Hlavní navigace

Aero Glass ve Windows 8 nebude. Rozlučte se s průhlednými okny

21. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sliby, že se toho na nás v souvislosti s Windows 8 ještě hodně chystá, nebyly plané. Nyní Microsoft oznámil, že z chystaného operačního systému bude odebráno Aero Glass. Průhledné prostředí bude nahrazeno neprůhlednými barvičkami a ostrými hranami. Okna se tak svým způsobem vrátí ke kořenům. Řekněte „WOW“. Toto jsme měli říkat na příchod Windows Vista, jestli si na všudypřítomné reklamní plakáty ještě pamatujete. Na odchod krásného prostředí se snad nic jiného říct ani nedá. Než se ale k novince z Osmiček dostaneme, prohoďme pár slov o minulosti a vývoji prostředí.

První Windows byla naprogramována tak, že se nejlépe ovládala klávesnicí. Myš mnozí považovali za výstřednost. Toto polohovací zařízení nicméně dokázalo, že své místo na stole vedle každého počítače najde. Nyní přichází další éra, kdy všechny ovladače ustupují přirozenému polohovacímu zařízení, tedy vám. Steve Jobs by měl radost. Zatímco někteří stále odmítají myš, protože klávesnice je přece nejlepší a příkazový řádek válí (nemám nic proti opodstatněnému využití, avšak mnozí si tímto způsobem pouze honí triko, tak je to), všude jinde nastupují dotykové displeje. A svět počítačů má zase jednou projít pořádnou proměnou.

Windows 7 přinesly podporu multidotekového ovládání. To bylo málo platné vzhledem k tomu, že desktopové prostředí se k dotykovému ovládání prostě nehodilo. Ve Windows 8 mj. z tohoto důvodů nalezneme Metro. Osmičky se budou muset nově poprat se třemi základními polohovacími zařízeními, a sice s klávesnicí, myší a prsty. Zdá se, že tento operační systém si s danou výzvou hodlá poradit za každou cenu. Bylo by samozřejmě mnohem snazší, kdyby Microsoft odstřihl některé starší způsoby ovládání, jenže stolní počítač se bez fyzické klávesnice prostě neobejde. Kdybyste neměli po ruce myš, museli byste se natahovat k monitoru, abyste se dotkli toho správného místa.

 

Ne, z toho by vás bolely ruce. Univerzální systém z podstaty věci musí být plný kompromisů, aby pokryl potřeby všech lidí. Předpokládá se, že se budou počty uživatelů hýbat. Zatímco dnes dáváte přednost myši, za pár let už můžete počítač ovládat výhradně dotykově. Proč? Možná zjistíte, že stolní počítač nepotřebujete, takže si pořídíte tablet. Bude zde stejný operační systém, avšak ovládat jej budete malinko odlišněji. Možná si k němu pořídíte bezdrátovou klávesnici, abyste na něm občas napsali delší kus textu, jinak si ale vystačíte se samotnou obrazovkou.

S dotykem nejen na Metro

Nebudeme se opakovat a znovu vykládat, jak bude Metro skvělé a určené tabletům. V rámci přechodu směrem k dotykovému ovládání se změny dotknout rovněž desktopu. Mysleli jste si, že vám na vaše milované prostředí nikdo nesáhne? Omyl. Původně se mohlo zdát, že tu bude desktop pro uživatele počítačů, které mají k dispozici klávesnici s myší, zatímco druhá skupina jedinců s tabletem si budou užívat výhradně v Metru. Tak jednoznačného rozdělení se nedočkáme. Microsoft se nám v uplynulých měsících snažil dokázat, v mnoha případech úspěšně, že Metro půjde ovládat dobře také výhradně s klávesnicí a myší.

Nyní přišel čas ukázat, jak dobře bude desktop ovladatelný dotykem. Nechme nyní stranou, zda jsou podobné experimenty moudré. Mohli bychom hodiny debatovat o tom, zda by nebylo lepší oddělit klasická Windows od tohoto novodobého konceptu, který je zjevně určený především tabletům. Místo toho nám Redmondští nabídnou jeden produkt, který má uspokojit všechny. O (ne)smyslnosti tohoto počínání jsme se nicméně bavili a bavit se jistě ještě budeme, ale jindy.

Windows 7 prostě dotykově ovládat skoro nelze, přijde ovšem konečně změna? Je vůbec moudré, aby šla všechna polohovací zařízení použít všude? Jakmile se prý sžijete s notebookem, jemuž výrobce namontoval dotykový displej, přijde vám dotek jako vhodný doplněk ke stávajícímu ovládání. Microsoft ví, co dělá, nebo v to alespoň doufáme. Svůj vlastní názor si bude moci v následujících měsících udělat každý. Možná, že na strojích s klasickými obrazovkami se budeme na Windows 8 dívat skrze prsty, jakmile ale doba pokročí a dotykové displeje se stanou běžným standardem, revoluční (nebo snad překombinovaný?) systém naopak doceníme.

Často uvažujeme nad tím, zda desktop časem zmizí. Z Windows RT již v podstatě zmizel. Windows 8 jej ale obsáhnou a přinesou řadu vylepšení. V tuto chvíli je (a ještě pár let bude) desktop nenahraditelným pracovním prostředím. Nejde o prostředí pro běžného uživatele, který chce pouze zkontrolovat novinky na Facebooku. Naopak, více než kdy jindy cílí na hardcore uživatele, kteří potřebují efektivně pracovat. V tom jim pomůže například značně vylepšená podpora více monitorů. Možná, že desktop časem zmizí, protože nám Microsoft nebo někdo jiný nabídne náhradu. Do té doby ale nepřestane existovat. Do té doby nepřestanou existovat ani stolní počítačové sestavy, přičemž mnohdy uživatele obklopuje několik monitorů.

