Hlavní navigace

Střípky od AMD: K10.5, Bulldozer

21. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD zatím ve svých továrnách nespustilo výrobu pomocí 45nm postupu a tradičně tak zaostává za Intelem. Plány jsou nicméně velkolepé: ještě letos výkonné čtyřjádro a příští rok nová architektura.

Začněme hezky popořadě. Koncem tohoto roku, nejspíš až ve čtvrtém kvartále, budou vydány čtyřjádrové procesory kódově označené Deneb (desktop) a Shanghai (server). V návrhu čipu se odehrají drobné změny, které by měly mít za následek vyšší výkon ve srovnání s 65nm modely na stejné frekvenci. Dosažitelné takty budou také vyšší: současné vzorky Denebu, které AMD testuje ve svých laboratořích, prý dosahují frekvence 3,2 GHz.

Na roadmapách AMD se také objevil 45nm procesor se šesti jádry. Měl by být vydán na přelomu let 2008 a 2009, půjde o konkurenci pro chystaný šetijádrový Xeon Dunnington od Intelu. Čip dostal krycí jméno Istanbul.

Cloud24

45nm půlgenerace se často označuje jako K10.5, kvůli výše zmíněným vylepšením v jádrech. Po nich ale nastoupí zbrusu nová generace, kterou AMD označuje „Bulldozer“. Tato architektura je zatím hudbou vzdálené budoucnosti, testovací vzorky bude mít AMD k dispozici až koncem roku 2009 a vydání se dočkáme zřejmě až v roce 2010. Fudzilla píše, že první procesory na bázi Bulldozeru budou vyráběny ještě 45nm technologií, ale AMD se bude snažit přejít na 32nm výrobní postup, jak nejrychleji to bude možné.

Zdroj: Fudzilla 1 | 2 | 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku