Hlavní navigace

Macbook Pro 13" s Retinou: nejjemnější displej na notebooku (recenze)

8. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled Macbooku

Když Apple představil patnáctipalcový Macbook Pro s Retinou, posunul celé odvětví notebooků na další úroveň tak, jak se mu to již několikrát povedlo. Dech beroucí rozlišení, jenž jsme si poprvé vychutnali na iPhonu 4 zahanbilo většinu existujících notebooků a to včetně nižších řad Macbooků. Proto jsme čekali na Retinu v dalších strojích s jablkem na zádech. Tím se stal trochu překvapivě třináctipalcový Macbook a ultratenké Macbooky Air přijdou na řadu až později.

I třináctipalcová verze přišla s klasickým designem, který byl stejně jako větší sourozenec ve srovnání s předchozím modelem Macbooku Pro zeštíhlen. V útrobách najdete výkonný procesor od Intelu, dostatek operační paměti, avšak pouze integrovanou grafiku. Kam tedy Apple tímto modelem míří a má vůbec smysl do třináctiplacového modelu investovat?

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

Tradiční design

Ani Macbook Pro s Retinou ve třináctipalcové verzi se z celé řady profesionálních notebooků nijak nevymyká. Čistý design hliníkového unibody těla mnozí považují za perfektní, a tak není potřeba v základních rysech něco zásadně měnit. Inovace se dotkly pouze detailů souvisejících s rozdílnými konektory a také rozměry a hmotností.

 

Byla zmenšena tloušťka základny i displeje a především u víka je jeho tenkost neuvěřitelná. Ta je navíc razantně zvýrazněna zaoblenými okraji. Již to však není tak výrazná změna, jaká se udála mezi patnáctipalcovými Macbooky. Tam se jednalo takřka o dvojnásobek a patnáctipalcový profesionální notebook s tloušťkou Macbooku Air je ohromující. Mezi třináctipalcovými stroji se to poslední rok hemží tenkými Ultrabooky a tak mocný wow efekt se zde tedy nedostaví. I přesto je třináctipalcová Retina o pouhý milimetr tlustší než Macbook Air se stejnou úhlopříčkou v nejvyšším místě.

Macbook Pro 13 Macbook Pro 13Macbook Pro 13

Zachováno zůstalo i rozmístění chladících otvorů. Vzduch je nasáván perforací na spodní straně na okraji bočních hran a výdechy našly své místo pod kloubem displeje. I z toho důvodu není dobré pracovat s Macbookem v zavřeném stavu při připojení externího displeje. Repráčky pak najdete v přední části bočních hran. Jejich kvalita je mezi notebooky tradičně na vysoké úrovni především ve srovnání s dnešními Ultrabooky. Při srovnání s předchozím Macbookem Pro byl subjektivní pocit spíše proti novějšímu modelu. Hodnotit kvalitu zvuku u většiny notebooků je však nesmyslné, pro lepší hudební zážitek stačí bedýnky za pár stovek nebo levnější sluchátka.

Macbook Pro 13 Macbook Pro 13

Malou změnou si prošel výřez v přední hraně, který slouží pro snadné otevření víka. Ten byl u předchozích modelů terčem řady vtípků především pro svoji nepříjemnou ostrost. Při práci s notebookem se ostré hrany často dostávaly do kontaktu se zápěstím uživatelů a nejeden z nich sáhl po pilníku. Zde došlo alespoň k jemné změně a zranění už snad nebudou tak vážná, rohy tohoto výřezu jsou však stále poměrně ostré.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

I konektorová výbava se dočkala několika změn. Na pravé straně najdete jedno kombinované USB 3.0, HDMI konektor pro připojení k externímu monitoru, projektoru nebo televizi a čtečku SDXC karet.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

