Hlavní navigace

Jak vybrat telefon pro důchodce? Na co si dát u mobilu pro seniory pozor

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Výběr mobilu pro důchodce není nikdy jednoduchou záležitostí a mnohdy vám zabere více času, než když si vybíráte smartphone sami pro sebe. V tomto článku se pokusím odhalit úskalí, která vás mohou při výběru senior mobilu potkat a na jaká je dobré se při výběru zaměřit.

Pokud jste se někdy dostali do situace vybírání telefonu pro starší osobu důchodového věku, určitě mi dáte za pravdu, že se nejedná o nic lehkého. Zatímco většina lidí chce od telefonu co nejlepší fotoaparát, displej či výkon, seniory tyto parametry zpravidla vůbec nezajímají a chytrý telefon si pořídí jen kvůli tomu, aby mohli provádět videohovory s rodinou, nebo když jej prostě dostanou.

Spousta seniorů navíc už dlouhá léta používá klasický tlačítkový telefon, nedá na něj dopustit a o chytré placce nechce ani slyšet. A ono to v podstatě není moc na škodu, pokud daná osoba vyloženě smartphone nepotřebuje, není třeba mu ho za každou cenu „nutit“. Moje první rada tedy zní, že pokud vybíráte vaší babičce, dědečkovi nebo komukoliv jinému staršího věku nový telefon, neberte automaticky smartphone jako první možnost.

Na co se před koupí zaměřit?

Před samotným výběrem si nejprve zkuste rozmyslet, k jakým účelům a jak často bude cílová osoba telefon používat. Pokud se jedná o babičku, která párkrát do měsíce zavolá někomu z rodiny, není potřeba hned sahat po chytrém telefonu. Pokud se naopak jedná o „moderní babičku“, která si přes videohovor zavolá s někým z rodiny, tráví svůj čas na Facebooku nebo používá telefon pro focení, pořízení nového chytrého telefonu je namístě.

Výběr nového telefonu pro seniory nemusí být vždy snadnou záležitostí

Autor: Depositphotos

Při výběru tlačítkového telefonu toho moc pokazit nemůžete, přesto si dejte pozor například na malá nebo špatně čitelná tlačítka. Dobré je zaměřit se také na způsob nabíjení, tedy zda je možné telefon nabíjet například pomocí pinů zasunutím do nabíjecí kolébky, případně aby telefon disponoval alespoň USB-C (vyvarujte se historického microUSB portu).

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že důchodci využívající tlačítkový telefon si moc nepotrpí na „vychytávky“ v podobě svítilny na telefonu nebo SOS tlačítka. Svítilna je většinou chabá až nepoužitelná a SOS tlačítko ve většině případů vyvolá poplach omylem, například zavaděním o jiný předmět v tašce. Zmiňuji to proto, abyste při výběru tlačítkového telefonu zbytečně nepřepláceli za funkce navíc, pokud je váš příbuzný skutečně nevyužije. Místo SOS tlačítka je vhodnější smartphone a předinstalovaná aplikace Záchranka.

Nekupujte to nejlevnější

Při výběru chytrého telefonu jsou už kritéria složitější. Podle mého názoru je nejdůležitější mírně zainvestovat a nekupovat nejlevnější smartphone s Androidem na trhu. Jednak bude nekvalitní, jednak jej daná osoba nainstalováním aplikací a používáním v horizontu několika měsíců natolik „zaseká“, že se z něj stane nepoužitelné těžítko na stůl.

Přehled nových smartphonů za prosinec 2023: hlavně Samsung a Oppo Přečtěte si také:

Přehled nových smartphonů za prosinec 2023: hlavně Samsung a Oppo

Osobně doporučuji sáhnout po smartphonech, které mají alespoň 6 až 8 GB RAM a minimálně 128 GB vnitřního úložiště. Mezi další kritéria telefonu pro seniory může být relativně uspokojivý fotoaparát, ovšem pouze ten hlavní. Drtivá většina lidí staršího věku ani nemá tušení, jak na telefonu pracovat s ultraširokoúhlým fotoaparátem nebo teleobjektivem. Prostě zapnou aplikaci fotoaparátu a udělají fotku. Žádné přepínání na jiný fotoaparát nebo nastavování se většinou nekoná.

Kompaktní smartphony spíše ne

Poslední věcí, na kterou se při výběru mobilu pro seniory zaměřit, je displej. Zde nemyslím ani tak rozlišení nebo obnovovací frekvenci, ale spíše velikost. Důchodce používající chytrý telefon spíše ocení větší (kupříkladu 6,7") model namísto menších kompaktnějších verzí. Rovněž nepředpokládám, že by lidé důchodového věku potřebovali funkce jako placení telefonem nebo mobilní bankovnictví, proto není nutné sahat vyloženě po nejnovějším modelu s nejnovějším zabezpečením, postačí i starší smartphone s relativně obstojnou softwarovou podporou od výrobce. Ale NFC ať mobil i tak raději má.

Rovněž bych při výběru telefonu moc nehleděl na uživatelské rozhraní. Jednak mají vesměs všichni velcí výrobci smartphonů dobře vyřešené možnosti nastavení jejich uživatelské nadstavby, dále je vždy možné stáhnout z obchodu s aplikacemi launcher, který je přímo přizpůsobený pro lidi důchodového věku. Jedním takovým může být například BIG Launcher.

Rozhraní BIG Launcheru
Rozhraní BIG Launcheru (zdroj: Google)
Rozhraní BIG Launcheru
Rozhraní BIG Launcheru (zdroj: Google)

Tipy na mobilní telefony pro důchodce

Z tlačítkových telefonů bych doporučil například aktuálně prodávaný Aligator A675 Senior nebo CPA Halo 28 Senior, přičemž oba tyto telefony koupíte přibližně za tisícikorunu.

MMF24

V případě chytrých telefonů dost záleží na tom, kolik za něj chcete utratit. Opravdu se raději vyhněte smartphonům za pár tisíc, i když se pro důchodce vyloženě nabízí. Tyto levné telefony většinou za pár týdnů či měsíců daná osoba zaplní aplikacemi a fotkami a už si z něj tak maximálně jen zavolá.

Proto bych raději doporučil sáhnout po telefonech startujících na ceně přibližně okolo 5 tisíc korun. Z vybraných mohu doporučit aktuálně prodávanou Motorolu G72, Vivo V29 Lite nebo kupříkladu Honor Magic5 Lite. Všechny tyto telefony nabídnou ucházející výkon, relativně uspokojivý hlavní fotoaparát a dostatek prostoru pro všechny aplikace bez zbytečného zasekávání.

Vivo V29 Lite: povedená střední třída s jedinou vadou na kráse (recenze) Přečtěte si také:

Vivo V29 Lite: povedená střední třída s jedinou vadou na kráse (recenze)

Tipy na vhodné aplikace

Byl pro vás článek přínosný?