sonos Sub Mini představuje povedenou alternativu k většímu Sonos Sub, za kterou bez pár tisíc zaplatíte téměř o polovinu méně. V našich končinách bude Sonos Sub Mini dostupný za cenu přibližně 13 tisíc korun v černé a bílé variantě. Přestože se někomu může 13 tisíc za obyčejný subwoofer zdát moc, mějte na paměti fakt, že v případě Sonosu si platíte za kvalitu a bezproblémovou funkčnost napříč všemi zařízeními. Za zlepšení zážitku při sledování a ušetřené nervy se tak jistě vyplatí.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
+ minimalistický design - pro někoho dražší cena
+ bezdrátový provoz přes Wi-Fi - mírně větší rozměry
+ intenzita vibrací s možností nastavení
+ dva protiběžné reproduktory potlačující vibrace

Byl pro vás článek přínosný?