Levá strana je mnohem zajímavější. Nachází se zde další USB, audio konektor pro připojení sluchátek a dvojice konektorů Thunderbolt. Ty můžete použít jak k připojení dalšího monitoru vybaveného Mini Display Portem, tak dalšího příslušenství – nejčastěji externích disků. Právě u tohoto modelu by se hodilo příslušenství s Thunderboltem, o kterém se mluví již poměrně dlouho – externí grafická karta. Nakonec nalevo najdete inovovaný napájecí konektor MagSafe 2. Ten má na rozdíl od předchozí verze kolmý kabel, a tak je jeho odpojení při nechtěném zakopnutí o kabel snazší. Opět je vybaven signalizační diodou, která indikuje průběh nabíjení (kéž by měl takovou diodu i Lightning konektor iPhonu a iPadu). Apple u nových Macbooků bohužel opustil diody na boku stroje, které ukazovaly stav akumulátoru při stisku tlačítka. Stejně tak již nenajdete na těle konektor FireWire, drátový Ethernet ani optickou mechaniku.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

Vynikající klávesnice a nejlepší trackpad

Vynikající klávesnice a nejlepší trackpad

Jakkoli ostatní výrobci se svými Ultrabooky dohánějí kvalitu zpracování Macbooků, předhánějí je výkonem a přibližují se rozlišením displejů, stále ztrácejí na poli polohovacích doplňků a klávesnic. Pokud si někdy vyzkoušíte psaní na Macbooku, drtivou většinu klávesnic na dalších noteboocích budete nesnášet. Výjimkou budiž profesionální stroje Lenova. Přirozený zdvih v kombinaci s dobře zvolenou silou nutnou ke stisknutí klávesy předčí nejednu z běžných klávesnic u stolních strojů. Nesmíme zapomenout ani na její podsvícení, které stále u mnoha profesionálních notebooků chybí. To je při práci v šeru neocenitelné. Díky dobrému kontrastu popisků a samotných kláves nedochází ke snížení čitelnosti při některých nižších stupních podsvícení tak, jako tomu je třeba u nedávno testovaného Aceru Aspire S7.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

  Macbook Pro 13 Macbook Pro 13

Ještě víc než klávesnici, oceníte při přechodu z jiných strojů kvality trackpadu. Ačkoliv se nejeden výrobce snaží o napodobení a vznikají tzv. Clickpady, vedle trackpadů z Macbooků Pro stále působí jako levné hračky. Ostatně, Macy zde mají velkou výhodu – nepotřebují pravé tlačítko. To je suplováno kliknutím dvěma prsty, a i když je toto řešení možné i u strojů s Windows, výrobci raději vyrábí hybridy z jednoho kusu materiálu, u nichž je kdesi v pravém rohu skryta i oblast pravého tlačítka. Výhrady nemáme ani ke skleněnému povrchu trackpadu, který funguje naprosto dokonale. To stejné se dá říct o dotykových gestech, které byly v poslední verzi OS X rozšířeny a můžete pomocí nich ovládat značnou řadu systémových funkcí. Snad jedinou inovaci bychom uvítali v uchycení trackpadu. Jeho svrchní část je přichycena u horního okraje a v této oblasti jde zmáčknout těžko nebo vůbec. Pokud však používáte pouhé klepnutí prsty, na rozdíl od fyzického kliknutí, vadit vám nebude ani tento malý nedostatek.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

 

Chlouba jménem Retina

Chlouba jménem Retina

Nejdůležitějším prvkem tohoto modelu je samozřejmě displej, který v současné době patří k tomu nejlepšímu, co si vůbec s notebookem můžete pořídit. Rozlišení 2560 × 1600 bodů v kombinaci s úhlopříčkou 13,3" znamená ještě jemnější panel než u patnáctipalcové verze. Jednotlivé fyzické pixely na obrazovce rozlišíte jen stěží a to ze vzdálenosti, která pro oči rozhodně není zdravá. Pokud máte předchozí zkušenost s Retinou na iPhonu či iPadu, zde vás tolik nezaskočí, pro nezasvěcené uživatele to však bude šok, především při přechodu z běžných notebooků s rozlišením 1366 × 768 nebo Macbooků s 1280 × 800. Výborně na tom je Macbook s rovnoměrností pokrytí, které zajišťují LED diody. Ani při měření reálnosti barev jsme se nedočkali žádných zásadních odchylek. I když jsme již v testech na extranotebook.cz již viděli lepší displeje v noteboocích, Macbooky rozhodně patří k tomu nejlepšímu. Panel je samozřejmě typu IPS.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

