Hlavní navigace

Spojení proti ostatním? Sony a Microsoft společně vybudují herní cloud

17. 5. 2019

Sdílet


Včera bylo uzavřeno jedno velmi nepravděpodobné partnerství. Satya Nadella a Keničiro Jošida, šéfové Microsoftu a Sony, podepsali memorandum o porozumění, jehož cílem je společně vyvíjet herní technologie. Firmy budou kooperovat při budování cloudových služeb Azure, na kterých poběží jejich streamované hry a další mediální obsah.

Microsoft a Sony mají též společný zájem na vývoji umělé inteligence a hardwaru. Zde chtějí zúročit pokroky v Azure AI a obrazových snímačích či dalších polovodičích od Sony. Konkrétní kroky je z vágní tiskové zprávy těžké dešifrovat, ale firmy slibují, že v budoucnu prozradí více informací.

PS Now pod Azure, lepší VR pro Xbox?

Jedna věc z memoranda ale vyplývá. Sony má zájem přesunout své cloudové služby do Microsoft Azure. Japonská společnost neříká které, ale logicky využije širokou infrastrukturu a datacentra Microsoftu pro PlayStation Now (cloudové hraní), PlayStation Vue (streamovaná televize) a možná i PlayStation Store (herní obchod).

Zejména PlayStation Now je technologicky pozadu, přestože Sony do této oblasti naskočilo mezi prvními. Služba je i po pěti letech dostupná jen v několika zemích a ve slabší kvalitě než konkurence (video v 720p30). Sony sice má hromadu technologií, ale bez pořádného cloudu ji nemůže rozšířit do světa. A když už, tak ne v dobré kvalitě. Microsoft má přitom s xCloudem ambice poslat konzolové hry do všeho, co má displej, a všude, kde je internet.

A Sony by zase na oplátku mohlo Microsoftu pomoci s vývojem VR brýlí pro příští Xbox. Redmondští sice pracují na HoloLens, ale jejich snahy o virtuální nebo rozšířenou realitu jsou zaměřeny hlavně na profesionální využití, nikoliv zábavu. Sony ale dokázalo hráčům prodat miliony PS VR a naučilo vývojáře s tímto novým formátem pracovat.

Společně proti Googlu a dalším

Partnerství rivalů není v oboru žádnou novinkou. Společnost Apple a Samsung dlouho vedly válku na život a na smrt. To ale byl boj jejich patentových (a PR oddělení). Ve stejné době si ale Apple nechával u Samsungu vyrábět displeje, paměťové čipy nebo procesory, což Američanům přineslo nejpokročilejší technologie v oboru a Korejcům tučné faktury.

V tomto případě nicméně šlo o kšeft, kdy jeden dodával druhému. Microsoft a Sony ale říkají, že mají zájem na společném vývoji, spolupráce tedy proběhne i na vyšších úrovních.

TIP: Sony prozradil detaily o PS5. Bude mít Zen 2, Navi, SSD i ray tracing

Momentálně to vypadá, že v budoucnu již herní konzole nebudou existovat. Hry poběží někde v cloudu a budou se stejně jako video streamovat přímo do mobilů, počítačů, televizorů. Teoreticky by tak Microsoft a Sony mohly vytvořit jednu společnou platformu. Tak daleko ale ještě nejsme. Minimálně jednu generaci ještě konzole existovat budou. Oba rivalové dnes ale využívají prakticky stejný hardware a v nadcházející generaci se to pravděpodobně nezmění. Z toho se dá usoudit, že datacentra připravená pro xCloud budou stejně vhodná i pro PlayStation Now.

A kdy jindy by měli konkurenti táhnout za jeden provaz než teď, kdy jim přicházejíí noví a draví soupeři. Google letos oznámil ambiciózní Stadii. Chystá vlastní herní cloud, vlastní hry, vše poběží všude. Amazon údajně chystá podobnou službu. Apple buduje novou platformu Arcade. Všechno to jsou stejně velké firmy jako Microsoft (a násobně větší než Sony), takže jejich snahy nelze podceňovat. To je dobrá zpráva pro uživatele. Vyšší konkurence na trhu přinese lepší ceny, více her a nové nápady.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?