Hlavní navigace

Lví král z Cupertina: recenze Mac OS X 10.7 Lion

30. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Distribuce online, fullscreen a Trackpad

Ještě než pohublý Steve Jobs představil začátkem letošního léta na konferenci WWDC v Kalifornii nový přírůstek do rodiny Mac OS, bylo jasné, jakým směrem se vývojáři v Cupertinu vydali. Úspěch systému iOS, který najdete na mobilních zařízeních Apple iPad, iPhone a iPod Touch odhalil potřeby uživatelů. Apple jim naservíroval intuitivní systém, který se snadno ovládá pomocí dotykových gest a nepřekypuje extrémně složitými možnostmi nastavení. Není tedy divu, že se Apple rozhodl nemálo z vlastností iOS integrovat i do plnohodnotného systému Mac OS.

Ditribuce online

Jednou z hlavních novinek, kterou objevíte ještě před jeho instalací je způsob distribuce. Zatímco do poslední verze Snow Leopard bylo třeba klasické instalace z optického média, Lion je nyní do počítačů uživatelů doručován elektronicky pomocí integrovaného obchodu s aplikacemi Mac App Store. Výhodou je naprosto jednoduchá instalace, která probíhá prakticky stejně jako u standardních aplikací, samozřejmě s nutností restartu počítače.

Lion
Lion je distribuován online výhradně pomocí Mac App Store

Lion znamenal také obrovský přínos mezi české uživatele. Ti se konečně dočkali opětovné lokalizace systému a mohou tak s počítačem komunikovat česky. Rodný jazyk najdete kromě sytémových nabídek také v základních aplikacích jako je Mail, iCal nebo iTunes. Nutno podotknout, že překlad není ideální a nezřídka narazíte v sytému na gramatickou chybičku. Ačkoli tomu tak u první aktualizace nebylo, v budoucnu by měli být tyto neduhy odstraněny.

Fullscreen ano, maximalizace ne

Pokud k Macu posadíte člověka, který je notorickým uživatelem Windows, můžete se spolehnout, že bude hledat tlačítko maximalizace. Tato funkce, bez které si práci ve Windows většina z nás neumí představit, v Mac OS do této doby chyběla. A ač existuje mnoho aplikací, jež mají tuto funkci suplovat, nikdy nebyla funkčnost zcela ideální. A bohužel ani v Lionu není. Apple se běžné maximalizace, tedy roztažení okna přes aktivní pracovní plochu, bojí jako čert kříže.

Lion
V režimu Fullscreen se nabídka aplikace zobrazí po najetí myší k hornímu okraji obrazovky

Jako jednu z nejzásadnějších novinek v Mac OS 10.7 představil Apple funkci Fullscreen. Tedy roztažení aplikace přes celou plochu. Něco podobného jste na Macích mohli v minulosti najít třeba v Aperture. Pokud aktivujete v běžící aplikaci režim Fullscreen, program svojí velikostí zaplní kompletní plochu včetně ovládácího doku. Hodí se to například v Preview při prohlížení fotografií, u většiny standardních pracovních nástrojů však nemůžeme tuto vlastnost nazvat zrovna ergonomickou bombou.

Pro vývojáře aplikací to znamená nutnost implementace nového režimu zobrazení a v současné době tak u mnoha programů narazíte na porodní potíže. Pokud například do celoobrazovkového režimu přepnete webový prohlížeč Chrome, již jej z něho nedostanete. Tlačítko, které by Fullscreen deaktivovalo zkrátka chybí. Je tedy nutné ještě nějaký čas vyčkat, než budou všechny aplikace optimalizované pro tento režim.

Windows tedy stále dělá čest svému jménu a ani Mac OS X Lion jej v této disciplíně nepřekoná. S režimem Fullscreen úzce souvisí další velká změna, kterou Lion přinesl. Stejně jako iOS i Mac OS se nyní dá kompletně ovládat pomocí dotykových gest.

Trackpad žádoucí

Pokud vám unikla souvislost Fullscreenu a dotykových gest, vězte, že mezi aplikacemi v režimu přes celou obrazovku můžete tažením tří prstů po trackpadu libovolně přepínat. Do nabídky Trackpad v nastavení systému přibyla početná skupina nových možností, jak Mac OS ovládat pomocí dotyků. Většina z nich jde libovolně měnit a uživatel si tak může nakonfigurovat vlastní gesta pro rozličné úkony.

Lion
Nastavit si můžete velké množství dotykových gesto

K běžnému skrolování pomocí vertikálního pohybu dvou prstů přibylo mnoho dostupných gest, která si pravděpodobně jeden uživatel nemůže nikdy zapamatovat. Najdete mezi nimi šoupání různým počtem prstů nebo třeba stahování všech prstů jedné ruky k sobě. Pokud si však vhodně zvolíte a nastavíte ty, která vám opravdu zefektivní práci se systémem, prakticky odpadne nutnost používat klávesových zkratek. A pokud nepoužíváte Mac OS na Macbooku, ale stolním počítači, nastal ten správný čas ke koupi Magic Trackpadu, který vám komfort dotykových gest zpřístupní.

Pokud si při nácviku dotykových gest nezasukujete prsty, kompletně ovládnete systém trackpadem

Zajímavým pokusem, který souvisí s přejímáním vlastností z iOS, je přehození směru skrolování pomocí trackpadu. Pokud jste na dotykové plošce vykonali pohyb dvěma prsty dolů, obsah na monitoru se posunul směrem nahoru. Vývojáři se rozhodli pocvičit mozkové závity uživatelů a tyto dva směry přehodily.

