Hlavní navigace

Nepádla: posledních pět smartphonů s velikostí displeje 4,3" (test)

14. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kam až dosáhnete palcem?

Pádla, tedy velké telefony, které už musíte ovládat oběma rukama, a které by vám zřejmě pomohly k alternativnímu pohonu i na člunu po ztrátě vesel, těch je všude dost. Výrobci se předhánějí, čí vlajková loď bude největší. Jeden přijde s 4,9" smartphonem, druhý proto musí mít 5,1". Prostě větší číslo vypadá lépe. V Asii, kde se většina telefonů vyrábí i prodává, je totiž prý sexy, když má žena malou ruku. A s velkým telefonem vypadá každá ruka malá.

Už nestačí, že se vejde do jedné ruky a pohodlně se ovládá jedním prstem, dnešní telefony jsou dvouruční a 5" je standardem. Je pravda, že na velkém displeji se lépe sledují filmy, lépe se prohlíží web, ale co je to platné, když se zase hůře ovládá. Místo kompromisu se s každým novým modelem zvětšuje úhlopříčka. Telefon je kapesní zařízení, pro dvě ruce v klidu kavárny tu máme tablety.

 

Samozřejmě je dobře, že existují velké telefony – špatné je, že přestávají existovat ty malé. Jedním z posledních mohykánů byl Apple, který ale s uvedením iPhonu 6 o velikosti 4,7" popřel odkaz Steva Jobse i vlastní reklamu, ve které dříve zdůrazňoval výhody malého displeje.

 

Displej o velikosti 4,3" je taková základní iPhonová velikost. Jistě, 4" měl až iPhone 5, ale velikost těla dnešních 4,3" Androidů mu zhruba odpovídá. Navíc ve 4" se u Androidu už zajímavého nedělá vůbec nic. 4,3" tedy bereme jako iPhonovou velikost, která ještě padne do každé ruky. Ani jeden z testovaných smartphonů není horkou novinkou, telefony s 4,3" displejem se už zkrátka nedělají. Ale zatím se pořád prodávají a možná je právě teď poslední šance na výkonný jednoruční telefon.

Zapůjčili:
Sony Xperia Z1 Compact
HTC One mini
Samsung Galaxy S4 mini Black edition
Xiaomi Mi 2S
Huawei Ascend P1

Takzvané miniverze špičkových smartphonů už taky nejsou, co bývaly. Mini dnes znamená jenom „o něco méně obří“ a výbava takového telefonu je proti většímu záměrně osekaná. Ve 4,3" se už letos nic nového neobjevilo, posledním je Sony Xperia Z1 Compact z ledna. Ale nová Xperia Z3 Compact je už zase větší.

Je prostě trochu smutné, že na trhu existuje už jen pět jednoručních telefonů, které zároveň mají dobré rozlišení i výkon. Kdo by taky chtěl nepoužitelný TN displej, nebo Android s 512 MB paměti. Naším cílem v testu jsou kvalitní telefony s rozumně velkým displejem – některé se pomalu doprodávají, ale důležité je, že do vánoc je ještě seženete.

Jednoruční iPhone a Windows Phone

iPhone v minulé verzi 5 a 5S má rozměr 4" a do ruky padne tak akorát. Rozlišení 640 × 1136 px zde zvané retina je srovnatelné s androidím 720 × 1280 px. Barevná odchylka iPhonu je zhruba stejná, ale průběh jasu má mnohem lepší. Od minimálních 4 až po 500 cd/m².

 

Lumia od Microsoftu má v rozměru 4,3" starší modely Lumia 720 a 820, oba s nízkým rozlišením 480 × 800 px. S Windows Phone dále pak HTC 8X s 720 × 1280 px. Všechny tři se ještě prodávají. Lumie mají displej typu AMOLED, který má ale proti tomu od Samsungu lépe vyvážené barvy. HTC používá stejně jako u Androidu panel typu Super LCD2.

 

1. Sony Xperia Z1 Compact

Z1 Compact je ze všech telefonů nenovější nejvýkonnější a jeho cena nedávno spadla na úroveň ostatních. Sony se zatím jednoručních telefonů nebojí. Zároveň je jako jediný vodotěsný, splňuje IP58, takže kromě prašného prostředí může být až půl hodiny v metr a půl hluboké vodě. To vám hned přestane vadit otravná krytka napájecího microUSB, když s telefonem můžete v klidu zmoknout. V testu máme sice růžovou variantu, ale Sony umí i klasické barvy. Se Sony máte nejnovější Android verze 4.4.4, ale na další aktualizace se stejně jako u ostatních už moc spoléhat nelze.


