Hlavní navigace

Gelid Silent Spirit: naváže na Arctic Cooling?

1. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vybalení

První kontakt s produktem nelze hodnotit jinak, než velmi kladně. Na krabici s průhledným okénkem, přes které si můžete pořizovaný chladič prohlédnout, jsou veškeré důležité informace. Mezi ty méně často uváděné se řadí délka napájecího kabelu od větráku, teplotní odpor a doba životnosti. Výrobce si tedy dává záležet i na detailech.

Gelid sice není značkou zvučného jména, ale stojí za ní jeden ze dvou zakladatelů Arctic Coolingu. Švýcar žijící a pracující v Hongkongu nebyl už u výrobce populárních Freezerů, Acceler a dalších spokojen, využil svých zkušeností, kontaktů i know-how a založil novou společnost, Arctic Coolingu konkurující.

Jak doba pokročila, vyvíjel se i systém chlazení. Dnes je tedy spíše ojedinělé najít chladič, který nenabízí multiplatformní použití. Výjimkou není ani Gelid Silent Spirit, který nabízí spony pro AMD i pro Intel. S Nehalemem se však zatím nepočítalo a obávám se, že by chladič měl při uchlazení procesorů řady Intel Core i7 problémy.

Chladič je velmi lehký, váží pouze 370 g, čemuž odpovídá i jeho konstrukce. Silent Spirit je složen ze tří hlavních částí. Ze základny, z pasivní části a aktivní části. Aktivní část představuje samozřejmě ventilátor, ale k tomu se vrátíme později. Představme si nyní celou pasivní konstrukci.

Základna je tvořena mědí o rozměrech 35 × 33 × 4,5, která se stará o co nejlepší přenos tepla z procesoru na chladič. Na tuto měď je připevněn hliníkový poniklovaný pasiv, který také napomáhá s ochlazováním. Ze základny jsou vyvedeny čtyři 6 mm tlusté heatpipe trubice, které odvádí teplo na velké množství velmi tenkých (0,3 mm) plíšků. Gelid si zaslouží pochvalu za vzorné zaoblení heatpipe trubic, chladič tak působí velmi upraveným dojmem. Vzdálenost mezi žebry je přibližně 2 mm, čímž se výrobce snaží vyhnout vzniku aerodynamického hluku.

Všimněte si zpracování jednotlivých lamelů a také jejich různorodé délky. Gelid věří, že takto dosáhne ideálnějšího proudění a chlazení.

Stejně tak i pozice heatpipe má napomoci optimálnímu využití kapaliny v ní obsažené. Je otázkou, zda tato konstrukce nepočítá s jedinou možnou orientací chladiče ve skříni.

Velkým problémem tohoto chladiče je ventilátor. Ten jako by z oka vypadl Arctic Fan 9 L, má však mnohem více otáček, kvůli nimž je hlučnější. Přestože nabízí PWM regulaci, která by měla mít možnost plynulé regulace až do zastavení rotace vrtulky, u tohoto větráku to nebylo možné. Otáčky se mi pomocí SpeedFanu podařilo snížit přibližně jen na 600 ot./min. Právě PWM regulací s nelineárním průběhem se Gelid na svých stránkách chlubí:

Musím ocenit, že stejně jako u Arctic Cooling u Freezeru, i Gelid u Silent Spiritu použil antivibrační uchycení ventilátoru.

Kompletní galerie fotografií chladiče

Průběh instalace, parametry

Gelid nabízí uchycení pomocí klasických klipů pro Intel, což potěší zejména ty, kteří nechtějí vymontovávat desku ze skříně. Výměna uchycení je velmi snadná a po odšroubování jednoho šroubku můžete zaměnit spony dle potřeby. Pevnost jejich uchycení je znamenitá a nikterak se nehýbou.

Pro ty z vás, kdo by chtěli Silent Spirit pro svůj Core i7, nabízí Gelid ve zvláštním balení spony pro uchycení k LGA 1366:



Testovací metodika

Pro co nejvyšší zátěž byl použit procesor Intel Pentium D820, 2,8 GHz s TDP 95 W. Vzhledem k problematičnosti testování v počítačové skříni jsem zvolil uložení základní desky na podložku a proudění vzduchu simuloval dvojicí ventilátorů Coolink SWiF-1202, jejichž otáčky byly sníženy přibližně na 900 ot./min.

Abychom vám nabídli co nejlépe porovnatelné výsledky, rozhodli jsme se chladiče testovat se stejnou teplovodivou pastou. Především kvůli velkému balení a dobrým přenosovým kvalitám jsme se rozhodli pro Arctic Silver Ceramique. Teplota okolí se pohybovala kolem 22,5 °C.

Maximální zátěž procesoru obstaral program OCCT, který umí vygenerovat i graf teploty v závislosti na době testování. Celková doba jednoho testu byla jedna hodina. Aktuální teploty byly čteny z aplikace SpeedFan, protože interní čidlo OCCT nepracovalo korektně (občas teplota poklesla na 0,5 °C a zůstala tak až do konce testu).

