Hlavní navigace

ExtraCoin: měna budoucnosti. Těžit může každý, výnosy zaručeny

31. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když se může zdát, že ExtraCoin je dalším líným kaprem v rybníku kryptoměn, není tomu tak. Dal by se přirovnat spíše k dravé štice, která dokáže v blízké budoucnosti zatuchlé vody běžných těžebních postupů pořádně rozvířit. Světlo světa spatřila nová měna ve vydavatelství ExtraPublishing, pod jehož hlavičkou vychází takové skvosty, jako je Extra PC, Hardware speciál nebo všemi milované Otazníky historie. Není proto náhodou, že se mnohdy převratné myšlenky architektury ExtraCoinu zrodily právě zde.


Parametry měny

Základní struktura ExtraCoinu je velmi jednoduchá. Jeden ExtraCoin se dělí na 100 000 pospisiloshi (dle otce zakladatele, ve firmě interně nazývané peposhi), přičemž aktuální směnný kurz k mongolskému tugriku je 1:26,845 MNT. Předpokládá se ale velmi brzké zhodnocení, které by mohlo do konce roku dosáhnout až na kurz 1:625,124 MNT. Je vidět, že popularita této měny raketově roste a kdo nezaspí, může již velmi brzy směnit proměněné tugriky za kopu jurt, stádo koní či obrázek Olgoje Chorchoje.

 

Těžit můžete pomocí zvukové karty

Samotná těžba může probíhat dvěma způsoby dle konfigurace počítače. První varianta je pomocí zvukové karty. Samozřejmě čím více kanálů zvuková karta má, tím rychleji těžba probíhá. Tento způsob tím pádem není příliš vhodný pro majitele starších sestav, které oplývají pouze stereo zvukovkou. Drobnou nevýhodou je, že při těžbě karta produkuje zvuky podobné připojování starého modemu. Vzhledem k tomu, že během těžby musí být zvukový výstup aktivní, doporučujeme tento způsob těžby spíše osobám se sluchovým postižením.

Pod hlavičkou ExtraHardware vzniká i první specializovaná zvuková karta pro těžbu ExtraCoinu
Pod hlavičkou ExtraHardware vzniká i první specializovaná zvuková karta pro těžbu ExtraCoinu

V laboratořích Extra Publishingu v současné době vzniká prototyp speciální zvukové karty založené na programovatelném hradlovém poli (FPGA), která bude určena specificky pro těžbu ExtraCoinů. Zařízení, jehož část vidíte na fotografii výše, vyvíjí náš rezidentní odborník Jarda Dohnal.

Vydělávat můžete i hraním World of Tanks

Druhou možností, jak vytěžit alespoň pár peposhi, je instalace speciální aplikace, která měří ujeté kilometry při pohybu myší. Za jeden kilometr obdržíte deset peposhi. Při aktuálním kurzu si tak na jednu jurtu vyděláte přibližně za 113 let, přičemž ale odborníci prezentují výhled, že se do konce roku tento interval výrazně zkrátí.

Tento způsob těžby je nyní populární zejména mezi hráči Minecraftu a World of Tanks. Určitě stojí za zmínku, že v příští verzi těchto her bude po dohodě s vývojáři integrován přímo do enginu ExtraNásobič, který bude ujeté kilometry násobit dle zvoleného typu účtu ve hře. Někteří hráči dokonce přiznávají, že již tyto hry hrají jen z povinnosti, aby vytěžili dalšího peposhiho. Hra samotná jim už žádné vnitřní uspokojení nepřináší.

KL24

Druhý způsob těžby současně není příliš vhodný pro majitele notebooků, kterým lze v současné době doporučit spíše těžbu pomocí zvukovky. Plánuje se ale výroba speciálního chrániče ukazováku, kterému hrozilo při kilometrových nájezdech na touchpadu uhoblování.

Věříme, že se vám nová měna zalíbí a její aktivní těžbou pomůžete mongolské ekonomice a odbytu hromadících se jurt v místě našeho distribučního centra.

Byl pro vás článek přínosný?