 
 

Výkon Snapdragonu 800 je zhruba dvakrát třikrát vyšší než u ostatních telefonů a dva gigabajty paměti taky nejsou k zahození. Proto trochu zamrzí jen 11,7 GB uživatelské paměti, kterou ale můžete rozšířit microSD kartou. Sony nás hodně potěšilo výdrží. Přehrávat video zvládne devět a půl hodiny, což je proti ostatním znatelně více. Reproduktor nehraje špatně, ale klame tělem. Velká mřížka přes celou spodní stranu má reproduktor jen v jedné části, druhá je hluchá. Také v PCMarku měl zdaleka nejvyšší výdrž, i když dva dny z toho většinou nebudou.


 

Xperia má tlačítka v displeji, a proto se do nich nemusíte vždy trefit. Senzorová jsou bohužel na ústupu i u jiných značek, ale někomu to naopak vyhovuje. Naopak lesklé tělo, které se okamžitě upatlá, nemůže vyhovovat vůbec nikomu.


 
 

Xperii lze ovládat i v obyčejných rukavicích, ale Sony nás opět potrápilo s displejem. Tvrdí, že má IPS, ale dalo se snadno prokázat, že jde o IPS Neo od výrobce JDI, které lze přinejlepším považovat za dost špatné IPS. V novějším Androidu už Sony zcela zakázalo možnost typ displeje bez rootu zjistit. Subjektivně mohu posoudit, že pozorovací úhly i barvy nejsou tolik špatné, jako tomu bylo u minulého testovacího kusu. Zřejmě tak máme typ AHVA od výrobce AUO, ale Sony to schválně znemožňuje zjistit. Obraz trochu vypadá jako pod sklem a černá pod úhlem více šedne. Naměřený kontrast je ale dostatečný.

úložiště
velikost úložiště 16 GB (11,7 GB uživatelských)
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost přenosu dat po USB (download/upload) 26 MB/s / 30,3 MB/s
akumulátor
výdrž při přehrávání videa (TBBT 1080p, MX player) 9:24 h
PCMark battery 6:51 h
nabití za 60 minut / za 120 minut na 55 % / 97 %
vybíjení přes noc (10 hodin) na 97 %
výkon nabíječky 1,5 A (slabý pískot)

Vložení či vyjmutí SIM způsobí restart telefonu, což příliš nechápeme, a také šuplík má dost nepohodlný. Při volání telefon nezavibruje v momentě, kdy druhá strana zvedne sluchátko, ostatní v testu to umí. Zato zobrazení procent přímo v ikonce baterie v horní liště má Xperia nejlepší.

Fotografie ve dne jsou pěkné, lepší má jen HTC. V noci potom fotka vypadá jako v mlze, ale aspoň není zašuměná. S bleskem je pak čitelná i vzdálenější cedule.

vychytávky
zobrazení procent baterie v liště umí přímo v ikonce baterie
česká qwerty klávesnice v základu qwerty v základu
zavibruje když druhá strana zvedne sluchátko? ne
reproduktory / nejvyšší hlasitost (u filmu) jeden kvalitní reproduktor na dolní straně / 74 dBA
vypnutí zvuku závěrky ano
natáčení videa MP4, Full HD 29,7 fps, HDR

Video je průměrné, režim HDR ani nejde rozeznat, jelikož i automatika má expozici celkem dobře nastavenou. Sony má specialitu v podobě rozšířené reality, kdy se vám na displeji kromě skutečného prostředí před hledáčkem prochází třeba dinosaurus. Tím nejlepším je ale hardwarové tlačítko spouště. Nástupce Xperia Z2 nikdy mini (u Sony zvanou Compact) verzi neměla a úplně nová Z3 Compact má velikost 4,6".

parametry
Sony Xperia Z1 Compact
rozměry a hmotnost 127 × 65 × 9,9 mm / 137 g
displej 4,3" (720 × 1 280 px), 342 DPI
ochrana displeje Dragontrail
typ displeje AHVA (AUO)
chipset Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974
CPU Quad-core 2,2 GHz Krait 400
GPU Adreno 330
RAM 2 GB
úložiště 16 GB (11,7 GB uživatelských)
SIM microSIM
LTE 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n (dual band)
další GPS, Bluetooth 4.0, NFC
fotoaparát 20,7 Mpx / 2 Mpx
akumulátor Li-ion 2300 mAh, nevyměnitelná
barevné varianty černá, bílá, růžová, limetková
OS Android 4.4.4 / TimeScape
příslušenství in-ear sluchátka (3 velikosti špuntů), UTG kabel na připojení USB k telefonu
zapůjčil
zahájení prodeje leden 2014

Graf ceny produktu Sony Xperia Z1 Compact poskytuje server Heureka.cz
cena 9490 Kč

 

2. HTC One mini

U HTC je hned vidět, že máte v ruce poctivý hliník a kvalitní dílenské zpracování, přitom kvůli tomu ani nepřibral na hmotnosti. Zaujme jen větší výška kvůli dvěma mřížkám reproduktorů – One mini má totiž skutečně stereo, které nejlépe vynikne, když držíte telefon na šířku. Zvukový projev je na poměry mobilů krásný, o třídu nad ostatními. Koukat na filmy je radost, i když tuto výhodu logicky nevyužijete se sluchátky. Zato vibrační motorek není uvnitř těla moc vhodně umístěn a na některých površích (dřevěný stůl) nepříjemně drnčí.