Pokud bažíte po takovém pracovním prostředí, nebude pro vás tablet s Metrem náhražkou. Prozatím platí, že na pořádnou práci jedině s desktopem.

Ostré hrany, ploché prostředí

Jenže právě proto je také potřeba desktop upravit, aby nebyl tak nešikovný, když přijde na řadu dotykové ovládání. Alespoň za předpokladu, že přijmete dotykové monitory za samozřejmost a jako jeden z ovládacích prvků. Pokud ne, budou vám nadcházející změny ukradené.

Ono se dotykové ovládání v průběhu následující let nicméně o slovo jistojistě přihlásí. Již od prvních ukázek Windows 8 je jasné, že také desktopový režim projde několika změnami, aby lépe zapadal do nového stylu Metra. Jako první Microsoft zakulacené rohy oken pěkně vytáhl a udělal z nich zase rohy v pravém slova smyslu. Klasické schéma, ještě v době před příchodem Windows XP, je mělo. Až Ikspéčka od ostrých hran upustila. Začalo se pracovat na plastičnosti celého vzezření, tlačítka musela působit prostorově atp.

Metro je ale ploché. Jednoduchost se dostala do popředí nových módních trendů. Dny bohaté grafiky, kterou nabízela Vista nebo Sedmičky, jsou sečteny. Logo Windows 8 se vrací ke kořenům, dle mého by se dalo to stejné prohlásit také o připravovaném desktopovém prostředí. Aero mnozí považovali za jedinou dobrou věc ve Windows Vista. Ačkoli si s podobnými, přehnaně negativními tvrzeními dovolím nesouhlasit, uznávám, že pro Aero slabost rozhodně mám. Tohle prostředí, se všemi grafickými efekty a průhledností prostě vypadá na pohled dobře. Pojí se s ním také zajímavá technická stránka věci. Mám na mysli především hardwarovou akceleraci.

Vzdušné, lehké a efektní Aero bylo jak krásné, tak zajímavé z technické stránky. Jestliže jsem osobně ve Windows XP modrou Lunu vypínal, od dob Windows Vista jsem neměl nejmenším problém výchozí motiv vzhledu používat, užívat si pohled na něj a na klasické schéma z let devadesátých zapomenout. Také jste si možná pokládali otázku, co může v budoucnu nahradit takhle krásné prostředí. Jak se zdá, náhražka se skutečně našla. Jestliže bylo Aero pomyslným vrcholem, další cesta pro vývoj musela nabrat jiný směr. Tím směrem je právě jednoduchost. Mám z toho dojem, jako bychom se v desktopovém prostředí vraceli o spoustu let zpátky do doby, kdy ještě neexistovala Luna, natož Aero.

 

Aero Glass přežilo dvoje Windows, budiž mu země lehká

Zakulacené rohy tedy nebudou jedinou ztrátou. Ve Windows 8 přijdeme o Aero, jak ho známe dnes. Microsoft plánuje zahodit průhlednost (nad čím budeme slintat teď?) a všechny efekty, které dělaly Aero Aerem. Kompatibilita prostředí bude zachována, což znamená, že okno bude mít stále záhlaví, standardní trojici ovládacích tlačítek, k tomu nějakou tu nástrojovou lištu, vždyť to sami znáte. Avšak zevnějšek bude předělán. Desktop tak bude s Metrem ladit mnohem více, než jsme si původně mysleli. Plochá fasáda bude alespoň umírněnější, pokud jde o barvy.

V desktopovém režimu bude proto vládnout černý text na světlém pozadí. Celkově by nový styl neměl tolik odvádět naši pozornost od aplikace samotné, což byl ale ostatně také původní účel Aera, když pomineme efektnost, která prodává. Řadu let se Microsoft snažil vytvořit prostředí, které by bylo hezké, ovšem neodvádělo by naši pozornost jinam. To přece snižuje produktivitu práce. Zatímco na Aero bychom se mohli dívat klidně celý den a stále bychom se podivovali nad oním kouzlem, které toto prostředí má, Windows 8 nám tyhle hrátky zatrhnou. Berme to tak, že nám změna prospěje. Jestli nám opravdu prospěje, to uvidíme již brzy, ve Windows 8 Release Preview. Respektive zde uvítáme pouhou část připravovaných změn.

Ačkoli se grafika na pohled kompletně promění, všechny prvky zůstanou na svém místě. Ovládání zůstane stejné, jen ta okna budou vypadat trochu jinak, toť vše. Myslím, že jsme toho napovídali dost, názorná ukázka vám tohoto řekne stejně nejvíc:

Cloud24

Redmondští upozorňují, že ani ve Windows 8 Release Preview nespatříme všechny novinky. V oblasti vzhledu nás prý čekají ještě další krůčky a kroky. Na ně si ale budeme muset počkat až do ostrého vydání Windows 8. Teprve tam bude transformace dokončena. Pro pořádek, mění se vzhled. Nepředpokládáme, že by se něco měnilo na technické stránce věci. Prostředí by snad mělo být nadále hardwarově akcelerované. Jen zmizí průhlednost a všechna sladidla, která byla v původním Aeru přítomná. Jak se bude nová tvář Windows 8 oficiálně nazývat, vlastně ani nevíme. Co na předělané desktopové prostředí říkáte vy? Líbí se vám více než průhledné Aero?

Zdroj: Building Windows 8

Byl pro vás článek přínosný?