Rolování teď ve výchozím stavu funguje stejně jako na dotykovém telefonu – prsty pohybujete dolů a obsah vykonává pohyb tamtéž. V případě, že jste výhradní uživatelé počítačů Mac, na tuto novou vlastnost si snadno zvyknete. Pokud však střídavě pracujete i s Windows, tuto novinku pravděpodobně budete vypínat ihned po instalaci systému. Zmatení při změně Mac OS X a Windows je opravdu značné.

Mission Control, Launchpad a iCloud

Exposé + Spaces = Mission Control

Správa oken, kterou Apple označoval jako Exposé se nyní spojila s ovládáním virtuálních ploch systému. Tuto pokročilou a velice povedenou funkci najedete nově v doku pod názvem Mission Control. Při její aktivaci se přehledně zobrazí všechna otevřená okna v nepravidelné matici o dvou řadách. Jestliže jste měli v zobrazených oknech v Exposé chaos, nyní je použité zobrazení o mnoho přehlednější.

U každé otevřené aplikace také najdete její ikonku. Pokud na ni klepnete pravým tlačítkem myši, zobrazí se historie dané aplikace. Ta zatím funguje pouze u systémových aplikací jako je Finder nebo Paintbrush.

Lion
Správa otevřených oken a virtuálních ploch Mission Control

Obrazovku Mission Control tvoří kromě těchto oken také dva panely v horní a spodní části. V horním pruhu se dostala ke slovu funkčnost ze Spaces. Najdete zde správu virtuálních ploch, do kterých můžete snadno přetáhnout otevřenou aplikaci. Vytvoření nové plochy pak probíhá pomocí klepnutí na symbol plus, jež se objeví po najetí k pravé horní části obrazovky.

Virtuální plochy odtud můžete samozřejmě i pohodlně vypnout. Stejně jako u aplikací ve Fullscreenu, můžete mezi jednotlivými plochami přepínat stejným gestem. Právě tato jednoduchá správa ploch v kombinaci s jejich jednoduchým přepínámím může přesvědčit mnoho uživatelů k jejich používání, ikdyž tuto funkčnost v dalších systémech ignorovali.

Spodní panel v Mission Control pak slouží ke správě aplikací, jež jsou momentálně minimalizované.

iOS pro všechny!

Snaha přiblížit se mobilnímu iOS je nejvýraznější v nové funkci nazvané Launchpad. Jedná se o speciální režim, který zobrazí matici ikon všech nainstalovaných aplikací naprosto stejně jako je to například na iPadu. Mezi plochami Launchpadu můžete samozřejmě pomocí gesta jednoduše přepínat. Spuštění programu, který nepatří k nejpoužívanějším a nemáte jej umístěný v doku, tak z tohoto místa pravděpodobně proběhne rychleji, než z klasické nabídky aplikací.

Stejně jako v iOS můžete přidržením jedné z ikon jejich seznam rozklepnout a libovolně je přesouvat. Ty, které jste zakoupili a nainstalovali pomocí Mac App Store, můžete odtud také odinstalovat (tedy smazat běžným klepnutím na křížek zobrazený v rohu ikony).

Lion
Funkce Launchpad nabídne stejnou matici aplikací jako iOS

Další užitečnou vlastností, kterou dostal Lion do vínku od iOS je Resume. Díky ní proběhne spuštění aplikace v takovém stavu jako byla ukončena.

K předejití nechtěné ztráty rozdělané práce slouží kombinace nových funkcí Autosave a Versions. Ty se postarají nejen o automatické ukládání dokumentů, ale i o možnost jednoduchého procházení a případné obnovení jejich starších verzí. Pokud se budete například s dokumentem vytvářeném v iWork chtít vrátit o několik hodin zpět, nic vám nebrání v zobrazení časové osy dokumentu, kde si snadno zvolíte, v jakém stavu chcete dokument obnovit.

Mrak po jablečnu

Mac OS X Lion

Minimální požadavky:

CPU: Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 nebo Xeon
Grafická karta: 128 MB paměti
RAM: 2 GB
čeština: ano
cena: 23,99 eura

extra názor: 90 %

I když Apple iCloud není přímou součástí nového Mac OS, byl představen na stejné konferenci a proto se o něm alespoň okrajově zmíníme. Již podle názvu je jasné, o co se jedná. Apple se rozhodl následovat další společnosti a dát uživatelům možnost přesunout svá data do serverových farem.

Kromě kontaktů, kalendáře a mailu, které již byly do cloudu synchronizovány v placené službě MobileMe nyní můžete na vzdálené servery přesunout i běžná data jako je hudba, dokumenty, elektronické knihy ale i zakoupené aplikace. Do cloudu se navíc uloží i nastavení vašich zařízení. Pokud si tedy pořídíte nové „iZařízení“, po zadání přihlašovacích údajů  k vašemu iCloud účtu se automaticky synchronizují vaše data i konfigurace.

Mac OS X Lion v sobě snoubí to nejlepší z dospělého operačního systému a mobilního iOS

Pokud používate Apple stroj, který má požadovanou konfiguraci, s instalací nového systému Lion byste neměli váhat. Na rozdíl od předchozí verze Snow Leopard se zde vyskytuje minimum počátečních potíží. Svého jablečného miláčka konečně naučíte česky oficiální cestou, nadělíte mu pokročilá dotyková gesta a především získáte povedené ergonomické funkce, které výrazně zjednoduší a zrychlí práci se systémem.

KL24

Lion

Článek původně vyšel v časopisu Extra PC 09/2011.

Byl pro vás článek přínosný?