K vložení microSIM potřebujete nástroj a jde současně o jediný slot, microSD chybí. Paměť přitom činí nevelkých 11 GB. Ovšem samotný šuplík na SIM je velmi kvalitní. S One mini dostanete na dva roky tolik GB na Google Drive, kolik vám chybí do maximálních 40 GB. Napájecí microUSB je orientováno obráceně.

HTC svého času experimentovalo s odebráním prostředního senzorového tlačítka. Vlevo je klasická šipka, Home se přesunulo vpravo a uprostřed zůstal nicnedělající nápis HTC. Přepínání aplikací uděláte tak, že poklepáte na tlačítko domů. Jak hloupý to byl nápad, přiznalo HTC s dalšími modely (mají tlačítka v displeji). Ale dá se zvyknout. Na rozdíl od Samsungu a Sony neumí HTC zobrazit procenta baterie v horní liště.

Kromě běžných ploch Androidu může být tou úplně levou plochou výběr ze sociálních sítí nazvaný Highlights. Sdružuje vybrané příspěvky a není problém jej vypnout. Jediná nepříjemnost je občasné uvíznutí klávesnice po zavření aplikace Hangouts. Někomu by také mohla vadit nepodpora frekvence 900 MHz u LTE, kterou nestandardně využívá třeba český Vodafone.

úložiště
velikost úložiště 16 GB (11 GB uživatelských)
slot na paměťovou kartu ne
rychlost přenosu dat po USB (download/upload) 18,7 MB/s / 16,9 MB/s
akumulátor
výdrž při přehrávání videa (TBBT 1080p, MX player) 5:18 h
PCMark battery 4:24 h
nabití za 60 minut / za 120 minut na 58 % / 96 %
vybíjení přes noc (10 hodin) na 91 %
výkon nabíječky 1 A (zcela tichá)

 

Kromě nejkvalitnějšího zvuku má One mini i nejlepší displej v testu. Věrné barvy s minimální odchylkou a vysoký jas Super LCD2 kazí jen minimální jas 27 cd/m². Na čtení v noci by to mělo být méně. One mini má extrémně rychlý start už po deseti sekundách od zapnutí včetně načtení widgetů a za dalších deset chytí signál GPS. Poměrně nový Android 4.4.2 zde ani s nadstavbou není brzdou.

vychytávky
zobrazení procent baterie v liště neumí
česká qwerty klávesnice v základu qwerty v základu
zavibruje když druhá strana zvedne sluchátko? ano
reproduktory / nejvyšší hlasitost (u filmu) perfektní zvuk, stereorepráčky po stranách (nad a pod displejem) / 77,6 dBA
vypnutí zvuku závěrky ano
natáčení videa MP4, Full HD 30,2 fps, 720p60fps, HDR, slow(480p)

Kvalita fotografií ve dne je v testu nejlepší, za špatného osvětlení jen průměrná. HTC má více režimů při natáčení videa, kromě Full HD umí výraznější režim HDR, v rozlišení 720p zvládne až 60 snímků za sekundu (ve skutečnosti 58,7) a umí i čtyřnásobně zpomalené záběry, ovšem jen při nízkém rozlišení 480p. Novější prodávaný model One mini 2 má už velikost 4,7" a nanoSIM.

parametry
HTC One mini
rozměry a hmotnost 132 × 63 × 9,3 mm / 122 g
displej 4,3" (720 × 1 280 px), 342 DPI
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
typ displeje Super LCD2
chipset Qualcomm Snapdragon 400 MSM8930A
CPU Dual-core 1,4 GHz Krait 200
GPU Adreno 305
RAM 1 GB
úložiště 16 GB (11 GB uživatelských)
SIM microSIM
LTE 800 / 1800 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n (dual band)
další GPS, Bluetooth 4.0
fotoaparát 4 Mpx / 1,6 Mpx
akumulátor Li-ion 1800 mAh, nevyměnitelná
barevné varianty černá, stříbrná, modrá, červená
OS Android 4.4.2 / HTC Sense 6.0
příslušenství in-ear sluchátka (3 velikosti špuntů), nástroj na vyndání SIM
zapůjčil
zahájení prodeje červenec 2013

Graf ceny produktu HTC One Mini poskytuje server Heureka.cz
cena 9900 Kč

 

3. Samsung Galaxy S4 mini (I9195) Black Edition

Nejmenší ze 4,3" telefonů se díky svému tvaru velmi dobře drží v ruce. Prodává se ve více barevných variantách, ovšem jen ta označená jako Black Edition nemá nepraktická lesklá záda, ale naopak zdařilou plastovou imitaci kůže. Navíc dnes prodávaná verze i9195 už dospěla a nechybí jí rychlá data LTE ani NFC, dokonce má i infraport na ovládání některých televizí. Napájecí microUSB na spodní straně je orientováno správně.

