Hlavní navigace

Ashampoo Office 9: Kancelářský balík konkurující Microsoftu

23. 3. 2024

Sdílet

Kancelářský balík Office od Microsoftu již dávno ovládl trh a nic na tom nemění ani to, že značné části veřejnosti leze na nervy. Neustálé změny k horšímu, povinnost využívat předplatné, cloudová verze o ničem. Kvalitnější WordPerfect se již delší dobu nějakého výrazného updatu nedočkal. A tak je nutno podívat se někam jinam.

Pár programů nabízených zdarma existuje, ale povětšinou to není nic moc. A tak již několik let září program Office od čiperné firmy Ashampoo. Ten nejenže je neporovnatelně levnější nežli jeho slavnější „bráška“ od Microsoftu (a to k tomu neprudí s předplatným), ale je navíc plně kompatibilní s formáty z Redmontu. Skutečnost, že v ceně je licence hned na pět počítačů, je pak jen další třešničkou na dortu.

V programu jsou tři základní aplikace – Write, Calculate a Present, které odpovídají Wordu, Excelu a PowerPointu, a to nejen vzhledem, ale i funkčností. Aplikace Write umožňuje okamžitý start pro každého, kdo to umí s Wordem. Jsou zde prakticky všechny funkce včetně pokročilých, jako je třeba možnost soubory zakódovat. Zapomenout nemůžeme ani na převod do PDF. U aplikací Calculate a Present je to podobné.

Mezi hlavní novinky nové verze patří plná podpora Windows 11, několik drobnějších vylepšení pracovního rozhraní, možnost procházet dva dokumenty současně, lepší využití prohlížení a záchytu změn v dokumentech a možnost vytvářet prezentace, které budou fungovat s Linuxem.

Kdo nemá chuť nebo možnosti platit Microsoftu výpalné, může s důvěrou sáhnout po tomto kancelářském balíku. Funkce, které zde nebudou, nebude 99 procent uživatelů nikdy potřebovat. A s cenou 99 dolarů pro pět počítačů opravdu není co řešit.

Pro: Plná kompatibilita s programy Office, cena

MMF24

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.