Stejně jako u patnáctipalcového modelu řešil Apple i zde problémy s „duchy“ na displeji. Pokud zůstal statický obraz zobrazen delší dobu, na několik následujících minut zůstal vypálen do matrice. Problém je však vyřešen u novějších modelů s novějšími panely. U prvních kusů se jednalo o displeje pocházející z továren LG, u novějších se mezi dodavatele zařadil i Samsung. Pokud byste se přeci jen dostali ke kusu s tímto problémem, Apple jej řeší výměnou kus za kus.

Protože by bylo takřka nemožné používat plné rozlišení na třináctipalcové úhlopříčce, vyřešil Apple zobrazování stejně jako starých aplikací na nových iPhonech. Na jeden pixel vychází čtyři fyzické body, a pokud rozdělíte rozlišení 2560 × 1600 na polovinu, dostanete běžné rozlišení 1280 × 800. To je také doporučeno v systému jako nejlepší pro Retinu a obraz při něm bude nejostřejší. V nastavení zobrazení najdete další tři virtuální rozlišení, která můžete nastavit - 1024 × 768, 1440 ×  900 a 1680 × 1050. Ani jedno z nich již není přesným násobkem fyzického rozlišení a tak je jasné, že při nich obraz nebude tak ostrý. Na druhou stranu, fyzické body jsou natolik malé, že neostrosti si z běžné vzdálenosti není šance všimnout.

Možnosti nastavení zobrazení
Možnosti nastavení zobrazení

Pokud máte dobrý zrak a nevadí vám menší texty a další prvky na obrazovce, pravděpodobně sáhnete po vyšším rozlišení, než je to výchozí. Pokud totiž ponecháte původní, budete mít na obrazovce méně místa, než na třináctipalcových strojích s rozlišením 1440 ×  900. Pokud bych měl mluvit za sebe, notebook jsem dlouhodobě používal s nejvyšším možným rozlišením 1680 × 1050 a považuju jej za hranici, kdy je možné pohodlně otevřít dvě okna vedle sebe a nahradit si tím absenci druhého monitoru.

 

Nejen přepočítávání rozlišení je však strastí, jež je spjata s obřím rozlišením Retina displeje. Pro její vysoké hodnoty totiž musí být optimalizovány i samotné aplikace běžící na displeji. V případě OS X to samozřejmě není problém, Apple na něm zapracoval před příchodem Retiny na patnáctky, avšak u programů třetích stran je to nečekaný zádrhel. Pokud si totiž otevřete třeba Microsoft Ofice pro Mac neoptimalizovaný pro Retinu, zarazí vás zřetelně rozkostičkované prvky. Ty jsou samozřejmě ještě patrnější než u displejů s nižším fyzickým rozlišením. Naštěstí již uplynulo dostatek času a velké množství známých aplikací je překresleno pro vysoké rozlišení Retiny. Dlouho na něj čekali třeba grafici v případě balíku Adobe Creative Suite, jenž se optimalizace dočkali až na konci loňského roku.

Macbook Pro 13
Macbook Pro 13

Stále však zbývá místo, které pro Retinu zůstane nepřívětivé delší dobu – web. Jakkoliv může mít třeba Facebook nebo Youtube optimalizovanou grafiku pro vysoká rozlišení displejů, stále se na nich budou vyskytovat fotky v nízkých rozlišeních, která na Retině zkrátka vyniknout víc, než na displejích s tradičně nenáviděným rozlišením 1366 × 768. Jedním z prvků, kde si neoptimalizované grafiky všimnete nejvíc, je jedním z nejméně podstatných – favicony webů. Pokud ve webovém prohlížeči používáte lištu záložek, pak většinu ikon na ní budete mít velmi neostrou. Především mezi českými weby nenajdete moc těch, které by používali svoji ikonu ve vysokém rozlišení připraveném pro Retinu. Z těch velkých jsem našel pouze weby Mladé Fronty.