Samotná testovací konfigurace pak byla následující:

Výsledky testů na základní frekvenci

Abychom mohli jednoduše porovnávat kvalitu ventilátorů, nastavujeme vždy stejné otáčky – maximální, 1000 ot./min. a 600 ot./min. Přestože je Gelid relativně výkonný na maximální otáčky, s jejich snižováním zjevně výrobce moc nepočítá. Po jejich snížení je výkon chladiče velmi slabý. Teplota 56,2 °C při 600 ot./min. naměřená bez zatíženého procesoru je skutečně velmi vysoká.

I zde se situace víceméně opakuje. Na maximální otáčky si Silent Spirit s vyzařovaným teplem hravě poradí, pokud však žebrování chladiče ofukujete méně, úbytek chladícího výkonu se ihned dostaví. Na 600 ot./min., kdy se ventilátor již téměř netočí vystoupala teplota na 76 °C, což je sice o 4 °C méně než u Auras, oproti AC Freezer 7 Pro je to však stále rozdíl deseti stupňů.

Výsledky testů při přetaktování

Přestože Gelus Silent Spirit příliš neexceloval, rozhodl jsem se přece jen procesor přetaktovat. Oproti zbytku konkurence chladič stále ještě dost zaostává. Ve všech teplotních testech se značně projevuje nízká hmotnost a malá členitost konstrukce testované novinky.

Když jsem plně vytížil přetaktovaný procesor Intel Pentium D820, nečekal jsem, že by Gelid mohl něčím překvapit. Opak byl ale pravdou. Nárůst tepelného výkonu mu příliš neuškodil a při maximálních otáčkách nechal vystoupat teplotu procesoru pouze na 56,3 °C. Při 1000 ot./min. se opět začal objevovat propad výkonu a při šesti stech otáčkách již nezvládal procesor uchladit.

Hodnocení hlučnosti

Následující grafy se snaží ohodnotit testované chladiče z hlediska hlučnosti. Ta byla vnímána pouhým poslechem, nicméně jsem se při tom snažil o maximální objektivitu. Hodnoty v grafu zobrazují hlučnost v bodech, přičemž 10 bodů mohl získat chladič, který nebyl při poslechovém testu slyšet vůbec.  

Hodnocení hlučnosti chladičů je v tomto případě velmi snadné. Gelid je na maximální otáčky velmi hlučný, zdaleka ne tak jako Auras PRS-771 a AC Freezer 7 Pro. Přesto se do tišších sestav vůbec nehodí. Po redukci otáček už o něm nebudete vědet, otázkou ovšem je, kdy si onu redukci můžete dovolit. Chladič vzhledem k lehké a jednoduché konstrukci nenabízí téměř žádné chladící rezervy.

Závěrečné hodnocení

S hodnocením tohoto chladiče tentokrát nebudu mít velké problémy. Vzhledem k tomu, že se u nás prodává za cenu kolem 600 Kč, je jeho výkon bídný a zcela neodpovídající této cenové relaci. Reálná hodnota tohoto chladiče je někde kolem 300 Kč, a dokud na tuto hodnotu nespadne, je bezpředmětné uvažovat o jeho koupi.

Tento výrok mě trochu mrzí, neboť, jak jste v první kapitole sami mohli vidět, k produktu jsem přistupoval pozitivně a první dojem udělal chladič dobrý. Nutno také říci, že v testech některých solidních zahraničních serverů (1, 2) Silent Spirit sice výkonem také neoslňoval, ale nedopadl tak špatně. Dostal jsem tedy snad kusu s nefunkční heatpipe či jiným problémem?

Pokud bychom měli porovnat tento chladič s boxovaným chladičem AMD či Intelu, oba boxy (v tom vyšším provedení u výkonnějších modelů) jsou na tom téměř stejně nebo ještě lépe. To, že konstrukce Gelidu nabízí ofukování i okolí patice beru v tomto případě spíše jako zápor, protože studený vzduch z něj fouká několik vteřin po startu počítače, pak se pasivní část zahřeje a už ofukujete cívky a kondenzátory na desce pouze horkým vzduchem. I to je ale samozřejmě lepší než proudění žádné, neboť zmíněné komponenty se často zahřívají na teploty vyšší než CPU.

Pokud si myslíte, že si chladič pořídíte a stejně jako u mnoha jiných vyměníte pouze ventilátor, zklamu vás. Ventilátor sice lze vyměnit, ale ani Noctua či Scythe by si s velmi malou chladící plochou pasivní části nedokázaly poradit o moc lépe, než dodávaný chladič. Maximálně by byly tišší.

Plusy a mínusy

+ upínací spona
+ rozměry
+ na pohled upravená konstrukce

- neadekvátní cena
- nízký výkon (velmi nízký u testovaného kusu)
- s vyššími otáčkami, jež většinou potřebuje, hlučný

KL24

Za zapůjčení chladiče děkujeme společnosti Bostar

Byl pro vás článek přínosný?