Pod akumulátorem je slot na microSIM a microSD kartu, přičemž kapacita vnitřního úložiště činí jen 5,39 GB. Dělá se i (špatně sehnatelná) 16GB varianta. S Galaxy dostanete na dva roky 50 GB prostoru na Dropboxu. Má velmi dobrou výdrž na baterii, film zvládne přehrávat více než sedm a půl hodiny.

Displej typu SuperAMOLED má výraznější a méně přirozené barvy, zato velmi tmavou černou a nekonečný kontrast. Minimální jas 11 cd/m² je vhodný pro čtení v přítmí, ale ještě lepší je vychytávka Samsungu s automatickým jasem – nejen, že ho máte po ruce po stažení horní lišty, ale automatiku můžete ještě zkorigovat, aby svítila více nebo méně – ideální řešení. Naopak slabinou je rozlišení 540 × 960 px s viditelným rastrem.

Musíte si zvyknout na tlačítko se šipkou zpět na druhé straně a na fyzické tlačítko domů (které je ale pro mnoho lidí výhodou). Podsvícení obou zbývajících tlačítek lze nastavit tak, aby nepohasínala, ale svítila stejně dlouho jako displej, což se velmi hodí. Tlačítkem domů jde telefon také odemknout, nemusíte vždy mačkat zapínací tlačítko.

úložiště
velikost úložiště 8 GB (5,39 GB uživatelských)
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost přenosu dat po USB (download/upload) 27 MB/s / 10,2 MB/s
akumulátor
výdrž při přehrávání videa (TBBT 1080p, MX player) 7:37 h
PCMark battery 5:21 h
nabití za 60 minut / za 120 minut na 52 % / 94 %
vybíjení přes noc (10 hodin) na 93 %
výkon nabíječky 1 A (slabý brum)

Ikony ve spodní liště se sami vystředí podle toho, kolik jich tam máte, nejvýše klasicky pět. Samsung má svoji softwarovou klávesnici, na které se nedá nastavit česká qwerty a složitě se píše například čárka. Oceňuji ale zobrazení procent akumulátoru hned vedle ikonky baterie. Celkově je TouchWiz brzdou svižnosti, stejně jako na většině Samsungů, a občas dokáže i zcela zamrznout až do stavu, kdy je nutné vytáhnout akumulátor. Kvůli TouchWizu také déle startuje po zapnutí. Rozhraní Samsungu má užitečné funkce, ale i dost zpomaluje.

vychytávky
zobrazení procent baterie v liště umí hned vedle ikonky
česká qwerty klávesnice v základu nejde, jen qwertz
zavibruje když druhá strana zvedne sluchátko? ano (lze povolit v nastavení)
reproduktory / nejvyšší hlasitost (u filmu) jeden kvalitní reproduktor vzadu dole / 74,4 dBA
vypnutí zvuku závěrky jen dočasným ztlumením celého telefonu
natáčení videa MP4, Full HD 30 fps, HDR automaticky

Fotoaparát funguje dobře na automatiku a dělá i hezké HDR fotografie. Že jde o HDR pak poznáte i z názvu souboru na kartě. Zatímco ve dne jsou fotografie jen v lepším průměru, za špatného osvětlení má Galaxy zdaleka nejlepší výsledky před ostatními. Musíte se ale ručně přepnout do módu noc. Zvuk závěrky lze bohužel vypnout pouze dočasně ztlumením celého telefonu.

Video má Galaxy vůbec nejlepší. Točí Full HD při třiceti snímcích na automatiku a výsledek je lepší, než mají jiní i po zapnutí HDR. Podstatně lepší. Nástupce Galaxy S5 mini má 4,5", to je ještě dobré ve srovnání s novými miniverzemi ostatních.

parametry
Samsung Galaxy S4 mini (I9195) Black Edition
rozměry a hmotnost 125 × 62 × 9,3 mm / 110 g
displej 4,3" (540 × 960 px), 256 DPI
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 2
typ displeje SuperAMOLED
chipset Qualcomm Snapdragon 400 MSM8930
CPU Dual-core 1,7 GHz Krait 300
GPU Adreno 305
RAM 1,5 GB
úložiště 8 GB (5,39 GB uživatelských)
SIM microSIM
LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n (dual band)
další GPS, Bluetooth 4.0, NFC, infračervený port
fotoaparát 8 Mpx / 1,9 Mpx
akumulátor Li-Ion 1900 mAh
barevné varianty černá, bílá, modrá, růžová, oranžová, fialová, černá kožená
OS Android 4.2.2 / TouchWiz
příslušenství in-ear sluchátka (3 velikosti špuntů)
zapůjčil
zahájení prodeje květen 2013

Graf ceny produktu Samsung i9195 Galaxy S4 mini poskytuje server Heureka.cz
cena 7125 Kč

 

4. Xiaomi Mi 2S

Na první pohled vypadá tohle Xiaomi jako levný plastový telefon, jenže už na ten druhý překvapí výbavou i výkonem. Se Snapdragonem 600 se zařadil (i když s odstupem) za nejrychlejší Sony. Přesto je tělo dost plastové i tlusté. Má více než centimetr a váží 145 gramů. Pod baterií není místo na microSD a slot vyžaduje miniSIM, tedy tu velkou.

