Hlavní navigace

Asus vydal Chromebit CS10, klíčenkové PC s Chrome OS a procesorem ARM

20. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento rok přišel Intel s klíčenkovými počítači Compute Stick, určenými k zapojení přímo do HDMI vstupu monitoru či televize. Následovalo jej několik dalších výrobců, kteří uvedli své vlastní varianty obvykle s operačním systémem Windows. Na stejném principu nyní Asus uvádí zařízení Chromebit – jen místo PC v klíčence jde o Chromebook či lépe řečeno Chromebox v klíčence. Díky použití této platformy také uvnitř nemusí být x86-kompatibilní SoC a první model Chromebit CS10 je tak založen na čipu ARM.

Chromebity byste si mohli pamatovat z letošního jara, prvně byly totiž ukázány už tehdy. Na trh se ale první model CS10 dostává až nyní, a to v oranžové a černé plastové verzi (vzhledově bohužel nevypadá tak pěkně jako prototypy). Hardwarově je Chromebit CS10 hodně podobný Chromeboku Asus C201, je totiž založen na procesoru Rockchip RK3288-C, provázeném 2GB operační pamětí DDR3L a 16GB úložištěm typu eMMC. Použitý procesor má čtyři jádra Cortex-A17, grafiku Mali T764 a podporuje také hardwarové dekódování H.264 a HEVC (včetně profilu Main 10) až do rozlišení 4K. Takt bohužel nevíme; RK3288 má běhat až na 1,8 GHz, v Chromebitu CS10 ale může být nastaven na nižší frekvence.

Asus Chromebit CS10
Asus Chromebit CS10

Přístroj o rozměrech 12,3 × 3,1 × 1,7 cm váží 75 g a stejně jako klíčenková PC se zasouvá do portu HDMI – nebo přiloženého prodlužovacího kabelu. Bohužel není podporováno napájení přímo z HDMI, elektřinu dodává externí 18W nabíječka (stejnou nemoc mají i tyčinky od Intelu, napájení z HDMI prý ale budou umět budoucí verze). Jinak jsou možnosti konektivity docela chudé – osazen je jediný port USB 2.0, který umí perifériím dodat 500 mA proudu, a chybí čtečka paměťových karet pro zvýšení kapacity úložiště.

Asus Chromebit CS10

Počítač má ovšem síťový adaptér Wi-Fi 802.11ac (dvoupásmový s MIMO) a Bluetooth 4.0 pro připojení bez drátů. Mezi zveřejněnými informacemi bohužel není, jaká rozlišení dokáže strojek vykouzlit na monitoru/televizi. Čipy RK3288 údajně umí i HDMI 2.0 a 3840 × 2160 bodů, zda toho ale Asus využívá, těžko říct.

Asus Chromebit CS10

 

Pasivní chlazení, bude stačit?

Na rozdíl od Compute Sticku od Intelu je Asus Chromebit CS10 kompletně pasivní zařízení. Vzhledem k výkonu napájecího adaptéru (a zřejmě ne úplně nízkého TDP čipu) je ale otázka, zda to není chyba a zda je chlazení v plastovém pouzdru dostatečné. Asus doporučuje, aby pokojová teplota při provozu nepřesahovala 35°C a okolo mohl přirozeně proudit vzduch. Určité otazníky ovšem vyvolává zmínka o tom, že pro případ přehřívání má Chromebit CS10 teplotní ochranu, která ho v případě nebezpečí automaticky vypne. Doufejme, že to nastane jen ojediněle, protože takové náhlé kolapsy nebudou ani u zařízení spoléhajícího se na cloud nic příjemného.

Asus Chromebit CS10

 

Pokud máte platformu Chrome OS rádi, měli byste mít možnost si Chromebit CS10 pořídit už záhy. Podle Asusu už se v tuto chvíli má prodávat, a to za cenu 85 USD, v čemž je také započteno 100 GB cloudového úložného prostoru na jeden rok. To by u nás bylo s daní něco málo pod 2600 CZK, ovšem ojedinělé rané výskyty v cenících našich obchodů vypadají hůř – zatím jsem jej na prodej našel jen za 2999 CZK.

Mimochodem: pokud jste zvědaví na uživatelské zkušenosti s tímto zařízením nebo ho dokonce zvažujete, vyšly již v zahraničí i první recenze (CNET, Android Central, PCMag).

KL24

Asus Chromebit CS10

Zdroje: Asus (1, 2), CNX Software

Byl pro vás článek přínosný?