Hlavní navigace

Apple žádá o patent na napájení palivovými články

28. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se v jedné větě objeví slova Apple a patent, mnohým z nás se vybaví proslulá aféra z minulého roku týkající se souboje mezi iPadem a Samsungem Galaxy Tab (a dalšími podobnými tablety). Dnešní zpráva se ale týká něčeho úplně jiného. Apple totiž ve Spojených státech zažádal o dva patenty, které zní jako hudba budoucnosti.

Pokud jste viděli třetí díl Terminátora, možná si pamatujete scénu s palivovými články titulárního hrdiny (jeden jeho článek je poškozený po přestřelce, takže jej vyndá a vyhodí z jedoucího auta, což způsobí masivní výbuch). Něco velmi vzdáleně podobného by se vám mohlo stát za několik let, pokud se svým mobilním zařízením od Applu absolvujete to, co Arnold Schwarzenegger.¬®

Ale vážně: Apple zažádal o dvojici patentů a oba se týkají právě palivových článků. Jmenují se Fuel Cell System to Power a Portable Computing Device (systém palivových článků pro pohon přenosného počítače) a Fuel Cell System Coupled to a Portable Computing Device (systém palivových článků připojený k přenosnému počítači). V praxi by to s Terminátorem nemělo nic společného (alespoň ne onu nestabilitu z filmu), ale znamenalo by to konec potřeby nabíjet moderní a žravá zařízení jako notebooky či tablety každý den.

Palivové články by v budoucnosti mohly nahradit klasické dnešní baterie. Jsou to zařízení, která mění palivo (například vodík či metanol) na elektrickou energii pomocí chemické reakce (nikoliv spalováním), přičemž produkují především vodu jako odpad. Malé množství paliva by mělo vystačit takovému iPadu na několik dní běhu. Problém je samozřejmě v tom, že třeba vodík není úplně jednoduché získat - je to sice nejjednodušší a nejobvyklejší prvek ve vesmíru, ale většina jej je ve hvězdách, odkud by se se současnými technologiemi těžil velmi špatně. Každopádně je to stále lepší než současná fosilní paliva jako uhlí a ropa, kterých je výrazně více omezené množství, jsou smradlavé a musíme je spálit, abychom z nich vyrobili energii - a jistě sami uznáte, že mít v tabletu miniaturní motůrek by bylo fajn možná prvních pět minut pro efekt. Navíc velká část dnes těžené ropy leží v politicky nepříliš stabilních oblastech, což dost komplikuje mezinárodní vztahy a vede ke všemožným nepravostem. To ostatně i Apple cituje jako jeden z hlavních důvodů, proč se tímto výzkumem zabývají.

Je také nutné zdůraznit, že žádost o patent v podstatě nic nezmanená, jen to, že se Apple o tento směr vývoje zajímá. Zpráva nevypovídá vůbec nic o tom, jestli se první palivové články v noteboocích objeví na trhu za rok, za dva nebo za deset; poslední varianta je ale nejvíce pravděpodobná. Mezitím se budeme muset spokojit s drobnějšími pokroky v podobě například grafenových baterií a úspornějších procesorů.

CS24

 

Zdroj: Free Patents Online (1, 2)/TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?