Xiaomi má vlastní rozhraní Androidu nazvané MiUI. Android 4.1.1 se už asi vylepšení nedočká, ale každý týden se objevují drobné aktualizace MiUI, Xiaomi v tomto dost spolupracuje s komunitou. Napájecí microUSB má správnou orientaci, ale podle výřezu v krytu to stejně není poznat, na šasi se šetřilo. Tlačítka na boku pro zapnutí a hlasitost jsou prohozená. Příliš se nám nelíbil nabíjecí adaptér, který v nezatíženém stavu pískal.

než jste z Androidu zvyklí. Ikony na ploše jsou zakulacené a většinou zcela jiné, než zamýšleli jejich autoři. Někdy budete tápat. Kulaté rohy mají i samotné aplikace a zcela chybí jejich seznam. Všechny jsou rovnou na plochách, přičemž samozřejmě lze využívat složky. Tento přístup známý z iPhonu přitom není vůbec špatný, jen nezvyklý.

V základu zcela chybí aplikace od Googlu, i samotný Gmail je potřeba nejprve stáhnout. V nastavení se ovšem počítá se snadnou volbou Launcheru a rozhraní má řady vychytávek. Levé tlačítko slouží jako menu, ale přidržením prostředního se objeví naposledy spuštěné aplikace a rychlý přepínač pro uvolnění operační paměti.

úložiště
velikost úložiště 32 GB (23,8 GB uživatelských)
slot na paměťovou kartu ne
rychlost přenosu dat po USB (download/upload) 16,2 MB/s / 14 MB/s
akumulátor
výdrž při přehrávání videa (TBBT 1080p, MX player) 6:03 h
PCMark battery 4:25 h
nabití za 60 minut / za 120 minut na 47 % / 90 %
vybíjení přes noc (10 hodin) na 97 %
výkon nabíječky 1 A (znatelný pískot)

V horní liště si můžete nechat zobrazovat aktuální přenosovou rychlost Wi-Fi nebo 3G. Zda tu bude i název operátora a jestli si jej sami pojmenujete jinak, i to je zcela ve vaší režii. Notifikace jednotlivých aplikací lze také podrobně nastavit. Líbilo se nám notifikační centrum, kde si zvolíte vlastní barvu diody pro upozornění na zmeškané hovory, zprávy a jiné notifikace. MiUI je zkrátka jiné a nám se líbí.

vychytávky
zobrazení procent baterie v liště neumí
česká qwerty klávesnice v základu nutno povolit jako vlastní styl v pokročilém nastavení
zavibruje když druhá strana zvedne sluchátko? ano
reproduktory / nejvyšší hlasitost (u filmu) jeden reproduktor vzadu nahoře / 81,7 dBA
vypnutí zvuku závěrky ano
natáčení videa MP4, Full HD 22,2 fps, HDR

Displej typu IPS má HD rozlišení a velmi dobrý rozsah jasu, jenže nižší kontrast a i v reálu jsou barvy dost tmavé. Zlatý SuperAMOLED a jeho přepálené barvy. Pod některými úhly se černá barva mění v šedou. Při velké kapacitě 23,8 GB jsme Xiaomi odpustili i chybějící slot na microSD. Zato že přístup ke Google Play není nikde po ruce, ale jen jako ikonka mezi ostatními ikonkami už ne.

Mi 2S nemá příliš kvalitní fotografie a zblízka vůbec nezaostří. Full HD video má ve skutečnosti jen 22 snímků za sekundu a špatný obraz, režim HDR potom přehnaně zesvětluje tmavé plochy, ale točí aspoň oněch standardních 30 fps, což je zvláštní. Žádného malého nástupce Xiaomi nemá, novější Xiaomi Mi3 má už 5".

parametry
Xiaomi Mi 2S
rozměry a hmotnost 126 × 63 × 10,6 mm / 145 g
displej 4,3" (720 × 1280 px), 342 DPI
ochrana displeje Dragontrail
typ displeje IPS
chipset Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T
CPU Quad-core 1,7 GHz Krait 300
GPU Adreno 320
RAM 2 GB
úložiště 32 GB (23,8 GB uživatelských)
SIM miniSIM
LTE ne
Wi-Fi 802.11n
další GPS, Bluetooth 4.0
fotoaparát 13 Mpx / 2 Mpx
akumulátor Li-Ion 2000 mAh
barevné varianty bílá, růžová, modrá, žlutá, zelená, oranžová, fialová
OS Android 4.1.1 / MiUI 4.9.26
příslušenství
zapůjčil
zahájení prodeje duben 2013

