Hlavní navigace

Co je ping a jak jej změřit

Sdílet

Zdroj: pixabay
Vysoký ping může být příčinou pomalého internetového připojení nebo neustále se opakujících lagů. Co může být jejich příčinou vysoké latence a jak změřit váš aktuální ping? Tyto otázky se pokusím zodpovědět v následujícím článku.

Co je ping?

Ping je skoro téměř tak starý jako internet samotný. Jedná se v podstatě o zkratku vycházející z anglického názvu Packet InterNet Groper, kterou můžeme volně přeložit jako „ověření přenášených souborů dat po internetu.

Ping se měří v milisekundách (ms) a slouží ke kontrole rychlosti internetového spojení mezi dvěma zařízeními připojenými k síťi. Jeho hodnota se neustále mění v závislosti na mnoha faktorech, díky němu máte ale povědomí o aktuální latenci mezi vaším počítačem a serverem, ke kterému se pokoušíte připojit.

Při běžném procházení internetu vás ping pravděpodobně zajímat nebude. Při hraní multiplayerových her už ano. Při hraní her s ostatními hráči vám jde primárně o co nejnižší ping. Při vysokém pingu může být vaše reakce ve hře zpomalená a automaticky se dostáváte do nevýhody vůči vašemu soupeři.

Při jakých hodnotách pingu můžete fungovat

Vaším cílem je pokud možnost co nejnižší ping. Pro hraní FPS multiplayerových her se nabízí jako optimální ping v rozmezí 0 až 60 ms.

Trochu horší situace nastává při pingu od 61 do přibližně 150 ms. Na této hodnotě dokážete místy rozpoznat slabé záseky hry, ovšem stále můžete hrát méně náročné multiplayerové hry (například strategie).

Problém pak nastává u pingu od 151 do 250 ms. V tomto rozhraní si už těžko zahrajete jakoukoliv multiplayerovou hru na uspokojivé a nefrustrující bázi z častých lagů. Pořád však můžete relativně dobře surfovat na internetu a shlížet multimediální obsah.

Vyšší čísla u pingu (nad 250 ms) už dokážou frustrovat nejednoho uživatele internetu. Na online hry můžete rovnou zapomenout a práce s programy vyžadující internetové připojení rovněž nebudou žádná sláva.

Nástroje pro měření pingu

Nejsnadnější možností, jak změřit váš ping, jsou speciální internetové stránky, které zároveň změří i aktuální rychlosti stahování (download) a nahrávání (upload).

Jedním takovým je i server speedtest.net, pomocí kterého si můžete zvolit server, který bude cílovou stanicí pro váš test měření rychlosti.

Měření rychlosti připojení v speedtest.net Měření rychlosti připojení v speedtest.net (zdroj: cnews.cz)

Alternativou pro speedtest je portál Lupa.cz, který mimo jiné nabízí právě možnost měření internetového připojení včetně pingu a zjištění vaší IP adresy.

Měření rychlosti připojení v lupa.cz Měření rychlosti připojení v lupa.cz (zdroj: cnews.cz)

Ping můžete změřit také přes příkazový řádek. Stačí jej otevřít a do textového pole napsat ping + doménu jakéhokoliv serveru (například google.com). Stiskem klávesy Enter dojde k několika měřením pingu a po zobrazení výsledků se dozvíte aktuální ping v řádku Minimum, Maximum a Average.

příkaz: ping google.com

Jak zjistit ping v příkazovém řádku censored Jak zjistit ping v příkazovém řádku censored (zdroj: cnews.cz)

Možnosti, jak snížit ping

Největší vlit na hodnotu pingu má jednoznačně poskytovatel vašeho internetového připojení. DSL přípojka nikdy nemůže dosahovat stability a rychlosti jako například rychlé připojení přes optickou přípojku.

MMF24

Další možností může být zastaralý nebo špatně nastavený router. Starý router může limitovat rychlost internetového připojení. Pokud si nejste jisti nastavením routeru, zkuste se podívat do nastavení nebo požádat někoho, kdo vám se správným nastavením poradí.

Poslední možností může být zastaralý hardware ve vašem počítači, který nedokáže zpracovat rychlé internetové připojení z vašeho routeru. Zkuste se podívat na jednotlivé komponenty (na parametry síťové karty na základní desce) a zvážit případný upgrade.

Byl pro vás článek přínosný?