Hlavní navigace

AirPods Killer? Huawei FreeBuds 3 a Honor Magic Earbuds dobře hrají a mají aktivní potlačení hluku (minirecenze)

13. 5. 2020

Sdílet

První sluchátka Freebuds představil Huawei současně se smartphonem P20 Pro v roce 2018, další generaci „Freebuds 2“ pak ale prodával pod značkou Honor jako Flypods Pro. Nyní jsou na trhu Huawei Freebuds 3 (3300 Kč) a levnější Freebuds Lite (1600 Kč). Od Honoru pak nové Magic Earbuds (2990 Kč) a levnější Flypods Lite (1600 Kč). Od obou značek jsem vyzkoušel to lepší.

Huawei Freebuds 3 mají oválnou krabičku, Magicbuds o něco méně kompaktní podlouhlou. Sluchátka v nich drží magneticky. Nabíjení probíhá v obou případech přes USB-C, využijete tedy stejný kabel i nabíječku jako k telefonu. V balení je pak samotný USB-C kabel, adaptér již musíte využít svůj. Honor má v krabičce ještě náhradní velikosti špuntů, sluchátka Huawei jsou typu pecky – což je zároveň největší rozdíl obou modelů.

Huawei FreeBuds 3 a Honor Magic Earbuds obr6 Špunty vs. pecky

Huawei FreeBuds 3 se prodávají se v barvách bílá, černá a od února nově i červená. Honor Magic Earbuds jsou v prodeji v barvách bílá (Pearl White) a modrozelená (Robin Egg Blue). Jde o lesklý plast, na kterém uvidíte všechny šmouhy a časem i škrábance. Mají odolnost IPx4, tedy vydrží běžný pot i poslech při mírném dešti.

Princip True Wireless sluchátek je pořád stejný – schovají se celé do uší a dobíjíte je v cestovní krabičce, která sama obsahuje akumulátor a funguje tak i jako jejich powerbanka. Nadstandardní funkcí zůstává aktivní potlačení hluku, které mají oba testované modely.

Uvnitř sluchátek Freebuds 3 se nachází čip Kirin A1. Huawei uvádí komunikaci přes Bluetooth 5.1 a 14mm měniče. Pouzdro má 410 mAh a sluchátka dobije až čtyřikrát. Pouzdro dobijete i bezdrátově přes standard Qi, ovšem pokud dobíjíte reverzním Qi z telefonu, musíte z něj sundat kryt. Výdrž je okolo 3,5 hodin.

Honor Magic Earbuds:

Magic Earbuds komunikují přes Bluetooth 5.0 a mají podporu profilů A2DP 1.3, HFP 1.6 a AVRCP 1.5. Umí aktivní potlačení okolního hluku pomocí třech mikrofonů na každém sluchátku. Měniče mají velikost 10 mm. Kapacita akumulátoru ve sluchátku je 37 mAh, krabička pak nabídne 410 mAh. Dobíjení v ní trvá přibližně hodinu a půl. Výdrž činí přibližně 3,5 hodiny (3 hodiny s ANC) a v krabičce se dobijí opět až čtyřikrát.

Huawei AI Life

Sluchátka fungují i samostatně, ale lepší je využít aplikaci Huawei AI Life, ve které si je můžete astavit i aktualizovat firmware (Honor FW: 1.9.0.46 a Huawei FW: 1.9.0.522). Pro iOS bohužel zatím není, nicméně přesvědčit majitele iPhonů ke koupi jiných sluchátek než Airpodů se zřejmě ani nevyplatí zkusit.. Aplikace slouží pro ovládání celé řady produktů Huaweie i Honoru.

U Freebuds 3 můžete nastavit akci na dvojité poklepání obou sluchátek. Chybí snad jen možnost jít o skladbu zpět. Taktéž zde nastavíte úroveň potlačení okolního hluku, která dobře funguje na nízkou intenzitu, na té vyšší už je slyšitelný umělý šum.

U Magic Earbuds lze nastavit nejen poklepání, ale i klepnutí s podržením, máte tedy až čtyři typy ovládání přímo na sluchátkách. Navíc Honoru nechybí ani skok o skladbu zpět. Úroveň ANC už nenastavujete, zato lze aktivovat ambient (propouštění okolního hluku).

Sluchátka obou výrobců sama rozpoznají, zda je máte nasazené a automaticky se zapnou. U smartphonů Huawei či Honor s EMUI 10 pak dojde i k automatickému pozastavení přehrávání v aplikaci.

Hodnocení

Kvalita přehrávaného zvuku je velmi dobrá a jsou slyšet i basy. Není to sice nic pro audiofily a na WF-1000XM3 Sony také nemají, většina uživatelů však bude spokojena. Cena obou sluchátek je podobná, kvalita reprodukce také. Huawei hrají lehce lépe, ale větší vliv na dojem z hudby má na svědomí odlišná konstrukce.

Jaká sluchátka máte raději?

Freebuds 3 jsou pecky, které pouze drží na boltci (jako Airpods), zatímco Magic Earbuds jsou špunty, jež pevně ucpou zvukovod (jako Airpods Pro). Nakonec tak nejvíce záleží, jaký typ upřednostňujete. Pro srovnání, Galaxy Buds jsou něco mezi. Mají sice špunt, ale ten neucpe ucho a sluchátko drží lehce „našroubované“ v boltci. Buds však postrádají ANC.

Huawei FreeBuds 3 a Honor Magic Earbuds obr1

KL24

Velmi dobře fungují při telefonování, kdy vás druhá strana slyší zřetelně. Mikrofon je totiž díky oné tyčince blíže k ústům. Z uší nevypadne ani jeden typ, ale špunty v nich alespoň v mém případě drží o něco lépe. Jsou však o něco masivnější.

Tato sluchátka jsou přímo pro AirPodům a z pohledu konstrukce je to Honor vs. Airpods Pro a Huawei vs. Airpods. V prvním případě je cenový rozdíl klidně dvojnásobný. Huawei má navíc bezdrátové nabíjení přes Qi, Honor zase lepší dotykové ovládání a ambient.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.