Graf ceny produktu Xiaomi Mi2S 32GB poskytuje server Heureka.cz
cena 7990 Kč

 

 

5. Huawei Ascend P1

Už starší, ale stále ještě prodávaný telefon je také výkonově nejslabší. Existuje i ve verzi s LTE, kdy měl úplně jiné tělo a u nás se ani neprodával. Stejně jako Samsung má displej typu SuperAMOLED, což značí výrazné barvy, ale pěknou černou. Bohužel i stejně nízké rozlišení s viditelným rastrem. Slot na miniSIM i napájecí konektor jsou netradičně a dost nepohodlně na horní straně. Tlačítko zpět je vlevo, jako tomu bývá právě u Samsungů.

Telefon je příjemně tenký, ale udávaných 7,7 mm rozhodně nemá. Zjistili jsme 8,4 mm, a to měříme v jeho tenké části, protože kromě výrazného fotoaparátu vystupuje i brada dole. Za ni se ale Ascend aspoň lépe drží.

U softwarové klávesnice se dost špatně zadávají české znaky a ani nejde nastavit rozložení qwerty. V pokročilých vlastnostech tato možnost úplně chybí, výrobce ji z Androidu musel odebrat.

Když máte nějakou aplikaci spuštěnou na celou obrazovku, třeba Youtube, tak nejde stáhnout horní lišta, což u jiných telefonů problém nebyl. S postarším Androidem 4.0.3 tu jsou spíše problémy. Horní lišta je se svými pouze pěti přepínači zdaleka nejslabší a nabídne jen minimum možností. Lišty Google na všech plochách se nedá zbavit, samozřejmě by pomohl jiný launcher. Přístup k Wi-Fi, když si třeba chcete zvolit konkrétní síť, je možný až v menu. Stejně tak změna jasu displeje.

Maximální jas 309 cd/m² je na mobily už slabý a pouze 2,36 GB velké úložiště je už dnes k smíchu. Můžete ale dokoupit microSD. Výdrž je průměrná, nicméně telefon startuje po zapnutí minutu, a to je dost. Po připojení k počítači musíte vždy ručně odklepnout, že chcete použít protokol MTP, Ascend si to nezapamatuje.

úložiště
velikost úložiště 32 GB (23,8 GB uživatelských)
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost přenosu dat po USB (download/upload) 10,4 MB/s / 3,5 MB/s
akumulátor
výdrž při přehrávání videa (TBBT 1080p, MX player) 6:38 h
PCMark battery nekompatibilní
nabití za 60 minut / za 120 minut na 56 % / 95 %
vybíjení přes noc (10 hodin) na 98 %
výkon nabíječky 1 A (slabý pískot)

Ascend P1 měl během testování problémy s GPS, často v RunKeeperu nic nenaměřil. Samotný fix na satelity a přesnost má ale průměrnou. Fotografie i video ve Full HD jsou dost pod průměrem a Ascend ani neumí vypnout zvuk závěrky.

vychytávky
zobrazení procent baterie v liště neumí
česká qwerty klávesnice v základu nejde, jen qwertz
zavibruje když druhá strana zvedne sluchátko? ano
reproduktory / nejvyšší hlasitost (u filmu) jeden reproduktor vzadu dole / 68 dBA
vypnutí zvuku závěrky nejde
natáčení videa MP4, Full HD 29,97fps

Ascend P1 je v testu nejstarší a Huawei jej už ani nepodporuje. Dělá dnes velké telefony, které jsou rychlé a s moderním prostředím, žádný 4,3" od té doby nevyrobilo. Ascend P1 se stále prodává, ale my jej už nemůžeme doporučit.

parametry
Huawei Ascend P1
rozměry a hmotnost 130 × 65 × 8,4 mm / 112 g
displej 4,3" (540 × 960 px), 256 DPI
ochrana displeje Corning Gorilla Glass
typ displeje SuperAMOLED
chipset TI OMAP 4460
CPU Dual-core 1,5 GHz Cortex-A9
GPU PowerVR SGX540
RAM 1 GB
úložiště 4 GB (2,36 GB uživatelských)
SIM miniSIM
LTE ne
Wi-Fi 802.11n
další GPS, Bluetooth 3.0
fotoaparát 8 Mpx / 1,3 Mpx
akumulátor Li-Ion 1670 mAh, nevyměnitelná
barevné varianty černá, bílá, červená
OS Android 4.0.3
příslušenství pecková sluchátka
zapůjčil
zahájení prodeje leden 2012

Graf ceny produktu Huawei Ascend P1 poskytuje server Heureka.cz
cena 7390 Kč

 

 

Kvalita displejů: měření kolorimetrickou sondou

Pro jednotlivé barvy je hraničních zhruba 5 dE, Více už znamená výrazné odlišení proti reálným barvám. Nejlépe je na tom HTC One mini, který lehce ujíždí jen v zobrazení bílé. Nejhůře Samsung Galaxy S4 mini, který má kromě modré všechny barvy přepálené. V reálu jsou sice více živé, ale nepřirozené.

