Hlavní navigace

Micron spojí NAND a DDR4. Moduly HDIMM mají mít výkon RAM a kapacitu SSD

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na úsvitu éry úložišť SSD trpěly tato zařízení malou kapacitou, zatímco dostatečně prostorné plotnové disky jsou pro změnu notoricky známé svou pomalostí. To leckoho přivedlo na myšlenku hybridních disků, které by spojily výhody obou technologií. V podstatě stejné křížení chce teď podle všeho podniknout společnost Micron v oboru pamětí. Díky použití paměti NAND chce dosáhnout mnohem větších kapacit než s konvenčními moduly.

Tyto hybridní paměti nazývá Micron HDIMM (Hybrid DIMM). Fyzicky budou používat podobný (ne-li stejný) slot jako běžné moduly. Na PCB však bude kromě klasických čipů s pamětí (HDIMM bude postaven na pamětech typu DDR4) také paměť NAND a dvojice řadičů. Jeden z nich bude podobný těm na SSD a bude obhospodařovat flashovou část. Druhý řadič bude pánem celého modulu – bude mít na práci integrování obou druhů paměti, a bude také zprostředkovávat připojení k paměťovému řadiči procesoru.

HDIMM - schéma

Celek by měl v podstatě kopírovat typickou hierarchii pamětí v počítači, kdy trvalé úložiště (pevný disk) je řádově pomalejší než pracovní paměť RAM, je ale také mnohem větší. Paměť NAND tedy HDIMMu dodá vysokou kapacitu, zatímco část s DRAM zajistí vysoký výkon pro právě používaná data (podobně jako paměti cache v procesorech). V ideálním případě se tedy spojí síly obou technologií; Micron si ovšem bude muset dát pozor, aby se naopak nespojily nevýhody – tedy že celek bude pomalý a navíc drahý, což někdy slýcháme o hybridních pevných discích.

HDIMM - slajd

HDIMM by údajně mohl přinést v jednom modulu kapacitu 256 GB či snad i více. Takový modul bude ovšem v podstatě obsahovat kompletní SSD, podle čehož bude vypadat i jeho cena. Uplatnění se čeká zejména v serverech.

Hybridní paměti HDIMM se zřejmě nebudou chovat zcela transparentně a budou tak vyžadovat jistou míru spolupráce ze strany operačního systému. Micron už se údajně zabývá přidáním podpory do Linuxu a jednání probíhají i s Microsoftem. Na řešení softwarové stránky ještě zbývá čas, dle Micronu zbývá do případné dostupnosti na trhu zhruba rok a půl. Paměti HDIMM by tak mohly být k dispozici zhruba ve stejné době, kdy odstartují paměti DDR4 jako takové.

Paměťový modul DDR4 (Zdroj: AnandTech)
Paměťový modul DDR4 (Zdroj: AnandTech)

 

MMF24

Mimochodem, tento hybridní DIMM je třeba nezaměňovat s další technologií, která snoubí paměti DRAM a NAND. Jedná se o takzvané nevolatilní operační paměti (kterými se pod označením NVDIMM věnuje i Micron). Ty fungují jako běžné paměti, na PCB mají však navíc integrovánu ještě NAND a kondenzátory, které zajišťují uložení obsahu při výpadku napájení. Pokud vám vypnou proud, modul začne rychle zálohovat obsah DRAM do své paměti NAND, kde data bezpečně počkají na restart systému. Kondenzátor má dostatečnou kapacitu, aby během tohoto zálohování zajistil dodávku elektřiny. Smyslem těchto pamětí je jednoduše jištění proti ztrátě dat.

Zdroje: The Register, EE Times

Byl pro vás článek přínosný?