Zhouba jménem Retina, výdrž

Zhouba jménem Retina

Na výkonu Macbooku se Retina displej bohužel promítnul více, než bychom byli rádi. Stroj je dostupný ve dvou variantách – obě jsou poháněné dvoujádrem Intel Core i5-3520M na 2,5 Ghz a operační pamětí s kapacitou 8 GB na 1600 Mhz. Liší se kapacitou úložiště – levnější varianta nabízí SSD kapacitou 128 GB, dražší pak dvojnásobek. Až do této chvíle je vše v pořádku a hrubý výpočetní výkon tomu odpovídá. Naneštěstí však Apple zvolil cestu s integrovanou grafikou na rozdíl od patnáctipalcové varianty, do které montuje GeForce 650M.

  Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Retina Macbook Pro 15 Macbook Pro 15 Retina
rozměry 325 × 227 × 24 mm 314 × 219 × 19 mm 364 × 249 × 24 mm 359 × 248 × 18 mm
hmotnost 2,06 kg 1,62 kg 2,56 kg 2,02 kg
displej 13,3", 1280 × 800 px 13,3", 2560 × 1600 px 15,4", 1440 × 900 px 15,4", 2880 × 1800 px
CPU Core i5 2,5 GHz DC
Core i7 2,7 GHz DC
Core i5 2,5 GHz DC  Core i7 2,3 GHz QC
Core i7 2,6 GHz QC
Core i7 2,3 GHz QC
Core i7 2,6 GHz QC 
GPU Intel HD Graphics 4000 Intel HD Graphics 4000

GeForce GT 650M 512 MB
GeForce GT 650M 1 GB

GeForce GT 650M 1 GB
RAM 4 GB DDR3
8 GB DDR3
8 GB DDR3 4 GB DDR3
8 GB DDR3
8 GB DDR3
disk 500 GB HDD
750 GB HDD
128 GB SSD
256 GB SSD 
500 GB HDD
750 GB HDD
256 GB SSD
512 GB SSD
konektory Thunderbolt, FireWire 800, 2× USB 3.0, SDXC, audio vstup/výstup, FaceTime HD 720p 2× Thunderbolt, 2× USB 3.0, HDMI, SDXC, audio výstup, dva mikrofony, FaceTime HD 720p Thunderbolt, FireWire 800, 2× USB 3.0, SDXC, audio vstup/výstup, FaceTime HD 720p 2× Thunderbolt, 2× USB 3.0, HDMI, SDXC, audio výstup, dva mikrofony, FaceTime HD 720p
sítě Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 10/100/1000Base-T Ethernet 
výdrž, aku 7 h, 77,5 W 7 h, 74 Wh 7 h, 77,5 W 7 h, 95 Wh
cena 32 490 Kč
40 490 Kč
  48 490 Kč
58 490 Kč
58 490 Kč
74 990 Kč

Intel HD 4000, která se v moderních procesorech Intel nachází, plně dostačuje pro pohon notebooku s běžným rozlišením. Horší situace je u Macbooku, který disponuje obrovským rozlišením, které je navíc přepočítáváno. Pokud bychom se měli bavit o běžných činnostech jako je přehrávání videa, stroj s tím nebude mít problém – grafice vypomůže procesor. Pokud je však nutný i procesorový výkon a grafika na vykreslování zůstává sama, až nečekaně často se setkáte se zpomalením pohybů na displeji. To platí především v případě, že používáte jedno z dvojice vyšších rozlišení, než je výchozí. Zde dojde k nepatrnému zpomalení i samotného systému. Patrnější je to pak na webu. Otevřete-li stránku, kde je velké množství fotografií, nedejbože ve vyšším rozlišení, o plynulém skrolování zde nemůže být řeč. Z toho také vyplývá, že na tomto modelu nebude dost dobře možné pracovat s videem popřípadě upravovat velké fotografie.