V grafu jsou vidět jednotlivé barevné odchylky složené tak, aby bylo na první pohled vidět, který telefon má které barvy nejvíce rozhozené. Dá se například říct, že nejlépe zobrazuje HTC modrou barvu a nejhůře Samsung bílou.

 

Sony Xperia Z1 Compact

 
úhlopříčka, typ 4,3" (720 × 1 280 px), 342 DPI
ochrana displeje Dragontrail
typ displeje AHVA (AUO)
rozsah jasu (střed na 240 cd/m²) 35–472 cd/m² (200 cd/m² na 70 %)
hodnota černé (při min. a max. jasu) 0,021–0,28 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 1650–1683:1
průměrná barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 4,2 dE
max. barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 5,6 dE (modrá)

 

sony_gamutsony_grey


HTC One mini

 
úhlopříčka, typ 4,3" (720 × 1 280 px), 342 DPI
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
typ displeje Super LCD2
rozsah jasu (střed na 240 cd/m²)  27–528 cd/m² (200 cd/m² na 55 %)
hodnota černé (při min. a max. jasu)  0,021–0,386 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 1308–1386:1
průměrná barevná odchylka v sRGB (menší je lepší)  3,5 dE
max. barevná odchylka v sRGB (menší je lepší)  7,6 dE (bílá)

htc_gamuthtc_grey


Samsung Galaxy S4 mini

 
úhlopříčka, typ 4,3" (540 × 960 px), 256 DPI
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 2
typ displeje SuperAMOLED
rozsah jasu (střed na 240 cd/m²) 11–319 cd/m² (200 cd/m² na 90 %)
hodnota černé (při min. a max. jasu) 0 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) nekonečno
průměrná barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 8 dE
max. barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 12,6 dE (šedá)

samsung_gamutsamsung_grey


Xiaomi Mi 2S

 
úhlopříčka, typ 4,3" (720 × 1 280 px), 342 DPI
ochrana displeje Dragontrail
typ displeje IPS
rozsah jasu (střed na 240 cd/m²) 4–435 cd/m² (200 cd/m² na 70 %)
hodnota černé (při min. a max. jasu) 0,005–0,446 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 957–975:1
průměrná barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 7 dE
max. barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 15,4 dE (bílá)

xiaomi_gamutxiaomi_grey


Huawei Ascend P1

 
úhlopříčka, typ 4,3" (540 × 960 px), 256 DPI
ochrana displeje Corning Gorilla Glass
typ displeje SuperAMOLED
rozsah jasu (střed na 240 cd/m²) 17–309 cd/m² (200 cd/m² na 90 %)
hodnota černé (při min. a max. jasu) 0 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) nekonečno
průměrná barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 6,8 dE
max. barevná odchylka v sRGB (menší je lepší) 10,4 dE (červená)

huawei_gamuthuawei_grey

 

 

Kvalita fotografií: porovnání s kompaktem

automatika      |      HDR      |      makro

Canon PowerShot G16

canon_autocanon_hdrcanon_makro

Sony Xperia Z1 Compact

sony_autosony_hdrsony_makro

HTC One mini

htc_autohtc_hdrhtc_makro

Samsung Galaxy S4 mini

samsung_autosamsung_hdrsamsung_makro_hdr

Xiaomi Mi 2S

xiaomi_autoxiaomi_hdrxiaomi_makro

Huawei Ascend P1

huawei_autohuawei_hdrhuawei_makro

 

 

Foto v noci

automatika      |      režim noc

Canon PowerShot G16

canon_autocanon_noc

Sony Xperia Z1 Compact

sony_autosony_noc

HTC One mini

htc_autohtc_noc

Samsung Galaxy S4 mini

samsung_autosamsung_noc

Xiaomi Mi 2S

xiaomi_autoxiaomi_noc

Huawei Ascend P1

huawei_autohuawei_noc

 

Natáčení videa: porovnání s kompaktem

 

Canon PowerShot G16 (auto)

Sony Xperia Z1 Compact (auto)

Sony Xperia Z1 Compact (HDR)

HTC One mini (HDR)

HTC One mini (auto)

HTC One mini (720p60)

HTC One mini (480p-slow)

Samsung Galaxy S4 mini (auto)

Xiaomi Mi 2S (auto)

Xiaomi Mi 2S (HDR)

Huawei Ascend P1 (720p)

Huawei Ascend P1 (1080o)

 

 

 

