Hlavní navigace

Konvergence tabletu a notebooku dle AMD: Turbo Dock pro APU Temash

21. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prakticky na chvostu představení technologických detailů architektury Jaguar z konference ISSC 2013 přichází další novinka na téma úsporná mobilní APU AMD. Tentokrát se jedná o oficiální vyhlášení, v němž firma samu sebe sebevědomě křtí jakožto „stvořitele výkonného tabletu“. Pojďme se podívat, o co se jedná.

AMD slibuje, že příští týden na konferenci MWC 2013 předvede novou kategorii hybridních PC, které zastanou bez kompromisu roli tabletu, nabídnou ale také vysoký výkon. Tato zařízení budou zjevně založena na novém APU Temash, které se AMD chystá vydat v první půli roku, a také technologii Turbo Dock, která má skloubit mobilitu s (relativně) vysokým výkonem. Pokud budete tablet s Temashem používat samostatně, procesor pojede v úsporném režimu, aby maximalizoval výdrž na akumulátor.

Pokud ho ovšem zapojíte do dokovací základny (to bude onen Turbo Dock), obvykle s klávesnicí a přídavnou baterií, procesor se přepne do režimu s vyššími takty a spotřebou (Temash zřejmě bude mít nastavitelné TDP). Výkon celku se tak o něco přiblíží (levnému) notebooku. AMD se vlastně snaží nabídnout konvergenci tabletu a laptopu (hybridního PC) přesně v duchu zařízení Asus Transformer.

Technologie AMD Turbo Dock

Je jasné, že zapojení do dokovací základny (s klávesnicí) umožní přístroji nastavit vyšší takty, pokud je tato vybavena přídavnou baterií. Problém v tabletech nicméně není jen spotřeba, ale také zahřívání. AMD naznačuje, že základny pro technologii Turbo Dock budou zároveň přispívat k chlazení tabletu, což by mělo kompenzovat zvýšené TDP procesoru. Jak bude tato funkce technicky provedena, zřejmě uvidíme na MWC. Dalo by se uvažovat například o ofukování zad tabletu (pokud je kryt kovový a slouží k odvodu tepla); doufám ale, že AMD přijde s něčím elegantnějším.

V tiskové zprávě se můžete dočíst, že technologie Turbo Dock bude k dispozici u čipu A6-1450 (a zatím žádných dalších). O něm víme, že jde o čtyřjádrový Temash s jádry architektury Jaguar taktovanými na 1 GHz a integrovaným Radeonem HD 8280. Zatím nevíme, zda se při připojení doku čip přetaktuje na vyšší frekvenci (či zda umožní vyšší turbo), nebo zda se naopak v režimu tabletu podtaktuje (či si vypne některá jádra). V propagačním videu AMD slibuje 40 % výkonu GPU a CPU navíc, uvidíme však, jaká bude realita, až (jestli) se tablety s Turbo Dockem objeví na trhu.

Doplněno:
Frekvence nedokovaného A6-1450 je údajně 1 GHz pro procesor a 300 MHz pro grafické jádro. Turbo Dock má zvednout takty na 1,4 GHz, respektive 500 MHz pro grafiku.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Kromě Turbo Docku nabídne AMD ke svým APU ještě další bonusy o různé úrovni užitečnosti. Společnost uvádí grafiky Radeon HD a kompatibilitu se všemi aplikacemi pro Windows 8 a 7 (nepochybně má jít o vymezení se oproti Windows RT pro procesory ARM), což ale pochopitelně není nic nového. Vedle toho nabízí také AppZone, v podstatě emulaci aplikací pro Android, které mají údajně využívat grafických a GPGPU schopností APU značky AMD.

 

CS24

Co už ale zní lépe, je technologie AMD Start Now. Ta má zrychlit bootování počítačů či tabletů, jakož i čas, který jim zabere probouzení z režimu spánku. Klíčem k redukci potřebného času by měly být optimalizace BIOSu; funkce by měla fungovat jak s Windows 8, tak s Windows 7. Její součástí má být i zrychlené připojení k bezdrátovým sítím. Prodleva mezi startem a nalezením sítě je přitom častá nepříjemnost, prodlužující dobu, po kterou nemůžete systém pořádně používat. Jak účinné AMD Start Now bude, to nicméně řeknou až testy. Jedná se však jistě o krok správným směrem (o čemž se například v případě rozpoznávání gest, prezentovaném na CES 2013, dá pochybovat).

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?