Hlavní navigace

Jak si poradit s tiskovou frontou, která se zasekla v mrtvém bodě

14. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnešní tip vám zabere asi minutku. Zdánlivě neřešitelnou a nepříjemnou situaci můžeme překvapivě snadno napravit. Tiskárny jsou poněkud problémové přístroje. Jejich provoz se neobejde bez častého dokupování náplní nebo čistění hlav. U laserových tiskáren se aspoň nemusíte bát, že by vám po delší nečinnosti zaschnul inkoust. O svého miláčka se zkrátka musíte starat. Ani to vám ale nepomůže od problémů, které se mohou objevit na straně softwaru. Váš přístroj může být kompatibilní s Windows.

Problém se ale klidně objeví jinde, mj. v triviální funkci, jíž říkáme tisková fronta. Když vydáte povel k tisku, příkaz je zařazen do fronty. Pokud se nachází na prvním místě a nikdo před ním nestojí, ihned dojde k aktivaci tiskárny. V opačném případě úloha vyčkává, až na ni přijde řada. Jenže co když se fronta nehýbe? Tento problém nepozorujeme jen v obchodech u pokladen. Čekáte a čekáte, až na vás přijde řada a pak si uvědomíte, že dlouhé stání nikam nevede. Nepohnuli jste se ani o píď.

 

Tohle se vám ve Windows ve výjimečných případech stát může. Když se tisk z neznámých důvodů nehýbe, můžete přikročit k vymazání úloh. Jenže v opravdu výjimečných případech se ani tímto způsobem neposunete kupředu. Ani zpět. Jak ze zdánlivě bezvýchodné situace vybruslit? Nejprve si ukážeme ruční postup.

Virtuální tiskárna je bezúdržbová
Virtuální tiskárna je bezúdržbová

Ruční odstranění tiskové fronty

Abychom mohli postupovat dále, musíte nejprve zastavit tiskovou službu. Kombinací Win+R vyvolejte dialog Spustit. Do políčka zadejte services.msc a potvrďte. Otevře se seznam všech služeb, dostupných v daném počítači. V dlouhém seznamu najděte Službu zařazování tisku. Označte ji a např. odkazem v postranním panelu ji zastavte. Seznam služeb ale ještě nezavírejte, kupříkladu ho minimalizujte na hlavní panel.

Službu označte a klepněte na Zastavit
Službu označte a klepněte na Zastavit

Nyní otevřete Průzkumníka a najděte složku s daty k tiskové frontě. Obvykle ji naleznete zde: C:\Windows\System32\spool\PRINTERS. Vyprázdněte její obsah. Při přístupu do složky se budete muset dovolit o zvýšená práva.

Povolení příástupu do složky
Povolení příástupu do složky

Až všechny soubory smažete, můžete opět bezpečně spustit Službu zařazování tisku. Kompletně jsme ji resetovali. Fronta je prázdná a neexistuje důvod, proč by se vám nyní neměl tisk podařit.

Pěkně prázdná složka, to je náš cíl
Pěkně prázdná složka, to je náš cíl

Nástroj Print Queue Cleaner

Uvedený postup není zrovna složitý, ale přesto existuje rychlejší varianta. Ručnímu zastavování služeb a mazání dat se vyhnete, když stáhnete volně dostupnou přenosnou aplikaci Print Queue Cleaner. Můžete navštívit její domovskou stránku, případně se rovnou pustit do stahování pomocí tohoto přímého odkazu. Jednou vás požádá o zvýšená práva, pak vám dá klid. Vyžádá si od vás jen to, abyste klepli na tlačítko Fix it. Aplikace za vás v automaticky řízené sekvenci učiní kroky popsané výše.

V nástroji si nicméně můžete všimnou dvou sekcí. Kromě první Fix it se zde nachází testovací oblast. Po vyčistění a resetu tiskové fronty můžete zkusit vytisknout zkušební stránku. V nabídce tiskáren vyberte tu svou a klepněte na tlačítko Send Test Page. Kdybyste měli přístrojů více a chtěli byste je otestovat všechny, klepněte pro změnu na Test All Printers. Až budete hotoví, aplikaci ukončete tlačítkem Close.

Posléze můžete službu opět spustit
Posléze můžete službu opět spustit

Další možnosti

Kromě dvou popsaných možností si obvykle vypomůžete restartováním počítače. Tato léčebná kůra má opravdu dobré výsledky, a to na všemožné problémy. Když něco nefunguje, zkuste nejprve restart, teprve poté začněte panikařit a hledat odbornou pomoc. Nástroj Print Queue Cleaner není jediný svého druhu, jistě najdete jiný. Pakliže nechcete stahovat žádného pomocníka a ruční postup vám připadá složitý, můžete zkusit ještě jednu věc.

Následující soubor příkazů zkopírujte do Poznámkového bloku:

@echo off
echo Stopping print spooler.
echo.
net stop spooler
echo Erasing Temporary Junk Printer Documents
echo.
del /Q /F /S “%systemroot%\System32\Spool\Printers\*.*
echo Starting print spooler.
echo.
net start spooler

Cloud24

Soubor uložte pod jakým názvem chcete, jen mu přiřaďte příponu BAT. Při ukládání rozevřete obsah nabídky Uložit jako typ a vyberte Všechny soubory. Nyní do kolonky Název souboru zadejte jméno a příponu. Výhodou tohoto příkazu je, že ho můžete používat opakovaně, jde tedy o pohodlnější volbu než o ruční mazání uvedené výše.

Příkaz uložte s příponou BAT
Příkaz uložte s příponou BAT

Byl pro vás článek přínosný?