 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13

Neodpustili jsme si ani herní testy. Na rozdíl od běžných činností v systému je zde však situace o něco méně černější, než by se mohlo z předchozích řádků zdát. Rozlišení her není závislé na rozlišení systému a není tedy problém zde použít výchozích 1280 × 800, i když jej v systému nepoužíváte. I když se stále jedná o integrovanou grafiku, je na takové úrovni, že si v tomto rozlišení zahrajete i náročnější hry. Vyzkoušeli jsme Diablo 3, kde se pohybovala snímkovací frekvence kolem 30 FPS při středních detailech a Call of Duty 4, kde nebyl problém se středními detaily dosáhnout 40 FPS. Frekvence sice kolísá v závislosti na náročnosti vykreslované scény víc, než u dedikovaných grafik, i tak však byly hry hratelné. Na nové tituly můžete sice zapomenout, na občasné odreagování vám bude Macbook stačit.

 

Zamrzí také nemožnost jakéhokoliv upgradu původního hardwaru. Na rozdíl od patnáctipalcové Retiny nemůžete objednat model s 16GB operační paměti a nepochodíte ani s výměnou disku – běžný 2,5" do Macbooku totiž nenacpete. Ani v dražší konfiguraci, která je vybavena 256GB SSD diskem, není kapacita nijak velká. Při používání Macbooku jako primární stroj dojde k zaplnění až nepříjemně rychle. Jako řešení pak přichází na řadu externí disky, ty naštěstí připojíte k superrychlému Thunderboltu.

Výdrž akumulátoru

Posledním testem, který zbývá doplnit, je výdrž na baterii. K tomu jsme využili metodiku kolegů z extranotebooku. V prvním testu, který testuje výdrž při kancelářské práci, je ve webovém prohlížeči ve smyčce aktualizováno pět záložek s otevřenými weby. Jas je při tomto testu nastaven na polovinu. Macbook takto vydržel pracovat 6 hodin a 3 minuty. Při přehrávání Full HD videa pomocí VLC se vypnul za 4 hodiny 57 minut. To jsou srovnatelné hodnoty s dnešními Ultrabooky. Třináctipalcový Air pak vydrží o nějakou hodinu kancelářské práce déle, při zátěži je výdrž takřka stejná.

Verdikt, kompletní galerie

Verdikt

Celkové hodnocení Macbooku Pro s Retinou v třináctipalcové variantě není vůbec jednoduché. Na jednu stranu má stroj skvělý procesorový výkon, dostatek operační paměti a především displej, který v současných noteboocích nepotkáte. Bohužel v nich však potkáte stejnou integrovanou grafiku, jako je v tomto stroji, jehož cenovka se přehoupla přes 45 000 Kč. Právě grafika je největší slabinou a má na svědomí zpomalení některých činností, kde byste čekali plynulý chod. Naopak pokud pracujete v aplikacích, kde se zapotí především procesor, se třináctkou v Retině nebudete mít problém.

„MacBook Pro 13" s Retinou je ideální MacBook pro kancelářské využití. Manažerům, kteří chtějí nebo potřebují pro práci to nejlepší, dodá tahle Retina rychlost a perfektní zobrazení pro prezentace, tabulky nebo projekce,” říká Vít Goluch, zakladatel iStyle. My můžeme s tímto tvrzením souhlasit. Především na cesty se lehký a tenký Macbook náramně hodí.

KL24

Rozhodování při nákupu nového Macbooku je u současného portfolia Applu poněkud obtížné. Toužíte-li po Retině na malém cestovním stroji, je tato třináctka jedinou možnou volbou ve variantě se 128GB diskem. Pokud byste si totiž připlatili dalších 8100 Kč za větší disk, stálo by vás to 53 936 Kč. To je již cena, která se nebezpečně přibližuje patnáctipalcové Retině. Ta má 256 GB v základu, navíc přidá Intel Core i7 se čtyřmi jádry, ale hlavně grafiku GeForce 650M. Již to sice nebude tak kompaktní stroj, jeho výkon však bude zcela jinde, než u menší verze.

Kompletní galerie

Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13 Macbook Pro 13

Byl pro vás článek přínosný?