Hlavní navigace

Nintendo už nebude šikanovat hráče. Dovolí jim hry streamovat online

29. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonská společnost stojící ze Mariem, Zeldou nebo Donkey Kongem je vyhlášená svými tvrdými praktikami vůči pirátství. Zrovna v listopadu Nintendo vyhrálo soud nad manželským párem z Arizony, které provozoval weby LoveROMs.com a LoveRetro.co, kde byly zdarma ke stažení kopie starých her (nejen od Nintenda) určené pro emulátory na PC či mobilech.

Američané musí Nintendu zaplatit 12 milionů dolarů, což je dost odstrašující částka, aby odradila v provozu i další podobné stránky. Nintendo se stále hlásí i ke svým starým hrám, tím spíš, že je znovu prodává na retro konzolích NES a SNES či v rámci online předplatného pro konzoli Switch.

TIP: Nintendo prý příští rok chystá novou verzi konzole Switch. Co se má změnit?

Nejde ale jen o přímé poškozování autorských práv tím, že někdo bez svolení zveřejní jejich hry. Japonská firma měla doteď nejasný vztah k letsplayerům streamujícím hraní na Twitchi nebo YouTubu, autorům různých sestřihů, ale i recenzí. Cokoliv, kde se objevilo video, kousek hudby nebo dokonce screenshot některé z her Nintenda, mohla firma (a často to také dělala) nechat odstavit.

V roce 2015 nakonec přišla s affiliate programem, takže hráčům dovolila hry streamovat, ale Nintendo mělo z reklamních příjmů provize. Nebo v případě YouTubu a systému Content ID získala všechny peníze, pokud s autorem nemělo smlouvu.

MMF24

Vysílejte, ale mluvte u toho

Po třech letech kritiky hráčů Nintendo obrátilo a zveřejnilo nová pravidla:

  • Streameři mohou vydělávat na videích s hrami od Nintenda jen skrz oficiální partnerské služby (YouTube, Facebook, Twitch, Twitter, OpenRec a Niconico)
  • Hráči již mohou dělat videa i screenshoty i bez souhlasu Nintenda, ale musí u nich být nějaký „kreativní vklad“ či komentář. Hrát Maria a streamovat bez toho, aniž byste u toho mluvili, je zakázané.
  • Bez komentářů je možné sdílet videa jen pomocí systémových funkcí k tomu určených a dostupných přímo v konzoli (tlačítko Capture na Switchi).
  • Sdílet je možné jen již oficiálně vydaný obsah, autoři se ale nesmí tvářit, že je nějak spojený nebo sponzorovaný Nintendem.
  • Nintendo si i tak vyhrazuje právo obsah odstranit, pokud uzná, že je v rozporu se zákonem, ukazuje pirátský software nebo jinak porušuje autorská práva.

Hráči se tak dočkali malého vítězství. Ve většině případů budou moci publikovat videa ze Switche, 3DS nebo Wii, aniž by se museli dělit o příjmy a podepisovat smlouvy s Nintendem. To konečně pochopilo, že streameři jsou spíš lidé, kteří jim dělají reklamu, než ti, kteří chtějí parazitovat na cizím obsahu.

Byl pro vás článek přínosný?