Jak jsme testovali, výkon, výdrž, hodnocení

Na každý telefon jsem nainstaloval stejné aplikace a widgety, které běžně používám. Nikdo nepoužívá telefon bez aplikací a ty jej samozřejmě určitým způsobem zpomalují. Všechny telefony tedy mají stejnou startovní čáru. Abychom dostáli povinnosti, nechybí základní test výkonu Antutu, který jsme doplnili grafickým 3DMarkem. Reálné používání je ale o něčem jiném: o svižnosti systému a záludnosti nadstavby Androidu, což se čísly vyjádřit nedá. Mnohé lze ovlivnit stažením jiného launcheru, případně i rootem zařízení, ale my jsme hodnotili jen to, co vám nabídne přímo výrobce.

Zajímala nás rychlost nabíjení, tedy kolik toho získáte za hodinu v nabíječce. Na to má velký vliv samotná nabíječka, dvouampérové u těchto telefonů bohužel ještě nenajdete. Podívali jsme se také na rychlost úbytku baterie přes noc, bez používání přídavných šetřičů.

Displeje jsme proměřili kolorimetrickou sondou. Panelům TN i příliš nízkému rozlišení jsme se vyhnuli už při výběru, ale věrnost barev, kontrast a rozsah jasu se liší i u kvalitních displejů. Výsledkem podrobného měření jsou barevné odchylky dE (CIE94) pro každou barvu zvlášť. Odchylka pod hodnotu 5 se dá považovat za ještě dobrou, více než 8 už znamená výrazně odlišné barvy proti realitě.

Změřili jsme přesnou výdrž telefonu během přehrávání filmu, jinak samozřejmě jde o běžné jednodenní telefony, které budete na noc dávat do nabíječky. U všech jsme nastavili hodnotu jasu ne na střed, který se u jednotlivých modelů dost liší, ale na hodnotu 200 cd/m², což je stejný standard jako 120 cd/m² u monitorů.

Přesnost a rychlost GPS všech pěti smartphonů jsme změřili při jednom běhu v aplikaci RunKeeper. Určitě se v tabulce zaměřte na velikost paměti, uživatelská je totiž ještě menší a slot na microSD všechny telefony nemají. Každým telefonem jsme vyfotili stejnou scénu a porovnali kvalitu fotografií i videa.

Všechny telefony se k počítači přes USB připojují prostřednictvím protokolu MTP, USB Mass Storage by sice k nahrávání data bylo vhodnější, ale to zase během připojení odstřihne paměť od telefonu. K paměti se tak nedostanete ze správce souborů, nepřipojí se jako nový disk, ale jako nové zařízení. Pro Total Commander bude potřeba doinstalovat plugin.

Rozložení klávesnice české qwerty občas chybí, většinou jde aspoň složitě nastavit, ale u některých telefonů by pomohlo až doinstalování úplně jiné klávesnice, která by měla qwerty vlastní. Rozložení qwertz opravdu nepoužívají úplně všichni.

Nakonec rychlá data – 3G je samozřejmostí, takže nás zajímalo hlavně LTE. Jeho pokrytí se zlepšuje, ale u všech smartphonů jej nenajdete. A když, může třeba chybět podpora frekvence 900 MHz, kterou používá třeba český Vodafone.

Jediné tři telefony (+ Motorola Moto E), které mají smysl.

Shrnutí:

Z pěti testovaných telefonů jsou dobré první tři. Sony má zdaleka nejvyšší výkon a vodotěsnost, vedle toho však dost lesklé tělo. HTC má krásné hliníkové tělo a dva reproduktory, ale prostřední tlačítko citelně chybí. Samsung skvěle padne do ruky, black edition simulující kůži je perfektní, ale nadstavba TouchWiz není vždy plynulá. Huawei a Xiaomi dělají dnes dobré telefony ve velkých úhlopříčkách, ale tyto zánovní kousky už dnes neobstojí.

MMF24

Zapůjčili:
Sony Xperia Z1 Compact
HTC One mini
Samsung Galaxy S4 mini Black edition
Xiaomi Mi 2S
Huawei Ascend P1

HTC, Samsung i Sony mají ve 4,3" stále špičkové smartphony. One mini má nejlepší displej i reproduktory, je velmi rychlý, ale chybějící prostřední tlačítko nám dost vadí. Galaxy S4 mini je opravdu krásné a kvalitně zpracované, ale rozlišení již nedostačuje a TouchWiz dost zamrzává.

Xperia Z1 Compact má špičkový výkon, odolnost proti vodě a hardwarovou spoušť foťáku, ale lesklé tělo bude věčně upatlané a jejich čachry s displeji tomu taky nepřidají. Xiaomi a Huawei si ve 4,3" nekupujte. Tajným tipem zůstává Motorola Moto E za velmi nízkou cenu. K nám se však dováží porůznu (neoficiálně) a neobsahuje češtinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.